Ο Β. Κεγκέρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε στις 8/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τον μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού:

«Ο μηχανισμός με τον οποίο θα προσδιορίζεται ο κατώτατος μισθός από 1/1/2017, περιλαμβάνεται στα συμφωνηθέντα και θα κατατεθεί προς ψήφιση τον Ιούλιο μαζί με τις άλλες διατάξεις. Δεν υπάρχει θέμα
εφαρμογής του συστήματος πριν την 1/1/2017... Μέχρι τότε είναι τα ισχύοντα. Έχουμε όλη τη διαδικασία όπως ξεκινάει, με τη διαβούλευση, την τεκμηρίωση, τις απόψεις των ειδικών και την τελική απόφαση. Είναι κάτι καινούργιο ασφαλώς, γιατί μέχρι πρότινος είχαμε κατοχυρώσει άλλες διαδικασίες, τώρα μπαίνουμε σε ένα νέο τρόπο εφαρμογής με βάση τον νόμο που θα ψηφιστεί και νομίζω ότι θα κριθεί στην πράξη... Το ζήτημα δεν είναι -κατά την άποψή μου-, γραφειοκρατικό, με ποιο τρόπο δηλαδή θα φεύγει η άποψη των εργαζομένων ή των εργοδοτών και η τελική απόφαση. Το ζήτημα είναι ακριβώς να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες σε σχέση με την οικονομία -αυτό ελπίζουμε-, θα έχουμε βγει και από το πρόγραμμα, οπότε θα υπάρχουν οι συνθήκες, ώστε ο κατώτατος μισθός να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

* Για το κέντρο είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών:

«Η υποχρέωσή μας είναι να υλοποιήσουμε το κέντρο είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο προβλέπεται μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει συγκεκριμένη συγκρότηση».

Δημοσιογράφος: Εκεί η ρύθμιση δεν πάει πολύ καλά, δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή...

Β. Κεγκέρογλου: «Για όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, για όσους αδιαφορήσουν, θα προβλέπονται διαδικασίες από τον νέο μηχανισμό είσπραξης ληξιπρόθεσμων. Η ρύθμιση θα εκτιμηθεί, πιστεύω, τις επόμενες μέρες. Είναι λίγες οι μέρες που εφαρμόζεται. Ασφαλώς, έχει παίξει ρόλο το ότι καθυστέρησε να ξεκινήσει η διαδικασία και το διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι την αίτηση ρύθμισης -που πρέπει να καταβληθούν μετρητοίς τα οφειλόμενα-, το ότι μεγάλωσε δηλαδή αυτό το διάστημα, είναι ένας αρνητικός παράγοντας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα μπορούμε να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της ρύθμισης».

* Για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εισοδήματος:

«Δύο πράγματα θέλω να πω. Το πρώτο έχει να κάνει με την ανεργία -το οποίο και συμφωνήθηκε-, οι 50.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας να ξεκινήσουν να υλοποιούνται από το φθινόπωρο και αναμένουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταφορά πόρων. Το δεύτερο, είναι η προετοιμασία για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε δύο περιοχές της χώρας, που πρέπει να ξεκινήσει από το 2014. Θα μελετήσουμε με ποιο τρόπο αυτό που λέγεται από όλους, αλλά με διαφορετικό πνεύμα από τον καθένα, το ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα, η ελάχιστη εγγύηση προστασίας για τους αδύναμους, μπορεί να εφαρμοστεί σε δύο περιοχές, σε δύο δήμους διαφορετικών ταχυτήτων, οι οποίοι να έχουν δηλαδή διαφορετικά στοιχεία. Η μελέτη αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σταδιακά, γιατί προβλέπεται έκθεση και οριστική μελέτη μέχρι το φθινόπωρο, ούτως ώστε να υλοποιηθεί από 1/1/2014. Το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί θα το δείξει η μελέτη και εδώ έχουμε τεχνικούς συμβούλους συγκεκριμένους, που ήδη έχουν συμβληθεί, έχουμε τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας στο κομμάτι αυτό, για να έχουμε πιλοτική εφαρμογή από 1/1/2014 και καθολική -όπως ελπίζουμε-, από 1/1/2015. Υπάρχουν 20 εκατομμύρια στη διάθεση του υπουργείου από τον προϋπολογισμό, προκειμένου να εφαρμοστούν και τα δύο πιλοτικά. Δεν είναι πολύ μεγάλο το ποσό, γι' αυτό ακριβώς θα εφαρμοστούν σε δύο μικρές περιοχές της χώρας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα