Ο Τύπος στον κόσμο

Η έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ιράκ: “Πουλώντας τρόμο: η ISIS δημοσιεύουν λεπτομέρειες των βιαιοπραγιών τους” αναφέρουν οι FT. Eξέδωσαν έκθεση – απολογισμό για τις επιχειρήσεις τους το 2013. 15.000 τα μέλη της Οργάνωσης το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, που αυτή τη στιγμή είναι ενεργά στις επιχειρήσεις στο Ιράκ. 10,000 επιχειρήσεις στο Ιράκ σύμφωνα με την έκθεση. 1,000 δολοφονίες. 4,000 εκρήξεις μηχανισμών, απελευθέρωση εκατοντάδων κρατουμένων. Η έκθεση αποδεικνύει πως

δεν είναι μια συμμορία, αλλά μια οργάνωση με στρατιωτική δομή και ξεκάθαρη πολιτική στρατηγική δημιουργίας ενός σεχταριστικού σουνητικού κράτους. Το 2014 υπήρξε κερδοφόρο για την ISIS καθώς πήραν εκατοντάδες εκατομμύρια από τις τράπεζες της Μοσούλης, την οποία κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, έκκληση για εθνική ενότητα απηύθυναν χθες το βράδυ Ιρακινοί σιίτες και σουνίτες πολιτικοί ηγέτες έπειτα από τη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που είχαν, σε μια προσπάθεια να βρεθεί πολιτική λύση και να τερματιστεί η έκρηξη της θρησκευτικής βίας. Στο μεταξύ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός προχώρησε στην αποπομπή ανώτατων αξιωματούχων του στρατού, καθώς όπως ανακοινώθηκε δεν εκπλήρωσαν το εθνικό καθήκον τους δηλαδή να αποτρέψουν την επέλαση των τζιχανιστών ανταρτών. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την WSJ, αποκλείουν προς το παρόν ενδεχόμενο μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών εξετάζουν οι Αμερικανοί παρά το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές σουνίτες αντάρτες είναι έτοιμοι να καταλάβουν και τη Βαγδάτη καθώς βρίσκονται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του Ιράκ.

Στις ΗΠΑ: Μεγάλο θέμα είναι η σύλληψη του επικεφαλής των Λίβυων που είχαν επιτεθεί στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη και είχαν κατακρεουργήσει τον Αμερικανό πρόξενο το 2012. Πρόκειται για τον Αχμέντ Αμπού Κχατάλα, ο οποίος θεωρείται εκ των ηγετών των Λίβυων που πραγματοποίησαν την επίθεση και υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, Ανσάρ Αλ Σαρία. “Οι ΗΠΑ συλλαμβάνουν τον υπ' αριθμόν ένα ύποπτο για την επίθεση στη Βεγγάζη, σύμφωνα με το Πεντάγωνο” λένε οι NYTimes, που όπως τονίζουν ίσως πλέον απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα για το ποιοι και γιατί επιτέθηκαν με αυτόν τον τρόπο στο προξενείο. O Kχατάλα θα βρεθεί ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης, αναφέρει η WSJ.

Για Ουκρανία: “Το Κίεβο εκτιμά πως η έκρηξη στον αγωγό οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια” αναφέρουν οι FT. Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στην κεντρική Ουκρανία που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη σημειώθηκε χθες το απόγευμα. Η Gazprom έσπευσε να ανακοινώσει πως δεν παρουσιάζεται μέχρι στιγμής πρόβλημα στις εξαγωγές προς την Ευρώπη, καθώς υπάρχει και παράλληλος αγωγός. Αυτή είναι η τρίτη έκρηξη που σημειώνεται από τον Μάιο, σε ουκρανικούς αγωγούς και για τον λόγο αυτό το Κίεβο εκτιμά πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Στο μεταξύ, “Η δολοφονία δύο δημοσιογράφων φέρνει τον Πούτιν να συζητά ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός με τον Ποροσένκο” αναφέρει η Monde. «Eνδεχόμενη» εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία συζήτησαν σε νέα τηλεφωνική τους συνομιλία ο Πέτρο Ποροσένκο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο τηλεφώνημα, ο ρώσος πρόεδρος έθεσε και το θέμα του θανάτου δύο ρώσων δημοσιογράφων στα ανατολικά της Ουκρανίας. Κατά τη συνομιλία «εθίγη το θέμα μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας στην περιοχή της στρατιωτικής δράσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία» αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την WSJ οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ζητούν τη στρατιωτική βοήθεια της Μόσχας, την ώρα που κερδίζουν έδαφος οι ουκρανικές δυνάμεις.

Για Γιούνκερ: “Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται να πολεμήσει μέχρι τέλους την υποψηφιότητα Γιούνκερ” αναφέρει ο Guardian. O Bρετανός πρωθυπουργός νιώθει απομονωμένος μετά την απόφαση του Ιταλού ομολόγου του να διαπραγματευθεί μια στήριξη στο πρόσωπο του Γιούνκερ, όπως αναφέρουν οι FT. Έμφαση στην χαλάρωση της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας αναζητά ο Ματέο Ρέντσι, με αντάλλαγμα στήριξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Ο απερχόμενος επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Χάνες Σβόμποντα, δήλωσε ότι η EE επεξεργάζεται «ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων της για να εξυπηρετήσει το αίτημα της Ιταλίας να επικεντρωθεί η πολιτική στην ανάπτυξη». Ο Σβόμποντα δήλωσε πως η κατοχύρωση μεγαλύτερων περιθωρίων για ελιγμούς είναι μια προϋπόθεση που θέτει ο Ρέντσι για να στηρίξει την υποψηφιότητα του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει ξεκαθαρίσει ότι η ιταλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου, θα εργαστεί ώστε να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία σε χώρες που πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις. “Είμαστε σε επαφή με τον Ρέντσι. Προσπαθούμε να διατυπώσουμε ένα κείμενο για το πώς το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί να γίνει πιο ευέλικτο χωρίς να παραιτηθούμε από το μακροπρόθεσμο σχέδιο να μειώσουμε τα χρέη” δήλωσε ο Σβόμποντα.
Σημειώνεται ότι σήμερα στη Ρώμη θα υπάρξει συνάντηση του Ρέντσι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι. Χωρίς ισχυρότερη ανάπτυξη, η Ιταλία λίγες ελπίδες έχει να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της, που ανέρχεται σε περισσότερο από 130% του ΑΕΠ. Το Σύμφωνο Σταθερότητας θέτει όριο το 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα και 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος. Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός απορρίπτει κάθε συμφωνία επισημαίνοντας σε χθεσινλες του δηλώσεις πως “υπάρχει μια βασική αρχή που δεν πρέπει να παραβιάζεται. Τα εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, οι εκλεγμένοι επικεφαλής κυβερνήσεων, θα πρέπει να είναι αυτοί που θα ορίσουν το νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Εγώ θα συνεχίσω να υπογραμμίζω αυτή την αρχή και θα αντιτίθεμαι στη διαδικασία του να μας επιβληθεί κάποιος από το Ευρωκοινοβούλιο, που δεν ψηφίστηκε από Βρετανό ψηφοφόρο. Θα αντιτίθεμαι μέχρι τέλους. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξω άποψη”. Στο μεταξύ, η γερμανική πλευρά θα πιέσει να διεξαχθεί ψηφοφορία για την υποψηφιότητα Γιούνκερ στην Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδος, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times επικαλούμενο διαβαθμισμένο διπλωματικό έγγραφο. Η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει πει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η διαιώνιση της υπόθεσης δεν ευνοεί κανέναν και πως η ίδια στηρίζει την υποψηφιότητα Γιούνκερ

Στη Γαλλία: Μπορεί να υπάρχουν προειδοποιήσεις πως η Γαλλία δεν θα πετύχει εκ νέου το στόχο της μείωσης του ελλείμματος, ωστόσο το Παρίσι, σύμφωνα με την Monde αρνείται να ακολουθήσει τα χνάρια της Μαδρίτης... ούτε να συμμορφωθεί με την οδηγία της Ε.Ε να συμπεριλάβει στον υπολογισμό του ΑΕΠ τα έσοδα από την πορνεία και τα ναρκωτικά.Η αναθεώρηση του ΑΕΠ ορισμένων χωρών με τη συμπερίληψη των παράνομων δραστηριοτήτων δεν θα επιφέρει κάποια ουσιαστική αλλαγή στην οικονομία. Σημειώνεται πάντως πως το δηλωμένο μέγεθος του ΑΕΠ της κάθε χώρας χρησιμοποιείται προκειμένου να υπολογιστεί το μέγεθος της συμβολής της στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, χώρες με μεγάλη παραοικονομία ενδέχεται να δουν τις συνεισφορές τους να αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν έσοδα από το «μαύρο» χρήμα.

Μεγάλο θέμα όμως στον Γαλλικό Τύπο είναι το λιντσάρισμα ενός 16χρονου Ρομά που βρίσκεται πλέον σε κώμα. Σε κωματώδη κατάσταση νοσηλεύεται έφηβος Ρομά ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια από περίπου δέκα άτομα που τον θεώρησαν ύποπτο για διάρρηξη, επίθεση την οποία καταδίκασε με σκληρό τρόπο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο 16χρονος ζούσε με την οικογένειά του και άλλους Ρομά σε ένα κτίριο στο Πιερφίτ-σιρ-Σεν, στα βόρεια προάστια του Παρισιού. Βρέθηκε την Παρασκευή αναίσθητος, μέσα σε ένα καροτσάκι του σούπερ-μάρκετ εγκαταλειμμένο κοντά στη Σιτέ ντε Ποέτ, ένα άλλο υποβαθμισμένο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ο ανήλικος λιντσαρίστηκε από ένα πλήθος που τον κατηγορούσε ότι είχε διαρρήξει νωρίτερα το διαμέρισμα ενός κατοίκου της Σιτέ ντε Ποέτ.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η φωτογραφία του πιο ακριβοπληρωμένου γραμματόσημου σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Monde. Το σπανιότερο και διασημότερο γραμματόσημο του κόσμου, το One-Cent Magenta από την πρώην βρετανική αποικία της Γουιάνας πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο αστρονομικό ποσό των 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Το γραμματόσημο έχει διαστάσεις 2,5 επί 3,2 εκατοστά, και για τον λόγο αυτό είναι το πιο πολύτιμο αντικείμενο δεδομένου του βάρους και του μεγέθους του, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, isis, τραπεζες, λύση, βομβα mall, wsj, ηπα, συλληψεις, nytimes, οφείλεται, monde, νέα, guardian, χρεος, αεπ, ψηφοφορία, times, μερκελ, γαλλια, magenta, εθνικη τραπεζα, τραπεζα της ανατολης, οφειλετες δημοσιου, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, χωρες, το θεμα, αεπ, εθνικη, ηπα, θεμα, ιρακ, ιταλια, ναρκωτικα, οικονομια, ουκρανια, ρωμη, φυσικο αεριο, φωτογραφια, ωρα, guardian, nytimes, times, wsj, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, βαγδατη, βεγγαζη, βοηθεια, βορεια, βορεια προαστια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, δολοφονιες, δομη, εγγραφο, εδαφος, υπαρχει, εκθεση, εκρηξη, εβδομαδα, ενεργεια, ενεργα, ευρωπη, ιδια, οικο, κειμενο, κιεβο, κτιριο, λεπτομερειες, λύση, λογο, οικογενεια, οφείλεται, παρισι, πουτιν, ρομα, σεν, συλληψη, σουπερ, σχεδιο, τριτη, φυσικο, χρημα, ψηφοφορία, εξαγωγες, εμφαση, εθνικο, financial times, ηγετες, isis, magenta, monde, θεματα
Τυχαία Θέματα