Ο Τύπος στον Κόσμο

Σε παγκόσμιο επίπεδο η εκτόξευση του νέου βαλλιστικού πυραύλου Agni-V από την Ινδία είναι το γεγονός με το οποίο ασχολείται το σύνολο των δυτικών Μέσων στα πρωτοσέλιδα τους.

Ο λόγος είναι ότι το Δελχί πλέον μπορεί να στοχοποιήσει μεγάλα αστικά κέντρα της Κίνας αλλά και το ίδιο το Πεκίνο, ανατρέποντας τα στρατηγικά δεδομένα στην Ασία και δίνοντας σαφές στρατηγικό προβάδισμα στην Ινδία.

Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 5.000 χιλιομέτρων και είναι σχεδιασμένος για την μεταφορά πυρηνικών κεφαλών. Παρόλο που ακόμη υπάρχουν αρκετά εμπόδια μέχρι την ολοκληρωτική του ένταξη στο ινδικό οπλοστάσιο

η εκτόξευση του χαιρετίστηκε από την ινδική ηγεσία και τα ΜΜΕ της χώρας ως απόδειξη ότι η χώρα είναι πλέον μια από τις ισχυρότερες και τεχνολογικά πλέον προηγμένες στον πλανήτη.

Σημειωτέον, ότι η επιτυχής εκτόξευση έρχεται σε αντιπαράθεση με την αποτυχημένη προσπάθεια της Β. Κορέας να πραγματοποιήσει παρόμοιο τόλμημα πριν από μια βδομάδα, περίπου. Παρόλα αυτά το Πεκίνο παραμένει μπροστά από το Δελχί στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών πράγμα το οποίο τονίστηκε επανειλημμένα από διάφορα ελεγχόμενα κινεζικά ΜΜΕ τα οποία τόνισαν τα μειονεκτήματα του νέου όπλου, όπως το βάρος του (οι 50 τόνοι τον καθιστούν μη μεταφερόμενο), αλλά και τα συστήματα στόχευσης, αποφαινόμενα ότι δεν αποτελεί απειλή.

Financial Times: Η Ινδία δοκιμάζει νέον πύραυλο. Ο Agni V έχει βεληνεκές ικανό να πλήξει το Πεκίνο και άλλες μεγάλες κινεζικές πόλεις.

Wall Street Journal: Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης παραπαίει

Washington Post: Η CIA επιθυμεί να διευρύνει τον ρόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Υεμένη.

New York Times: Εικόνες Αμερικανών στρατιωτών με πτώματα εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με την πειθαρχία.

The Times: Η Βρετανία απειλεί με αποχώρηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω αποδοχής της έφεσης του Abu Qatada.

Guardian: Η πίεση αυξάνεται στον Κάμερον καθώς αυξάνονται οι χρόνοι αναμονής του Βρετανικού ΕΣΥ.

Die Welt: Η Ινδία δοκιμάζει πύραυλο για πυρηνικές κεφαλές μακρού βεληνεκούς.

Le Figaro: Αφγανιστάν: Οι σύμμαχοι πιέζουν για αποχώρηση.

El Pais: Ο Ραχόυ διαβεβαιώνει ότι θα προβεί σε μεταρρυθμίσεις έως το καλοκαίρι και αρνείται τα περί αυτοσχεδιασμών.

Corriere della Sera: Ο Μπερλουσκόνι υπό έρευνα στην υπόθεση Ταραντίνι.

Hurriyet: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου αρνείται ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια ειρήνευσης για την Συρία.

Today's Zaman: Ο ηγέτης του Κουρδικού Ιράκ, Μπαρτζανί επισκέπτεται την Τουρκία καθώς οι σχέσεις με τους Κούρδους του Ιράκ εμβαθύνονται.

Haaretz: Το Ισραήλ γιορτάζει την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος με σειρήνες και μνημόσυνο.

Jerusalem Post: Το Ισραήλ στέκει βουβό στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα