Ο Τύπος στον κόσμο

Η αιματηρή επίθεση στην συναγωγή της Ιερουσαλήμ γίνεται βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες πως η διαμάχη Ισραηλινών – Παλαιστινίων παίρνει πλέον θρησκευτική διάσταση.

Για χτύπημα – συναγωγή: “Πέντε σκοτώθηκαν στην επίθεση της συναγωγής στην Ιερουσαλήμ” αναφέρει η WSJ. Δύο Παλαιστίνιοι ευθύνονται για την επίθεση στη συναγωγή στην Ιερουσαλήμ. Σκότωσαν τρεις Αμερικανο-Ισραηλινούς ραβίνους, έναν Βρετανο-ισραηλινό και έναν αστυνομικό. Η ένταση στην καρδιά της Ιερουσαλήμ κλιμακώνεται επικίνδυνα. “Επίθεση στη συναγωγή: Ο
Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύεται για σκληρή απάντηση” είναι ο σχετικός τίτλος του Guardian. Η ένταση κλιμακώνεται την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προχωρά σε σκληρά αντίποινα για τους 5 νεκρούς. Συγκεκριμένα, προχωρά άμεσα στην κατεδάφιση των σπιτιών των δύο -νεκρών- δραστών αλλά, πέραν της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας, σχεδιάζει «ενισχυμένη εφαρμογή» του νόμου περί υποκίνησης τρομοκρατικών πράξεων. Στην ανάλυση τους οι NYTImes στο βασικό τους θέμα αυτή την ώρα υπογραμμίζουν “Στον πόλεμο των γειτόνων οι διαφορές δεν είναι διαπραγματεύσιμες”. Η διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων γύρω από τον τόπο λατρείας βρίσκονται στο επίκεντρο της κλιμάκωσης της έντασης που μετατρέπεται σιγά – σιγά σε έναν θρησκευτικό πόλεμο. Αφορμή για τη νέα κρίση στις σχέσεις μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών αποτελεί η πρόσβαση των τελευταίων στον ιερό χώρο της Πλατείας των Τεμενών που οι μουσουλμάνοι αποκαλούν Ευγενές Ιερό και οι Εβραίοι Όρος του Ναού. Παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει το καθεστώς της Πλατείας και να επιτρέπει στο εξής την πρόσβαση των Εβραίων πιστών σε αυτήν. Από την πλευρά του ο Guardian σε ανάλυση της Harriet Sherwood επισημαίνει ότι “Η επίθεση στη συναγωγή της Ιερουσαλήμ σπρώχνει την πόλη σε νέα επίπεδα φόβου και ανταγωνισμού”. Η επίθεση συνέβαλε στην κλιμάκωσης της έντασης που σοβεί εδώ και μήνες προκαλώντας νέα ανησυχία για τον κίνδυνο να πάρει θρησκευτική διάσταση η διαμάχη Ισραηλινών – Παλαιστινίων.

Για ψήφισμα στην ισπανική Βουλή: Την ίδια ώρα μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο γίνεται η ψηφοφορία στην ισπανική Βουλή με την οποία ζητείται πλέον να αναγνωριστεί η ανεξάρτητη Παλαιστίνη. Στην ψηφοφορία αναφέρονται με ξεχωριστά ρεπορτάζ η WSJ και ο Guardian καθώς και τα ειδησεογραφικά δίκτυα κυρίως επειδή δεν ματαιώθηκε λόγω του χθεσινού μακελειού. Με τη στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων η ισπανική Βουλή ενέκρινε ψήφισμα το οποίο καλεί την κυβέρνηση της χώρας να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, μόνον όμως ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων. Το μη δεσμευτικού χαρακτήρα ψήφισμα, το οποίοι προωθήθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα απηχεί παρόμοιες ψηφοφορίες που έγιναν πρόσφατα στα Κοινοβούλια της Βρετανίας και της Ιρλανδίας και έτυχε της υποστήριξης όλων των πολιτικών κομμάτων της Κάτω Βουλής της χώρας.

Για απόρριψη ν/σ στις ΗΠΑ: Λίγες εβδομάδες μετά την επικράτηση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές οι συγκρούσεις στο Κογκρέσο έφεραν την απόρριψη δύο ν/σ. “Αγωγός – κλειδί αποτυγχάνει να περάσει στο Κογκρέσο” είναι το βασικό θέμα των FT. Δεν πείθεται ο Ομπάμα να στηρίξει το έργο. Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών απέτυχε οριακά να περάσει το νομοσχέδιο που θα ενέκρινε την κατασκευή του αμφιλεγόμενου ενεργειακού αγωγού Keystone XL, μεταξύ του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, απορρίπτοντας τον νόμο που η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα. Yπέρ του νόμου που θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για το έργο ψήφισαν 59 γερουσιαστές, ενώ για να περάσει το νομοσχέδιο απαιτούνταν 60 ψήφοι. Οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται στην κατασκευή του Keystone XL, λόγω των περιβαλλοντικών κινδύνων. Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ενάντια στο νόμο καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να περιμένει μέχρι το τέλος της νομικής διαδικασίας, πριν αποφασίσει αν το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνησή του ή όχι. Για τους Ρεπουμπλικάνους ο αγωγός Keystone XL είναι ένα δυναμικό έργο που θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι Δημοκρατικοί εκφράζουν από την πλευρά τους ανησυχίες για τον κίνδυνο διαρροών και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Στον απόηχο της ψηφοφορίας, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακονελ ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα είναι η προτεραιότητα της Γερουσίας τον Ιανουάριο, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν τον έλεγχο της Άνω Βουλής του Κογκρέσου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Guardianκαι τους ΝΥΤimes “Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν το ν/σ για την μεταρρύθμιση και αλλαγή της NSA”. Οι Δημοκρατικοί δεν μπόρεσαν να περάσουν το ν/σ καθώς δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 60 ψήφοι. “Aνοίγει ο δρόμος για τον Μπαράκ Ομπάμα να δοκιμάσει την εκτελεστική του εξουσία” αναφέρουν σε σχετικό άρθρο οιFT.

Για Γιούνκερ: “Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αντιμέτωπος με πρόταση μομφής για τα φορολογικά τρικ του Λουξεμβούργου” αναφέρει ο Guardian. Οι ενέργειες του προέδρου της Κομισιόν όταν ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου βρίσκονται στο στόχαστρο και κυρίως ο ρόλος που φέρεται να έπαιξε στη δημιουργία ενός φορολογικού παραδείσου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών (76 στο σύνολο) με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών από το κόμμα της Λεπέν και της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών του Φάραζ προκειμένου να περάσει η πρόταση μομφής. Η ευρωομάδα της Αριστεράς παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε μια παρόμοια διαδικασία αρνήθηκε να συνυπογράψει με την ακροδεξιά. Ο πρόεδρος του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επιβεβαίωσε πως έλαβε την πρόταση η οποία θα συζητηθεί στην προσεχή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Για Ελλάδα: “Ο υπουργός Οικονομικών επιμένει πως η Ελλάδα σύντομα θα κλείσει συμφωνία με τους δανειστές της” αναφέρει η WSJ. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκας Χαρδούβελης επέμεινε χθες πως η χώρα θα φθάσει σύντομα σε συμφωνία με τους δανειστές της, εν μέσω ανησυχιών ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε αδιέξοδο με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για μια νέα οικονομική συμφωνία έως το τέλος του χρόνου. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα σε άλλο σημείο αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του Dow Jones Newswires πως οι επενδυτές ελληνικών ομολόγων ανησυχούν. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων διαμορφώνονται κατακόρυφα υψηλότερα, στο 8,37%, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και των διεθνών πιστωτών της. Ευρύτερα, οι επενδυτές ανησυχούν για την ελληνική πολιτική σκηνή. Για να πείσει τους πιστωτές της ότι είναι σε τροχιά εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, η κυβέρνηση ίσως να χρειαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις.

Για Γαλλία: “Η Γαλλία ζητά από την Ε.Ε 'ζεστό χρήμα'” αναφέρουν οι FT. OΓάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν ζητά να αποδεσμευθούν 80 δισ ευρώ.

Για ΕΚΤ: “Απαισιοδοξία απειλεί την Ευρωζώνη” αναφέρουν οι FT.O ανώτατος οικονομολόγος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η «απαισιοδοξία για την ανάπτυξη» να υπονομεύσει την ανάκαμψη της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι οι ρυθμιστές είναι πανέτοιμοι να δράσουν, αν η οικονομική στασιμότητα επιμείνει.Αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο εκφράζουν όλο μεγαλύτερες ανησυχίες ότι η ευρωζώνη θα αντιμετωπίζει επί χρόνια χαμηλή ανάπτυξη και αδύναμο πληθωρισμό –και η ανάπτυξη μόλις 0,2% που ανακοινώθηκε για το γ' τρίμηνο, δεν καθησύχασε καθόλου. Ο Peter Praet, μέλος του ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε ότι η μεγάλη ανησυχία τους είναι να μην διαδοθούν παραπάνω αυτοί οι φόβοι. Επιμένει ότι το κυβερνητικό συμβούλιο θα προχωρήσει σε νέα μέτρα, ακόμη και αν δεν τα υποστηρίξουν όλοι οι ρυθμιστές, αν οι προοπτικές για την οικονομία της περιφέρειας επιδεινωθούν ή αν δεν επαρκέσουν τα υπάρχοντα μέτρα για διόγκωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας κατά 1 τρισ ευρώ.

Για Uber: Δύο διαφορετικά δημοσιεύματα “φιλοξενούνται” σήμερα στον διεθνή Τύπο για την υπηρεσία παροχής ταξί που έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις στην Ευρώπη και δικαστικές διαμάχες με τα συνδικάτα των οδηγών ταξί κυρίως σε Γαλλία και Γερμανία. “Uber μια start- up που τρέχει τόσο γρήγορα με κίνδυνο να μην πάρει σωστά τη στροφή” αναφέρουν οι NYTimes. “Η Uber αντιμέτωπη με την κριτική για παραβίαση προσωπικών δεδομένων” αναφέρουν οι FT. Σε επικοινωνιακό ατόπημα υπέπεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας Uber, που προωθεί εφαρμογή στα κινητά, με στόχο την υποκατάσταση των ταξί. Παραδέχτηκε δημοσίως ότι σκοπεύει να προσλάβει ομάδα ερευνητών για να βγάλει «στη φόρα τα άπλυτα» των δημοσιογράφων που επικρίνουν την εταιρία. Μετά το σάλο που ξέσπασε, απέσυρε τη δήλωση του και τόνισε ότι δεν αντανακλά τις απόψεις της εταιρείας. Η εταιρεία έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και μάλιστα οργισμένες σχεδόν σε όλες τις χώρες όπου προσπάθησε να λειτουργήσει. Πρόκειται για την πλέον πολλά υποσχόμενη εταιρεία νέας τεχνολογίας που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, μόλις πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της, η αξία της αποτιμάται στα 18 δισ. δολάρια. Οπως και τόσες άλλες εταιρείες που λειτουργούν αποκλειστικά μέσω Ιντερνετ, έτσι και η Uber ουσιαστικά λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ πελάτη και προμηθευτή. Ολα, από την εύρεση οδηγού μέχρι την παραλαβή του πελάτη και την τιμολόγηση της κούρσας, γίνονται μέσω της εφαρμογής της Uber που έχουν οι πελάτες και οι οδηγοί της εταιρείας στο κινητό τους τηλέφωνο. Η Uber ακολούθησε εξαρχής πολύ επιθετική τακτική στην προσπάθειά της να κερδίσει μερίδιο αγοράς. Οι πρώτες αντιδράσεις που προκάλεσε προήλθαν από τους παραδοσιακούς οδηγούς ταξί. Ο λόγος είναι ότι η Uber δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε έχει στη διάθεσή του ένα αυτοκίνητο να εργαστεί ως οδηγός ταξί.

Στην Τουρκία: “Ο Ερντογάν δεσμεύεται να διδάσκονται τα παιδιά στα τουρκικά σχολεία την ανακάλυψη της Αμερικής από τους Μουσουλμάνους” αναφέρει σε ένα από τα βασικά της θέματα η Hurriyet. O Τούρκος πρόεδρος δεσμεύεται να εισάγει στα σχολικά βιβλία τη θεωρία πως η Αμερική ανακαλύφθηκε περίπου 300 χρόνια πριν από τον Κολόμβο από Μουσουλμάνους.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, wsj, guardian, nytimes, νέα, βουλη, ψηφοφορία, ζητείται, ηπα, εκλογες, φως, συμμετοχή, ελλαδα, γαλλια, ΕΚΤ, τραπεζες, uber, ταξι, εταιρεία, ιντερνετ, σχολεια, hurriyet, βιβλια, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, μετρο, ομαδα διας, κλειστα σχολεια, φορολογικη δηλωση 2011, αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ζητείται, χωρες, αυτοκινητο, γερμανια, εβραιοι, ηγετης, ηπα, θεμα, ιερουσαλημ, κινητα, νεα μετρα, οικονομια, προγραμμα, τηλεφωνο, φως, ωρα, guardian, hurriyet, nytimes, wsj, αρθρο, αλεξανδρα, αμερικη, αφορμη, εβδομαδες, γεγονος, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, δηλωση, δωσει, δρομος, δικτυα, δυναμικο, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, ερντογαν, εταιρεία, εταιρια, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, ιδια, ιδρυση, ιντερνετ, υπηρεσια, θεσεις εργασιας, θεωρια, κυβερνηση, κινητο, κογκρεσο, κομμα, μηνες, ομαδα, οδηγος, οικος, ορος, ουσιαστικα, παιδια, παλαιστινη, ρυθμιστες, συγκεκριμενα, συντομα, συμμετοχή, σχεδιο, σχολικα βιβλια, τουρκια, τιτλος, φορα, ψηφοφορία, εφαρμογη, γκικας, χωρα, η εφημεριδα, καρδια, οδηγοι, σκηνη, uber, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα