Ο Τύπος στον κόσμο

Η συνεχιζόμενη κρίση στη Λωρίδα της Γάζας που οδηγεί σε απαγόρευση διεθνών πτήσεων προς το Τελ Αβίβ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στα στοιχεία που επιχειρούν να συλλέξουν αρχές για να διαλευκανθεί η υπόθεση κατάρριψης του Μαλαισιανού αεροσκάφους.

Για αεροσκάφος: “Ρήγμα στην Ε.Ε για το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας” αναφέρουν οι FT. Eπιπλέον κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι πιθανό να ανακοινωθούν αύριο
Πέμπτη, αν δεν υπάρξει πλήρης και άμεση συνεργασία της Μόσχας. Χθες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, καθώς η Γαλλία είχε προγραμματισμένη παράδοση των πολεμικών πλοίων Mistral στη Ρωσία, γεγονός που επικρίθηκε έντονα από τη Βρετανία. Σε απάντηση του το Παρίσι ζήτησε από το Λονδίνο να κοιτάξει τα του οίκου του και συγκεκριμένα τους Ρώσους ολιγάρχες που ζουν στη Βρετανία. Στο μεταξύ, το Παρίσι δέχθηκε επικρίσεις και από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Monde.

Στο μεταξύ, η Βρετανία συνεχίζει να εξάγει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία, σύμφωνα με μια έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου που δημοσιεύεται σήμερα, μετά τις επικρίσεις του Ντέιβιντ Κάμερον για την πώληση στρατιωτικών πλοίων από τη Γαλλία στη Μόσχα. η κοινοβουλευτική έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα αποκαλύπτει ότι 251 άδειες που εκδόθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση και επιτρέπουν την πώληση ελεγχόμενων αγαθών συνολικής αξίας περίπου 132 εκατ. στερλινών (167 εκατ. ευρώ), εξακολουθούν να ισχύουν.

Αυτές οι άδειες εξαγωγής επιτρέπουν την πώληση τουφεκιών ακριβείας, πυρομαχικών για ελαφρά όπλα, αλεξίσφαιρων γιλέκων, «εξοπλισμού κρυπτογράφησης», εξοπλισμού στρατιωτικών επικοινωνιών καθώς και νυκτερινής όρασης, διευκρινίζεται στην έκθεση.

Την ίδια ώρα, διεφάνη για ακόμα μια φορά η αδυναμία της Ε.Ε να συγκροτήσει αρραγές μέτωπο κατά της Μόσχας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Guardian και τη WSJ, σύμφωνα με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ φιλορώσοι αποσχιστές πιθανότατα κατέρριψαν κατά λάθος το Boeing, που κόστισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, ενώ ανέφεραν ότι δεν έχουν στοιχεία που να μαρτυρούν εμπλοκή της Ρωσίας.

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με την DW, εν μέσω της ανταλλαγής ευθυνών για την κατάρριψη της πτήσης MH17, εμπειρογνώμονες της Interpol ξεκίνησαν στο Χάρκοβο της Ουκρανίας τη διαδικασία ταυτοποίησης των σορών των επιβαινόντων του μοιραίου Boeing. Σήμερα το απόγευμα αναμένονται στη βάση του Αϊντχόφεν στην Ολλανδία δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με τα πρώτα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας, ενώ τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους παραδόθηκαν σε Ολλανδούς ειδικούς από τους Μαλαισιανούς αξιωματούχους και θα αναλυθούν με τη βοήθεια Βρετανών εμπειρογνωμόνων.

Για Γάζα: Πολύ μεγάλο θέμα σήμερα είναι η απαγόρευση των διεθνών πτήσεων προς το Τελ Αβίβ. “Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις πτήσεις προς το Ισραηλινό αεροδρόμιο” αναφέρει η WSJ. Εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας απαγόρευσε χθες όλες τις πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς το Ισραήλ για τις επόμενες 24 ώρες για λόγους ασφαλείας. «Ισχυρή σύσταση» για την αποφυγή του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν εξέδωσε ταυτόχρονα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας. Και μπορεί οι κινήσεις αυτές να προβληματίζουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, γεγονός που μετέφερε σε τηλεφωνική του επικοινωνία στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ωστόσο ο Τζον Κέρι τόνισε ότι η απαγόρευση γίνεται για λόγους ασφαλείας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ίδια ώρα ανακοίνωσε πως θα εξετάσει σήμερα εάν θα επεκτείνει την 24ωρη απαγόρευση των πτήσεων.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ο Guardian που επισημαίνει πως “το γεγονός αυτό ίσως σημάνει συναγερμό στην ισραηλινή κυβέρνηση, την ώρα που ο γ.γ του ΟΗΕ εκφράζει αισιοδοξία ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα ενδεχομένως να είναι πολύ κοντά”.

Σε βιντεοκλήση από τη Ραμάλα προς την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ίσως επέλθει συμφωνία, χωρίς πάντως να θέλει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες «σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή».
Στο μεταξύ, σε τηλεοπτική ομιλία του με ασυνήθιστα σκληρό τόνο, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε πως «θα διωχθούν όλοι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα εναντίον του λαού μας, όσος χρόνος κι αν χρειασθεί». Οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπερνούν πλέον τους 600 με τα περισσότερα θύματα να είναι παιδιά και γυναίκες ενώ σύμφωνα με τους Ισραηλινούς τουλάχιστον 187 μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί, ενώ 100.000 είναι οι εκτοπισμένοι.

Για Apple: “Αύξηση για τις πωλήσεις των iPhone, πτώση για τα iPad” αναφέρει η WSJ ενώ και ο Guardian αναφέρει πως η πτώση στις πωλήσεις των iPad μειώνει τα κέρδη για την Apple. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πούλησε 35,2 εκατ. iPhones το τρίμηνο, μέγεθος αυξημένο κατά 12,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι αναλυτές περίμεναν οι πωλήσεις να φτάσουν τα 35,9 εκατ. iPhones. Αντιθέτως, οι πωλήσεις συσκευών iPad υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στις 13,28 εκατ. μονάδες από 14,6 εκατ. μονάδες ένα χρόνο νωρίτερα, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για 14,4 εκατ. Μονάδες. “Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα”, σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Tim Cook σε συνέντευξη στην Wall Street Journal. Όπως διευκρίνισε η ζήτηση στα iPhones ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, με τις πωλήσεις να σημειώνουν άνοδο 55%.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
Τυχαία Θέματα