Ο Τύπος στον κόσμο

Πολλές οι αναφορές στον διεθνή Τύπο για το νέο υπουργικό συμβούλιο με έμφαση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα. Εκτενείς αναφορές και στη διαφοροποίηση της Αθήνας στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Για Ελλάδα: “Ο επικριτής του Μνημονίου χρίζεται υπουργός Οικονομικών” αναφέρει
η WSJ. O νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το νέο υπουργικό του συμβούλιο, που περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο επικριτή του μνημονίου ως υπουργό Οικονομικών. Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές.

“Ο Βαρουφάκης είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών” αναφέρουν οι FT. Η νέα κυβέρνηση προκαλεί ήδη ανησυχία στους επενδυτές όσον αφορά κυρίως το θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Ενδιαφέρον το άρθρο του Μartin Wolf στους FT όπου καταλήγει επισημαίνοντας πως η ορθή μέθοδος είναι να αναγνωριστεί η ανάγκη δανειακής ελάφρυνσης, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης επαληθεύσιμων μεταρρυθμίσεων. Οι πολιτικάντηδες θα απορρίψουν την ιδέα. Οι πολιτικοί θα την αδράξουν. Σύντομα θα μάθουμε σε ποιο είδος ανήκει ο καθένας.

“Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Α. Τσίπρας παρουσιάζει το υπουργικό του συμβούλιο που αποτελείται από οραματιστές και ανυπότακτους” αναφέρει ο Guardian. (...) Σε ένα πρώτο δείγμα γραφής για το τι πρόκειται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, ο Γιάννης Βαρουφάκης, που του αρέσει ιδιαίτερα να εμφανίζεται μέσω των ΜΜΕ, δήλωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχιστούν με την τρόικα. “Οι διαπραγματεύσεις έχουν ηδη ξεκινήσει” δήλωσε. Ο Βαρουφάκης είναι ένας οικονομολόγος που εκφράζει τις ανορθόδοξες απόψεις του μέσω blogs και tweets κάθε μέρα από τότε που ξέσπασε η κρίση, το 2009. «Μου είπαν πως έφτασε η ώρα να διακόψω (το blogging) ή απλά να σκάσω. Σκοπεύω να αψηφήσω τις συμβουλές τους.

“Γ. Βαρουφάκης. Ο νέος υπουργός Οικονομικών” αναφέρει και η Monde. Mε ξυρισμένο κεφάλι και συνήθως φορώντας πουκάμισα ξεκούμπωτα ο νέος υπουργός δεν έχει κρύψει την αντιπάθειά του στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών.

“Ένας αντι-συμβατικός κυβερνητικός συνασπισμός με εύθραυστες απαιτήσεις” αναφέρει από την πλευρά της η Liberation.

“Nέα ελληνική κυβέρνηση με τρία υπερυπουργεία Οικονομικών” αναφέρει η El Pais. Ο Γιάννης Δραγασάκης ο συντάκτης του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναλαμβάνει επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε και το ΔΝΤ.

Στην Ιταλία, Ταράζει δημοσίευμα της La Repubblica αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει -μυστικά- στα βασικά σημεία με τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει πως η Ελλάδα μέχρι το 2020 θα καλείται να αποπληρώνει μόνο τα δάνεια του ΔΝΤ ενώ η συμφωνία προβλέπει επιμήκυνση της αποπληρωμής μέχρι το 2057. Στα δάνεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται μείωση του επιτοκίου. Οι πληρωμές προς το EFSF από την Ελλάδα θα ξεκινήσουν το 2023 και θα ολοκληρωθούν το 2057.

Στην Γερμανία μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιοάχιμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στην Ηandelsblatt, κάνει λόγο για μοιραίες συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση διακοπής του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα.

Στα δίκτυα: Ο Α. Τσίπρας παρουσιάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο αναφέρει το BBC. Nέος υπουργός Οικονομικών ο Γ. Βαρουφάκης, ενώ υπουργός Άμυνας ορκίστηκε ο Πάνος Καμμένος. Ο κ. Βαρουφάκης είναι από τους πιο σκληρούς επικριτές των όρων, που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των δανειακών υποχρεώσεων. Αναλαμβάνει το δύσκολο εγχείρημα να είναι επικεφαλής των συζητήσεων με την Ε.Ε σχετικά με τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να επαναδιαπραγματευθεί το τεράστιο πακέτο στήριξης που έχει δοθεί στην Ελλάδα. Ο κ. Καμμένος είναι πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενός μικρού αντι-μνημονιακού κόμματος. Συμφώνησε να κάνει κυβέρνηση συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το αριστερό κόμμα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία. Η Ε.Ε ωστόσο έχει ήδη προειδοποιήσει τη νέα κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Ωστόσο ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ορκίστηκε χθες υπουργός επί των διεθνών οικονομικών σχέσεων δήλωσε ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό να αναμένει κανείς από την Ελλάδα να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της.

Η DW από την πλευρά της σε άρθρο γνώμης αναφέρει “Πώς η Ε.Ε και ο Τσίπρας θα μπορούσαν να συνεργαστούν”. Ο νέος πρωθυπουργός καταθέτει υπερβολικές απαιτήσεις στους πιστωτές της χώρας. Αλλά ίσως είναι ο μόνος που μπορεί τελικά να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές για την Ελλάδα. Το άρθρο καταλήγει: Μπορεί να πετύχει αναδιάρθρωση του χρέους, στην πραγματικότητα αυτό θέλει; Ο Τσίπρας θα κριθεί από τις πράξεις του. Εάν ο μόνος του στόχος είναι να βρει έναν αποδιοπομπαίο τράγο στο εξωτερικό για την κρίση που ταλαιπωρεί τους Έλληνες, τότε γρήγορα θα αποτύχει. Είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια ακόμα μερική διαγραφή του χρέους. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ένας τρόπος είναι να δοθεί χρόνος και καλύτεροι όροι για την αποπληρωμή του κάτι που θα σημαίνει στην ουσία διαγραφή. Αυτό είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν. Αλλά., εάν η χώρα θέλει να σταματήσει να παρακαλεί για βοήθεια κάθε λίγο και λιγάκι, θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Εάν ο Τσίπρας το αντιληφθεί αυτό, τότε η Ε.Ε θα μπορέσει να συνεργαστεί μαζί του. Σε αυτή την περίπτωση, η θριαμβευτική του νίκη – που προκαλούσε τρόμο στους συντηρητικούς Ευρωπαίους – θα μοιάζει μετά με ευλογία.

Για κυρώσεις Ρωσία – αντίδραση Αθήνας: “Οι αρχηγοί κρατών – μελών της Ε.Ε προωθούν νέο γύρο κυρώσεων” αναφέρει η WSJ. Οι αρχηγοί των κρατών – μελών της Ε.Ε επικρίνουν τις πράξεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζητούν από τους υπουργούς Εξωτερικών να εργαστούν πάνω σε ένα σχέδιο με πιθανές νέες κυρώσεις, αλλά η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ήδη στείλει μήνυμα ότι θα αντισταθεί εναντίον μιας νέας πίεσης προς τη Μόσχα. (...) Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι “η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο ξεκίνησε ήδη διπλωματική ρήξη με τις Βρυξέλλες για το κείμενο, το οποίο όπως αναφέρει δεν εγκρίνει. Το κείμενο εξεδόθη χωρίς την απαραίτητη και σωστή διαδικασία επιβεβαίωσης της συναίνεσης των κρατών – μελών και ιδιαίτερα τη συναίνεση της Ελλάδας” δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού. Η διαφωνία αυτή δείχνει ότι υπάρχει μια διαφορετική θέση της Αθήνας πλέον σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον του Κρεμλίνου. Επίσης αφήνει να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να γίνει ένα πολιτικό αγκάθι για την Ε.Ε πέραν από το θέμα των πολιτικών λιτότητας και των απαιτήσεων για ελάφρυνση του χρέους που τον έφεραν στην εξουσία.

Η Ελλάδα ωστόσο δεν μπορεί να αγνοηθεί εάν επιλέξει να εναντιωθεί σε περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας καθώς απαιτείται συναίνεση και των 28 κυβερνήσει. Παρ' όλα αυτά στην ευρωπαϊκή τακτική του “δούναι και λαβείν” η κυβέρνηση μιας μικρής χώρας συνήθως δίνει χώρο σε άλλα ζητήματα προκειμένου να πετύχει αυτά που εκείνη έχει βάλει ως προτεραιότητα.

“Η Ελλάδα απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία” αναφέρουν και οι FT.

“Η Ε.Ε επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειες της στην Ουκρανία” αναφέρει και η El Pais. Η Αθήνα του Τσίπρα αποστασιοποιείται από τις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρει σε ξεχωριστό ρεπορτάζ για την αντίδραση της Αθήνας “η ελληνική κυβέρνηση επέκρινε το κοινό ανακοινωθέν της Ε.Ε όπου γίνεται προειδοποίηση προς τη Ρωσία να σεβαστεί τη συμφωνία του Μινσκ ώστε να επιτευχθεί στην Ανατολική Ουκρανία. Η διακήρυξη εξεδόθη χωρίς την απαραίτητη συμφωνία της Αθήνας, αναφέρει το γραφείο του νέου πρωθυπουργού, στο οποίο επίσης αναφέρεται ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την Φεντερίκα Μογκερίνι. Πριν από λίγους μήνες, ο κ. Τσίπρας είχε επικρίνει την ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα της ουκρανικής κρίσης (...) Πάντως, η Ελλάδα θέλει διακαώς τις ρωσικές επενδύσεις κυρίως στον τομέα της Ενέργειας”.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, el pais, τσιπρας, αθηνα, ελλαδα, μνημονιο, wsj, συριζα, νέα, wolf, guardian, μμε, τροικα, blogs, tweets, monde, πουκάμισα, liberation, δραγασάκης, ΔΝΤ, βρυξέλλες, επιμηκυνση, efsf, τραπεζες, bbc, καμμενος, χρεος, αναδιαρθρωση, σημαίνει, ρωσία, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, ανεξαρτητοι ελληνες, βαρουφακης, σχεδιο αθηνα, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, νεος πρωθυπουργος, ρωσία, το θεμα, γερμανια, δανεια, θεμα, ιταλια, μμε, ουκρανια, πλαισιο, ωρα, bbc, blogs, el pais, guardian, wsj, αρθρο, αλεξανδρα, απλα, βοηθεια, βρυξέλλες, γινει, γινεται, δειχνει, δοθει, δειγμα, δικτυα, ευλογια, εγχειρημα, ειπαν, υπαρχει, επικοινωνια, επενδυσεις, ευκλειδης, εφημεριδα, ιδεα, ειδος, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, λογο, μηνες, μειωση, μοσχα, μυστικα, νικη, ουσια, ρηξη, σιγουρο, συγκεκριμενα, συντομα, σχεδιο, τρια, χρονος, ανηκει, δημητρης, efsf, εμφαση, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, liberation, μεθοδος, μοιαζει, monde, πακετο, πουκάμισα, σημαίνει, tweets, wolf, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα