Ο Τύπος στον κόσμο

Η μη επίτευξη συμφωνίας στο χθεσινό Eurogroup για το κοινό ανακοινωθέν είναι ένα τα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στις κρίσιμες συνομιλίες στο Μινσκ για την Ουκρανική κρίση. Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα των FT για το πώς τελικά δεν επετεύχθη συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν με “παρέμβαση” της Αθήνας, τη δική τους εκδοχή παρουσιάζουν το Spiegel και οι ΝΥΤimes.

Για Ελλάδα:

“Είχαν σχεδόν συμφωνήσει σε ένα κοινό ανακοινωθέν” αναφέρουν από την πλευρά τους οι FT. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, αρκετοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν χθες στις συνομιλίες ανέφεραν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε συμφωνήσει με τους ομολόγους του σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο είχε ακόμα και την υπογραφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ήταν παρών στη χθεσινή συνάντηση. Από τη στιγμή που υπήρξε συμφωνία ο Σόιμπλε και άλλοι συνάδελφοί του βγήκαν εκτός της αίθουσας. Αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως τότε ο Βαρουφάκης αποφάσισε να κάνει ένα τελευταίο τηλεφώνημα προς την Αθήνα για να ενημερώσει για το τι είχε συμφωνηθεί και τότε οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προέβαλλαν βέτο στο κοινό ανακοινωθέν. Οι FT είχαν στην κατοχή τους το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Επρόκειτο για κείμενο συμβιβασμού. Για τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης που ζητούσαν παράταση του προγράμματος των 172 δισ ευρώ το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα, υπήρχε πρόβλεψη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να επανεξετάσουν τις δυνατότητες παράταση του προγράμματος. Για τον κ. Βαρουφάκη υπήρχε ακόμα και η λέξη “γέφυρα” στην τελευταία παράγραφο – όχι με την έννοια που θα ήθελε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, δεν προκρίθηκε αυτό το κοινό ανακοινωθέν μετά τις ενστάσεις της Αθήνας παρατείνοντας την ανησυχία στο ελληνικό δράμα...

*Το συγκεκριμένο δημοσίευμα προκάλεσε την οργή του Γ. Βαρουφάκη που απέρριψε τις πληροφορίες με μήνυμά του στο Twitter

Mε πτώση άνοιξαν τα Ασιατικά χρηματιστήρια λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας στο χθεσινό Eurogroup, αναφέρουν επίσης οι FT.

Σε άλλο άρθρο οι FT αναφέρουν πως “αναζητείται πλέον συμβιβασμός”. Ένας εναντίον 18. Καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συγκεντρώνονταν για να ακούσουν τι θέλει η νέα ελληνική κυβέρνηση, τόσο η Αθήνα όσο και το Βερολίνο προσέφευγαν σε μαξιμαλιστική ρητορική. Πίσω από τον θόρυβο όμως, είναι αξιοσημείωτο το πόσες πολλές φωνές δείχνουν να συγκλίνουν προς έναν λογικό συμβιβασμό. Πρώτα όμως, μια αντιδραστική άποψη: Ο Daniel Gros έγραψε ότι είναι μύθος πως η Ελλάδα υφίσταται υπερβολική λιτότητα. Η εξυπηρέτηση του χρέους ως μερίδιο του ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλή, οπότε το χρέος δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο παρουσιάζεται, λέει. Επιπλέον, άλλες χώρες (αναφέρει το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Νορβηγία στην δεκαετία του 1990), έχουν περάσει ανάλογα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα στο παρελθόν με εκείνα που ζητούνται από την Ελλάδα.Το πιό εντυπωσιακό στοιχείο σε όλα αυτά, δεν είναι πόσο λογικά είναι, αλλά πόσο πολύ μοιάζουν με εκείνα που βάζει στο τραπέζι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Αναφέρονται τέσσερα σημεία: Αλλαγή στο 30% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί (δηλαδή διατήρηση του 70%). Ανταλλαγές, swaps, ομολόγων που θα αναδιοργανώσουν το χρέος (αλλά δεν θα το απομειώσουν απαραιτήτως). Διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα υπάρχοντα επίπεδα. Και δανειακή «γέφυρα» συνδυασμένη με αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων. Οικονομικά, το περίγραμμα του συμβιβασμού είναι προφανές. Πολιτικά, υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος.

Spiegel: Η Ελλάδα σνομπάρει την Ευρώπη. Περίπου 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι υπήρξε πρόοοδος αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε συμφωνία. “Η πρόοδος δεν ήταν αρκετή για να καταλήξουμε σε κοινό συμπέρασμα” είπε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: “Τώρα όλοι ξέρουμε καλύτερα που στεκόμαστε. Απλά δεν έχουν κοινό ανακοινωθέν”. Ο Ντάισελμπλουμ ήταν εκνευρισμένος. Γιατί το αποτέλεσμα μετά από έξι ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων ήταν ένα νέο σκάνδαλο στην αναμέτρηση μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης. Το θέμα ήταν το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος και η διατύπωση για την τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων της Ελλάδας. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναχώρησε από το Eurogroup για το Βερολίνο πιστεύοντας ότι υπήρχε συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν. Αμέσως μετά όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης απέσυρε την έγκρισή του από το προσχέδιο το οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα δεχόταν την παράταση του προγράμματος. Αμέσως μετά ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε: “Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις την Δευτέρα”. O Γ. Βαρουφάκης δεν παρουσίασε τίποτα συγκεκριμένο. Οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεν τους έδωσε τίποτα γραπτώς αλλά μίλησε για πιθανές λύσεις. Οι ομόλογοί του αντέδρασαν με επιφύλαξη. Επέμειναν στις υπάρχουσες συμφωνίες. “Τα προγράμματα δεν μπορούν να υπονομευτούν από τα εκλογικά αποτελέσματα” είπε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών. Ο Σόιμπλε συμφώνησε μαζί του: “Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει, αλλά έχουμε αυτό το πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα είτε θα ολοκληρωθεί έως το τέλος, είτε δεν έχουμε πρόγραμμα”.

Από την πλευρά τους και οι NYTimes αναφέρονται στη “φράση που ήθελαν οι Έλληνες αλλά τελικά την αρνήθηκαν οι Eυρωπαίοι”. Τι πραγματικά συνέβη αυτές τις δύο ώρες μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup που οι δημοσιογράφοι ανέμεναν τις ανακοινώσεις; Γιατί δεν εξεδόθη τελικά κοινή ανακοίνωσης; Οι Νew York Times έχουν τη δική τους εκδοχή. Σύμφωνα με τον James Kanter που υπογράφει το άρθρο, κατά τη διάρκεια της βραδιάς, αναμενόταν πως οι υπουργοί θα εκδώσουν μια κοινή ανακοίνωση με την οποία οι Ελληνες θα δεχόντουσαν να τηρήσουν τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους και με την οποία θα υπήρχε αναφορά σε σχέδια για τεχνικές συζητήσεις που θα γίνονταν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο. Όμως, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το σχέδιο απορρίφθηκε στο τέλος της συνάντησης, αφού οι υπουργοί δεν δέχτηκαν να προσθέσουν στο κείμενο της ανακοίνωσης την αναφορά στη σοβαρότητα των κοινωνικών συνθηκών και την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα που ζήτησε η Αθήνα.

“Η Ελλάδα και η Ε.Ε δεσμεύονται να συνεχίσουν τις συνομιλίες” αναφέρει η WSJ. Ύστερα από περισσότερες από έξι ώρες διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέτυχαν να συμφωνήσουν για έναν κοινό ανακοινωθέν για το θέμα της Ελλάδας αλλά δήλωσαν πως ελπίζουν να συμβεί αυτό την ερχόμενη Δευτέρα.

“Υπήρξε πρόοδος, αλλά καμία συμφωνία στις συνομιλίες για την Ελλάδα” αναφέρει η DW. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η Ελλάδα δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο πώς θα συμφωνήσουν με την Αθήνα για το πρόβλημα χρέους. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα. (...) Οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τις επόμενες μέρες με τους εκπροσώπους των διεθνών δανειστών, την Ε.Ε, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου. Η Ελλάδα ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις απαιτώντας έναν δανεισμό – γέφυρα για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της – ενώ θα διαπραγματεύεται συγχρόνως ένα σχέδιο με λιγότερα μέτρα λιτότητας. Η Ε.Ε ωστόσο θέλει την Αθήνα να συμφωνεί σε παράταση των προηγούμενων συμφωνιών και του μνημονίου. Η παράταση θα δώσει χώρο και χρόνο στην Αθήνα να αναδιαρθρώσει τις αποπληρωμές των δανείων της χωρίς να χρεοκοπήσει αποπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της αναφορικά με διεθνή δάνεια ύψους 240 δισ ευρώ. Έτσι θα περιοριστούν και η ανησυχίες για ένα Grexit. Αλλά εάν οι όροι παραμείνουν ως έχουν τότε αυτό θα προκαλέσει οργή στους υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισαν για αυτή την κυβέρνηση για μια νέα καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα.

“Καμία συμφωνία για την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης” αναφέρει και το BBC. Kαμία συμφωνία δεν επετεύχθη χθες ωστόσο και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν αισιόδοξες για μια συμφωνία. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως οι 7ωρες συνομιλίες ήταν “εποικοδομητικές”. Αλλά ολοκληρώθηκαν χωρίς κοινό ανακοινωθέν που θα περιέγραφε τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν την επόμενη Δευτέρα.

Το αμερικανικό δίκτυο CNBC αναφέρει πως “η Ελλάδα ζει πάλι ένα δράμα”. Η αδυναμία της Ελλάδας να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ που θα την σταθεροποιούσε εντός της ζώνης του ευρώ, είναι πλέον δεδομένη συνιστώντας ένα «δράμα» σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Η, δε, περίπτωση του Grexit μπορεί ακόμη να προβάλλει ως ακραίο σενάριο, ωστόσο ολοένα και περισσότερο παίρνει πόντους.

“Βαλτώνουν οι συνομιλίες Ελλάδας – Ευρωζώνης για το χρέος” αναφέρει ο Guardian. H σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της στην Ευρωζώνη για την προσπάθεια της Αθήνας να χαλαρώσει τους όρους αποπληρωμής του χρέους τελικά δεν κατέληξαν σε συμφωνία την Τετάρτη. Οι πρώτες πραγματικά διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν. Και ενώ δεν περίμενε κανείς μια άμεση συμφωνία, το χθεσινό έκτακτο Eurogroup να έθετε το πλαίσιο των συνομιλιών που θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες έως την επόμενη συνάντηση την επόμενη Δευτέρα.

Σε συνέντευξή του στον Guardian o επικεφαλής του ισπανικού κινήματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας αναφέρει πως “εάν η Ευρώπη δεν τείνει κλάδο ελιάς προς την Ελλάδα τότε θα πέσει”.

“Χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα το χθεσινό Eurogroup” αναφέρει και η Monde. Η πρώτη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους ομολόγους του δεν κατέληξε σε συμφωνία.

“Μετά από έξι χρόνια λιτότητα, τρία είναι τα νέα σενάρια για την Ελλάδα” αναφέρει η Liberation. O ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διαπραγματευθεί πολύ σκληρά για να ικανοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ειδικά για το τέλος του μνημονίου και της λιτότητας.

“Για ανισότητα που επιδεινώνει την ελληνική κρίση” κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της η Stampa.

Για Μινσκ: Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν αναφέρει το Russia Today. Aναμένονται ανακοινώσεις.

“Οι συνομιλίες κράτησαν όλο το βράδυ στο Μινσκ την ώρα που οι συγκρούσεις συνεχίζονται” αναφέρει το BBC. Μετά από δεκατρείς και πλέον ώρες συζητήσεων, οι συζητήσεις στο Μινσκ φαίνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί. Οι αντιπροσωπείες μιλούν για πόλεμο νεύρων πάνω από το τραπέζι και αναφορές θέλουν τους ηγέτες να πρόκειται να παρουσιάσουν κοινό κείμενο μετά το τέλος των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με την DW που έχει συνεχή ροή των εξελίξεων διπλωματικές πηγές εκφράζουν την ελπίδα ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν και συμφωνία. Βασικός στόχος να εφαρμοστεί η εκεχειρία τις επόμενες 48 ώρες.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, russia today, αθηνα, spiegel, ελλαδα, σόιμπλε, υπουργοι, δραμα, συγκεκριμένο, νέα, υφίσταται, αεπ, χρεος, nytimes, york, times, james, wsj, ΔΝΤ, ΕΚΤ, μνημονιο, συριζα, bbc, cnbc, προβάλλει, guardian, monde, liberation, russia, today, κινηση στους δρομους, γερμανος, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, βαρουφακης, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, το θεμα, αεπ, βελγιο, βερολινο, δανεια, θεμα, ιρλανδια, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, ωρα, bbc, cnbc, guardian, james, nytimes, russia, times, wsj, αδυναμια, αρθρο, αλεξανδρα, απλα, βετο, βραδυ, γεφυρα, δευτερα, δυστυχως, δικη, δωσει, δρομος, δικτυο, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εννοια, εξι, εξυπηρετηση, ευρωπη, ζητουνται, υφίσταται, ιγκλεσιας, κυβερνηση, κειμενο, ληξη, λογο, μυθος, νορβηγια, προβάλλει, παντα, ολλανδος, υπογραφη, ροη, προγραμματα, ρητορικη, σεναριο, συγκεκριμένο, σόιμπλε, σχεδια, σχεδιο, τρια, ωρες, βηματα, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερο, liberation, monde, οργη, πηγες, πληροφοριες, russia today, spiegel, today, θεματα, ξεκινησε, york
Τυχαία Θέματα