Ο Κ. Χρυσόγονος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κώστας Χρυσόγονος, μίλησε στις 12/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Έχω την εντύπωση ότι θα περάσουμε από 40 κύματα μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία. Υπάρχει από την πλευρά των χριστιανοδημοκρατών Γερμανών ένα αρνητικό κλίμα. Κατά τα άλλα, οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες, τουλάχιστον στο ευρωκοινοβούλιο -άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο- τείνουν ευήκοα ώτα στις ελληνικές θέσεις... Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, διότι ναι μεν έχουμε φτάσει σε κατάσταση όπου δεν

αποτελούμε πλέον καθαρό βάρος για κανέναν -έχουμε και πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών-, αλλά το ερώτημα είναι μέχρι που μπορούμε να ξεζουμίσουμε την ελληνική οικονομία. Μπορεί η ελληνική οικονομία να ξεπληρώσει αυτό το δημόσιο χρέος που ταυτόχρονα είναι και εξωτερικό; Η απάντηση είναι σαφώς όχι... Δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να καταγράψει τις επιδόσεις που συμφώνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και γιατί συμφώνησαν; Διότι πίστευαν ότι δεν θα κληθούν ποτέ να τις εφαρμόσουν, ότι στην πορεία οι εταίροι θα έβαζαν νερό στο κρασί τους. Ήρθε η ώρα να βάλουν νερό στο κρασί τους. Δεν μπορώ να σας προβλέψω πότε και πώς ακριβώς θα επιλυθεί η σύγκρουση, αλλά πιστεύω ότι θα επιλυθεί, διότι η Ελλάδα δεν είναι και ένα οικονομικό μέγεθος το οποίο επηρεάζει σοβαρά την κατάσταση στην ευρωζώνη και την δημοσιονομική κατάσταση στη Γερμανία. Όλο αυτό είναι συμβολικό, είναι περισσότερο μία επίδειξη δύναμης, για να μην πω μία επίδειξη ηγεμονισμού. Πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί».

Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση που το αδιέξοδο φτάσει στα άκρα, η νέα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, με οποιοδήποτε τρόπο, είναι λύση ή ένα δυνατό επιχείρημα από την Αθήνα;

Κ. Χρυσόγονος: «Δεν ξέρω αν είναι επιχείρημα, είναι όμως μέσα στα πλαίσια αυτού που θα έπρεπε να γίνει από πλευράς σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας και της λαϊκής εντολής. Διότι η λαϊκή εντολή που δόθηκε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είναι ούτε για να βγει από την ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα, ούτε από την άλλη μεριά για να συνεχίζει να εφαρμόζει μνημόνια. Αυτά τα είχαμε αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά στην προεκλογική περίοδο. Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι θα διαπραγματευτούμε σκληρά για να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από τους εταίρους. Αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί ανέφικτο, εκτιμώ ότι μετά πρέπει να ζητήσουμε από τον κυρίαρχο λαό να μας πει πώς πρέπει να πορευτούμε, αν αποδειχθεί ότι πρέπει να πάμε ή στο ένα ή στο άλλο άκρο. Εκεί πρέπει να λάβει την απόφαση ο κυρίαρχος λαός, όχι απαραιτήτως με νέες εκλογές, θα μπορούσε να είναι και δημοψήφισμα. Θέλω να ελπίζω και ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα δημοκρατικό μόρφωμα, αλλά αντίθετα είναι ένα ημι-αυταρχικό, μην πω νεο-αποικιακό μόρφωμα και αυτό θα έχει πολιτικό κόστος μακροπρόθεσμα για την υπόθεση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Θα είναι η λάθος κίνηση από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα