Ο Τύπος στον κόσμο

Η επιτυχία των κομμάτων διαμαρτυρίας στις περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα επικεντρώνεται στη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών “ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ”.Για Ελλάδα: “Η Ελλάδα

απειλεί με χρεοκοπία σχετικά με την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ” αναφέρουν οι FT στο βασικό θέμα της ηλεκτρονικής τους έκδοσης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα ώστε να καλύψει τις ανάγκες για μισθούς και συντάξεις αλλά και την αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ. Η προειδοποίηση ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση ενός εκ των παλαιότερων πολιτικών φίλων του Αλέξη Τσίπρα, δύο εβδομάδες μετά την παρόμοια απειλή του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού προς την Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει την δόση των 750 εκ ευρώ, τον Μάιο, κάτι που όμως τελικά συνέβη μέσω ενός λογαριασμού ασφαλείας. Πάντως, λόγω των συνεχιζόμενων απειλών από Έλληνες αξιωματούχους ότι η χρεοκοπία επίκειται, κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να μην πιστεύουν αυτές τις απειλές, πιστεύοντας ότι η Αθήνα τις χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτική τακτική. Ωστόσο, Έλληνας αξιωματούχος με γνώσει των θέσεων της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 5 και 19 Ιουνίου. (...) Άνθρωποι που έχουν μιλήσει στον κ. Τσίπρα λένε ότι βρίσκεται σε κακή διάθεση και ήδη αναγνωρίζει τον σοβαρό κίνδυνο ενός ατυχήματος τις προσεχείς εβδομάδες. Ένας αξιωματούχος με συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό δήλωσε: “οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν άσχημα. Η Γερμανία παίζει σκληρά. Ακόμα και η Μέρκελ δεν είναι πια τόσο ανοιχτή για μια βοήθεια”. Η Αθήνα ωστόσο προβληματίζεται περισσότερο από τη στάση του ΔΝΤ και ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να πείσει την αμερικανική πλευρά να ασκήσει επιρροή προς το ΔΣ του ΔΝΤ προκειμένου να “μαλακώσουν” τις απαιτήσεις τους. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό πραγματική πίεση χωρίς χρήματα για δημόσιες δαπάνες προς τα νοσοκομεία και άλλους δημόσιους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα προς την Ρίγα με C130 καθώς τα 3 κυβερνητικά αεροπλάνα βρίσκονται καθηλωμένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Σε άρθρο του Wolfgang Munchau “Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμέτωπος με ένα Grexit” σημειώνεται ότι “εάν η συμφωνία που θα προτείνουν οι δανειστές είναι λογική, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να την δεχτεί. Εάν πει "όχι", η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει”. Η επιμονή των δανειστών στο παράλογο πρόγραμμα, η κλειστή ελληνική οικονομία και τα τρία σενάρια. “Πρώτον, η Ελλάδα θα μπορούσε να διασφαλίσει μια αξιόπιστη συμφωνία, με λογικό πρωτογενές πλεόνασμα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί πολιτική στήριξη από τον κ. Τσίπρα, την ελληνική βουλή και την ελληνική κοινωνία. Ενα δεύτερο σενάριο θα ήταν να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, με τους δανειστές να σταματούν τις πρόσθετες εκταμιεύσεις προς τη χώρα και την ευρωζώνη να αναλαμβάνει την τύχη των ελληνικών τραπεζών. Εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν ελέγχονται από εγχώριες δυνάμεις και δεν έχουν την εγγύηση της κυβέρνησης, δεν υπάρχει τρόπος η Ελλάδα να εξαναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Άλλωστε τυχόν κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα ήταν η αιτία που θα οδηγούσε σε ένα Grexit. Τέλος, ένας ακόμη τρόπος για να ξεφορτωθεί κανείς τις ελληνικές ανησυχίες θα ήταν το ίδιο το Grexit. Δεν είμαι υπέρ αυτής της επιλογής. Ομως οι πιστωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τίποτα δεν είναι πιο παράλογο από το να επιβάλλουν περαιτέρω λιτότητα”.

“Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ λέει ο υπουργός Εσωτερικών” αναφέρει και η WSJ σε ένα από τα βασικά θέματα της ηλεκτρονικής της έκδοσης. “Τα χρήματα για το ΔΝΤ δεν υπάρχουν” δήλωσε ο Νίκος Βούτσης. Όπως σημειώνει η εφημερίδα “μια χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας της Ελλάδας να αποπληρώσει τις δόσεις της προς το ΔΝΤ θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη εκροή τραπεζικών καταθέσεων και να οδηγήσει τελικά σε κεφαλαιακό έλεγχο, βαθαίνοντας την κρίση της ελληνικής οικονομίας. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ελπίδες να επιταχυνθεί η διαπραγματευτική διαδικασία, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας έχουν πλέον εξανεμιστεί.

“Η Ελλάδα προειδοποιεί ότι επίκειται χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών της” αναφέρει ο Guardian. O υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η Αθήνα απλά δεν μπορεί να είναι συνεπής με την προθεσμία αποπληρωμής της δόσης της προς το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα, εκτός και εάν τελικά υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές της.

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το ρεπορτάζ του Guardian “Ο Τσίπρας επιχείρησε να πείσει την Άγκελα Μέρκελ να υπάρξει μια ευρεία συμφωνία, που θα περιελάμβανε μια αναχρηματοδότηση ολόκληρου του δανειακού της προγράμματος σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αλλά και ανασύστασης του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε την Κυριακή με μια δημοσκόπηση της εφημερίδας “Αυγή”, που έδειξε ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να στηρίζουν τη σκληρή διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμούν επιστροφή στη δραχμή, αναφέροντας ότι η όποια συμφωνία θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. (...) Σε μια έμμεση αναφορά στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας δήλωσε στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του ότι “αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έβλεπαν με ευχαρίστηση την Ελλάδα να αποτυγχάνει στις συνομιλίες της και να αναγκάζεται να βγει από το ευρώ”. Είναι κάτω από πίεση από μέλη της “Αριστερής Πλατφόρμας” να μην δεχθεί μια συμφωνία, που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας. Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης σύμφωνα με ρεπορτάζ, επεξεργάζεται προτάσεις για να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μην καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές. Αλλά τελικά αυτές οι αναζητήσεις ειδικά αυτή προς τη Ρωσία δεν έχουν οδηγήσει πουθενά.

Aπό την πλευρά τους οι NYTimes επικεντρώνονται στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρουν πως “η πτέρυγα της Αριστερής Πλατφόρμας προτείνει ανοιχτά να μην πληρώσει η Ελλάδα τους δανειστές της, αρχής γενομένης από τη δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου και μάλιστα προτείνει εναλλακτικά πλάνα για το χρέος που βασανίζει τη χώρα. Η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, απορρίφθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιπροσωπεύει περίπου 30 από τους 149 βουλευτές που διαθέτει το κόμμα στη Βουλή. Η πιο μετριοπαθής στάση του Τσίπρα επικράτησε δείχνοντας πως θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη ισορροπία, καθώς θα προσπαθήσει να σφραγίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές και στη συνέχεια να την φέρει στο Κοινοβούλιο προς έγκριση. Ακολούθως, υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση πως θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή έναντι των πιστωτών και θα τερματίσει τα μέτρα λιτότητας που οδήγησαν σε ανεργία, απώλεια εισοδημάτων και κατάρρευση της οικονομίας. Στο μεταξύ, όμως, έπρεπε να μαλακώσει την προσέγγισή του, καθώς εργαζόταν προσωπικά με τους θεσμούς για να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα ξεκλείδωνε τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. “Η πρόκληση του Τσίπρα είναι να κρατήσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των στελεχών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς να κινείται προς τα μπρος”, σημειώνει το δημοσίευμα. Η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ μιας αμοιβαίας και επωφελούς λύσης στο θέμα του χρέους που δεν θα βασίζεται σε μέτρα λιτότητας. Το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας πως “η αυξανόμενη αντίσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τη στιγμή που ο Σόιμπλε λαμβάνει τη δική του σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιμένει ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και σε αντάλλαγμα να λάβει χρήματα από τους πιστώτριες χώρες. Ανεβάζοντας, δε, τους τόνους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πιθανής χρεοκοπίας. Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρονται στην πιθανότητα ενός Grexit με τις λιγότερο ψυχροπολεμικές εκφράσεις. Ο πρώην πρόεδρος της FED, Άλαν Γκρίνσπαν και ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ δήλωσαν το Σαββατοκύριακο πως ούτε η έξοδος της Ελλάδας θα αποφευχθεί, αλλά ούτε και θα προκαλέσει προβλήματα στο ευρώ”.

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της προς το ΔΝΤ” αναφέρει το BBC. Όπως σημειώνει, ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας δήλωσε ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ που λήγει στις 5 Ιουνίου, καθώς δεν έχει χρήματα. “Οι τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο είναι περίπου 1,6 δισ ευρώ και αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν, γιατί δεν υπάρχουν” είπε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας σε ελληνικό κανάλι. Η Ελλάδα πρέπει πλέον να φθάσει σε μια συμφωνία με την Ε.Ε και το ΔΝΤ ώστε να εξασφαλίσει τη δική της δόση δανείου από το σχέδιο διάσωσης. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο BBC πάντως δήλωσε ότι πρόοδος έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τους θεσμούς.

Στο ίδιο θέμα επικεντρώνονται τόσο η γερμανική Die Welt όσο και η γαλλική Liberation.

Για Ισπανία: “Η πτώση του Λαϊκού Κόμματος προκαλεί εκλογικά κέρδη υπέρ της Αριστεράς” αναφέρει η El Pais. Το κυβερνών κόμμα έχασε σχεδόν κάθε περιφέρεια, που είχε κερδίσει το 2011. Όπως αναφέρει η El Pais “τα δύο μεγάλα κόμματα έχασαν μαζί σχεδόν 13 μονάδες στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές από το 2011 υπό την πίεση των νέων αναδυόμενων κομμάτων και ειδικότερα λόγω των υποψηφίων που στηρίζονται από το Podemos”. Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι μπορεί να παραμένει πρώτο σε ψήφους σε όλη τη χώρα, οι Σοσιαλιστές πλησίασαν ακόμα περισσότερο τους βασικούς τους αντιπάλους, το Podemos μέσα σε ευρύτερο συνασπισμό κομμάτων είναι σε θέση να επηρεάσει το ποιος θα συμμαχήσει με ποιον και οι Ciudadanos είναι παρόντες, αλλά δεν πέτυχαν όλους τους στόχους τους.

Η συντηρητική El Mundo αναφέρει επίσης πως “η κατάρρευση του Λαϊκού κόμματος επιτρέπει στην Αριστερά να διοικήσει τις περιφέρειες”. Το Λαϊκό κόμμα έχασε σχεδόν 11 μονάδες. Οι Σοσιαλιστές είχαν μικρότερες απώλειες και μπορεί να σώσουν την παρτίδα με συμμαχίες, κυρίως με το Podemos, το οποίο κάνει αισθητή την παρουσία του σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη. Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, το PP εξακολουθεί να είναι το κόμμα με το υψηλότερο ποσοστό σε εθνικό επίπεδο, καθώς κερδίζει το 26,5% των ψήφων. Ωστόσο συγκεντρώνει περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές το 2011, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με μικρή διαφορά, καθώς κερδίζουν 25,5%, έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Σε μια πρόγευση από τις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον Νοέμβριο, τα κύρια κόμματα της χώρας θα πρέπει να κάνουν συνασπισμούς και συμβιβασμούς στις 13 από τις 17 περιφέρειες της Ισπανίας που ψήφισαν σήμερα μαζί με περισσότερες από 8.000 πόλεις και κωμοπόλεις. Το PP αναμένεται ότι θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του στα περιφερειακά προπύργιά του της Μαδρίτης και της Βαλένθια, όπου ενδέχεται να σχηματισθούν αριστεροί συνασπισμοί και το κεντροδεξιό κόμμα να περάσει στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Ο δήμος της Mαδρίτης με την υποψηφιότητα-σύμβολο της Εσπεράνθα Αγκίρε -προσωπική επιλογή του Ραχόι- δίνει το στίγμα της μάχης: Η Αγκίρε ήρθε μεν πρώτη με πολύ μικρή διαφορά ψήφων από την Μανουέλα Καρμένα του Ahora Madrid (συνασπισμός κομμάτων και κινημάτων με τη στήριξη του Podemos), ωστόσο, η δεύτερη μπορεί τελικά να γίνει δήμαρχος, εφόσον εξασφαλίσει τη στήριξη των σοσιαλιστών του PSOE.

Η άλλη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν στην Βαρκελών η νίκη της Άδα Κολάου, επικεφαλής λίστας αριστερών κομμάτων όπως το Podemos και κινημάτων που γεννήθηκαν με τους “Αγανακτισμένους”. Η ακτιβίστρια δικηγόρος -με αγώνα κατά των εξώσεων- κατάφερε να κλέψει την πρώτη θέση από τον υποψήφιο, όχι του Ραχόι, αλλά του μεγαλύτερου κόμματος της Καταλονίας (CiU), κάνοντας έτσι ακόμα πιο δύσκολη την υπόθεση της ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με το BBC “H Iσπανία μπαίνει σε μια νέα πολιτική εποχή”. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “όπως αναμενόταν, στη σκιά της οικονομικής κρίσης και των σκανδάλων διαφθοράς που ζημίωσαν την εικόνα των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων στην Ισπανία, η χώρα πλέον μπαίνει σε μια νέα πολιτική εποχή. Κόμματα εναντίον της λιτότητας, που συνδέονται με το κίνημα των Αγανακτισμένων ή της άκρας Αριστεράς, που δεν μετρούν ούτε ένα χρόνο ζωής, τελικά κατόρθωσαν να κερδίσουν την εξουσία στην Βαρκελώνη και μπορεί να κυβερνήσουν και την πρωτεύουσα εάν συμμαχήσουν με τους Σοσιαλιστές. Το βασικό συμπέρασμα είναι πως το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα “τιμωρήθηκε” αλλά κατόρθωσε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ωστόσο αριθμό ψήφων από κάθε άλλο κόμμα. (...) Στη Βαρκελώνεη έγινε κάτι καταπληκτικό. Η νέα δήμαρχος, Άντα Κολάου είναι η γυναίκα που συνέδεσε το όνομά της με τους αγώνες κατά των εξώσεων. Η Κολάου προκάλεσε μεγάλη ζημία στο εθνικό κόμμα της Καταλωνίας, που είναι υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, κάτι που δείχνει ότι αρκετοί πολίτες στη Βαρκελώνη ενδιαφέρονται περισσότερο για την κοινωνική πολιτική παρά για τις εθνικιστικές επιδιώξεις.

Στη Βρετανία: “Δεν θα συμμετέχουν Ευρωπαίοι στο δημοψήφισμα στη Βρετανία” αναφέρει το BBC και ο Guardian. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων -ανάμεσά τους, οι Κύπριοι- οι ευρωπαίοι υπήκοοι που διαμένουν στην Βρετανία δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που θα στηθεί για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Βρετανία, οι διαμένοντες που έχουν υπηκοότητα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ μπορούν να ψηφίζουν στις εκλογές αυτοδιοικήσης και στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, στις βουλευτικές εκλογές ψηφίζουν μόνο οι διαμένοντες χωρών που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι το δημοψήφισμα που θα στηθεί θα διοργανωθεί στη βάση των βουλευτικών εκλογών, οπότε το δικαίωμα ψήφου για μη βρετανούς υπηκόους επεκτείνεται σε υπηκόους της ΕΕ μόνο αν είναι από τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα ψηφίσουν οι διαμένοντες υπήκοοι Βρετανίας, Ιρλανδίας, Κύπρου, Μάλτας και των υπόλοιπων χωρών της Κοινοπολιτείας, όπως και Βρετανοί που δεν διαμένουν πλέον στη χώρα (αλλά για λιγότερο από 15 χρόνια).

Στις Κάννες: “Ο Χρυσός Φοίνικας στην ταινία Dheepan” αναφέρει η Liberation.

Στην ταινία Dheepan του Ζακ Οντιάρ που αφηγείται την προσπάθεια τριών ανθρώπων να φτάσουν στη Γαλλία, προσποιούμενοι ότι είναι οικογένεια απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας του 68ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Η επιλογή του Χρυσού Φοίνικα είναι επίκαιρη, αν και προκάλεσε μάλλον έκπληξη, καθώς η ταινία δεν θεωρείτο φαβορί για κάποιο από τα μεγάλα βραβεία.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, die welt, el pais, εκλογες, ελλαδα, αθηνα, χρεοκοπια, ΔΝΤ, τσιπρας, ιουνίου, μερκελ, επιρροή, βουλη, τραπεζες, wsj, βρυξέλλες, guardian, συριζα, δημοσκοπηση, δραχμη, νέα, λαφαζάνης, ρωσία, nytimes, χρεος, σόιμπλε, fed, bbc, liberation, δημοψηφισμα 2015, σημαίνει, κυπρος, γαλλια, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, ολγα λαφαζανη, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αγανακτισμενοι πολιτες, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βαρουφακης, λιστα λαγκαρντ, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αποτελεσματα ευρωεκλογων, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, φεστιβαλ κινηματογραφου, χωρες, ρωσία, αδα, βαρκελωνη, βερολινο, γερμανια, γυναικα, εξοδος, θεμα, ισπανια, κυπρου, νεα μετρα, οικονομια, πιεση, προγραμμα, τυχη, bbc, el pais, guardian, nytimes, wsj, αγωνες, αρθρο, αλεξανδρα, ανεργια, απλα, απωλεια, εβδομαδες, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, δευτερο, δημος, δηλωση, δικη, δειχνει, δοση δανειου, εγινε, εγγυηση, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκφρασεις, εβδομαδα, επιρροή, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, εσωτερικων, εφημεριδα, ζημια, ζωης, ιδιο, υποθεση, εικονα, ισορροπια, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λαφαζάνης, μαδριτη, νικη, νικο, νοσοκομεια, οικογενεια, ονομα, προβληματα, ριγα, σεναριο, συνεχεια, σόιμπλε, στιγμα, σχεδιο, τρια, υπηκοοτητα, φεστιβαλ, φοινικας, φορα, die welt, δικαιωμα, ενωση, εθνικο, fed, χωρα, η εφημεριδα, ιουνίου, κυριακη, λαφαζανη, liberation, πηγες, σημαίνει, θεματα
Τυχαία Θέματα