Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Γαλλίας

Την παραίτησή της κυβέρνησής του υπέβαλε στον Γάλλο πρόεδρο ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Φρανσουά Ολάντ. Μία νέα κυβέρνηση αναμένεται να σχηματιστεί αύριο, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει προσδιορίσει ο πρόεδρος της χώρας. Η παραίτηση έρχεται δύο ημέρες μετά τις επίμαχες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν η Γαλλία

και οι Ευρωπαίοι εταίροι της στραγγαλίζουν την ανάπτυξη.


Ο Ολάντ είχε καλέσει τον Βαλς να σχηματίσει νέα κυβέρνησή πριν από μόλις τέσσερις μήνες. Όμως ο πρωθυπουργός ήταν συνεχώς υηποχρεωμένος να συμβιβάζει τις διαφορές ανάμεσα στους αριστερούς όπως ο Μοντεμπούρ και τα περισσότερο κεντρώα μέλη της υπό τους σοσιαλιστές κυβέρνησής του.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ ανακλήθηκε χθες αυστηρά στην τάξη από το περιβάλλον του Βαλς, που θεωρεί απαράδεκτες τις έντονες επικρίσεις του υπουργού εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Επίθεση, εν τω μεταξύ, στην Άγγελα Μέρκελ εξαπέλυσαν νομπελίστες οικονομολόγοι, σε συνάντησή τους στο Λιντάου της Γερμανίας, όπως γράφει η Deutsche Welle. Συγκεκριμένα, συναινούν στο ότι η πολιτική Μέρκελ οδηγεί την Ευρώπη σε βαθιά ύφεσυ.
«Φαίνεται πως η Μέρκελ δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης», παρατηρεί ο Έντμουντ Φελπς, κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας 2006.

Η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική αυστηρότητας, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη ο καθηγητής διεθνών οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αχιλλέας Μητσός.

Keywords
Τυχαία Θέματα