Ο Τύπος στον κόσμο

Η περισσότερη ευελιξία που δίνει στις τράπεζες πλέον η Βασιλεία III, οι προτάσεις Άσαντ για σύνοδο με στόχο την εθνική συμφιλίωση και οι αντιδράσεις της Δύσης, ο προεκλογικός "πυρετός" στην Ιταλία, που σήμερα ωστόσο, "θυμάται" την ναυτική τραγωδία του Costa Concordia είναι κάποια από τα βασικά θέματα που κυριαρχούν στον Διεθνή Τύπο.

Για τράπεζες:

Περισσότερο χρόνο, τέσσερα επιπλέον έτη και ευελιξία δίνει στην τράπεζες η Βασιλεία ΙΙΙ (συμφωνία για την παγκόσμια ρύθμιση των τραπεζών από 27 μέλη της ομώνυμης Επιτροπής για την Τραπεζική Εποπτεία), προκειμένου να δημιουργήσουν προστατευτικά κεφάλαια έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν μέρος των αποθεμάτων τους και να βοηθούν την ανάπτυξη οικονομιών με προβλήματα. Μάλιστα, η υπαναχώρηση από το προηγούμενο «δρακόντειο» προσχέδιο για τους νέους κανονισμούς ρευστότητας των τραπεζών παγκοσμίως, πήγε πολύ περισσότερο από ό,τι υπολόγιζαν οι τράπεζες.
Financial Times: Oι τράπεζες κερδίζουν πιο ευέλικτους κανόνες βάσει της Βασιλείας ΙΙΙ. Η Επιτροπή συμφώνησε να εφαρμόσει σταδιακά τους κανόνες σε τέσσερα χρόνια μετά από το 2015, και να διευρύνει τα περιουσιακά στοιχεία (assets) που μπορούν οι τράπεζες να συμπεριλαμβάνουν στα κεφάλαιά τους, μεταξύ των οποίων και μετοχές αλλά και RMBS, όπως και εταιρικά ομόλογα με χαμηλότερη αξιολόγηση.

Περισσότερο χρόνο και "έδαφος" υπέρ των τραπεζών δίνουν πλέον οι ρυθμιστές αναφέρει και η Wall Street Journal. Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν εξέπληξαν τους ανακουφισμένους τραπεζίτες, και θα βοηθήσουν να δοθεί ώθηση στην αγορά ενυπόθηκων τίτλων που μαραζώνει μετά από την αμαύρωσή της από την αμερικανική κρίση, που σήμανε και την έναρξη της κρίσης του 2007-2009.

Kαι οι New York Times αναφέρουν πως οι τράπεζες κερδίζουν μια μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες που διέπουν τη Βασιλεία III.

Για Άσαντ: Τη δική του πρόταση για την ειρήνευση στη Συρία παρουσίασε ο πρόεδρος Μπασαρ Αλ Άσαντ. Ο Άσαντ πρότεινε την πραγματοποίηση μιας συνόδου για την εθνική συμφιλίωση, τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αλλά και την σύνταξη ενός νέου Συντάγματος, απορρίπτοντας την ίδια στιγμή τη συμμετοχή των τρομοκρατών και εκείνων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικο, χαρακτηρίζοντας τους "μαριονέτες της Δύσης".

Σύμφωνα με τους New York Times, η ομιλία του Άσαντ "μπλοκάρει" τις διαπραγματεύσεις για ειρήνευση. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποιήσε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και έξι μήνες για να δικαιολογήσει τις σκληρές τακτικές του απέναντι στους αντικαθεστωτικούς αλλά και να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις προς ειρήνευση.

Οι αντάρτες απορρίπτουν τις προτάσεις Άσαντ αναφέρει ο Guardian. Για ώρες παρέμενε μπλοκαρισμένο το ίντερνετ στη Συρία, προσθέτει.

Την ίδια ώρα και με το βλέμμα στην "επόμενη" μέρα στη Συρία... ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους κούρδους αντάρτες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που μαίνεται από το 1984, όπως αναφέρει η Hurriyet. Πάντως, ο Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παροχής γενικής αμνηστίας στους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν αλλά και την μετατροπή της ποινής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν από ισόβια κάθειρξη σε κατ' οίκον περιορισμό.

Μέση Ανατολή: Σύμφωνα με την Washington Post, οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στο Ιράν αρχίζουν να αποδίδουν με την οικονομία της χώρας να αντιμετωπίζει ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσινγκτον είναι πλέον πεπεισμένη πως η Τεχεράνη θα συμφωνήσει για νέα όρια σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα καθώς η οικονομία της βρίσκεται αντιμέτωπη με κατάρρευση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο πρόεδρος Ομπάμα πρόκειται να ορίσει ως νέο υπουργό Άμυνας, πρώην γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών, Τσακ Χέιγκελ ο οποίος είχε επικριθεί στο παρελθόν για επιεική στάση έναντι του Ιράν.

Παράλληλα, αλλάζουν τα επίσημα έγγραφα για τους Παλαιστίνιους που πλέον διαβατήρια και αστυνομικές ταυτότητες θα αναγράφουν την πατρίδα τους ως "κράτος της Παλαιστίνης", όπως αναφέρει το BBC και η Deutsche Welle.

Στην Ιταλία: Η Ιταλία θυμάται σήμερα τη ναυτική τραγωδία του Costa Concordia, που κλείνει ένα χρόνο όπως αναφέρει η La Stampa. Η υπόθεση αναμένεται να κλείσει το φθινόπωρο του 2013. Την ίδια ώρα, τις λίστες των υποψηφίων του επεξεργάζεται με τους στενούς του συνεργάτες ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ενώ χθες είχε συνάντηση μέχρι αργά τη νύχτα με τους ηγέτες των μικρών κεντρώων κομμάτων που είναι στο πλευρό του. Βάσει των δημοσκοπήσεων σταθερά πρώτο στην κούρσα είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι με 32-33%, ενώ δεύτερος έρχεται ο "Λαός της Ελευθερίας" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 17-19%. Στην τρίτη θέση περνά ο "Κεντρώος Συνασπισμός" του Μόντι με 14-15%, ενώ στην τέταρτη θέση υποχωρεί το "Κίνημα των Πέντε Αστέρων" του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο. Πάντως, σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κορράντο Πασσέρα ασκεί κριτική για τη λίστα Μόντι λέγοντας στην Corriere de la Sera πως αποτελεί χαμένη ευκαιρία και πως χρειάζεται ένα πιο γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα, "κλείνει" η λίστα του Δημοκρατικού κόμματος, καθώς ο Μπερσάνι θέλει να ασχοληθεί πλέον με την προεκλογική του εκστρατεία, αναφέρει η La Stampa, ενώ σύμφωνα με τη La Reppublica ο Μόντι αποδέχεται ένα ντιμπέϊτ με τον Μπερλουσκόνι, που πλέον δηλώνει βέβαιος πως μαζί με τη Λέγκα του Βορρά θα εξασφαλίσουν ένα 40% στις επικείμενες εκλογές.

Στη Γερμανία: Κρίσιμες εκλογές στην κάτω Σαξονία θα πραγματοποιηθούν στις 20 Ιανουαρίου. Οι σχετικές δημοσκοπήσεις στο βορειοδυτικό κρατίδιο δείχνουν πως οι Χριστιανοδημοκράτες έρχονται σταθερά πρώτοι, ωστόσο οι κυβερνητικοί εταίροι τους Φιλελεύθεροι δύσκολα θα εξασφαλίσουν το όριο εισόδου στην τοπική βουλή. Στον γερμανικό Τύπο κυριαρχεί η κρίση στο κόμμα των Φιλελευθέρων, καθώς στελέχη αμφισβητούν τον Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του κόμματος αμφισβητήθηκε ανοιχτά από τον υπουργό Αναπτυξιακής Βοήθειας, Ντιρκ Νίμπελ, όπως αναφέρει η Suddeutsche Zeitung.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα