Ο Τύπος στον κόσμο

Η εκτόςελέγχου κατάσταση στο Ιράκ αλλά και ηέναρξη του Μουντιάλ είναι ένα από ταβασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ιράκ:"Κρίση στο Ιράκ την ώρα που τζιχανιστέςαντάρτες καταλαμβάνουν μεγάλες πόλειςτης χώρας" αναφέρει ο Guardian. "Ισλαμιστέςένοπλοι προελαύνουν με κατεύθυνση τηΒαγδάτη" αναφέρει η WSJ. Τοσενάριο-εφιάλτης στο Ιράκ γίνεταιπραγματικότητα με τους τζιχαντιστέςαντάρτες του Ισλαμικού κράτους τουΙράκ και του Λεβάντε να προελαύνουν στηχώρα

καταλαμβάνοντας μετά τη βόρειαεπαρχία Νινευή και τη Μοσούλη, το Τικρίτ,γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, μόλις 150χλμ βόρεια της Βαγδάτης. Μάλιστα, μετάτην κατάληψη της Μοσούλης τουλάχιστονμισό εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαντις εστίες τους. Την ίδια ώρα, ναπροχωρήσουν προς τη Βαγδάτη, κάλεσαντους υποστηρικτές τους oι τζιχανιστές,σύμφωνα με όσα κατέγραψε το αμερικανικόδίκτυο παρακολούθησης των ισλαμιστικώνιστοσελίδων. Σε μια ηχογραφημένησυνομιλία η οποία αποδίδεται στονεκπρόσωπο της οργάνωσης, ο Αμπού Μοχάμενταλ-Αντ-νάνι ακούγεται να λέει «στουςστρατιώτες να προελάσουν στη Βαγδάτη»και επικρίνει τον ιρακινό πρωθυπουργόΝούρι αλ-Μαλίκι για «ανικανότητα». Απότην πλευρά του ο ιρακινός πρωθυπουργός"βλέπει" συνωμοσία πίσω από τηνεπιχείρηση των ενόπλων ισλαμιστών καιαφήνει αιχμές κατά του στρατού, χωρίςνα κατονομάζει πρόσωπα.Την ίδια ώρα, ηκυβέρνηση του Ιράκ φέρεται να ζήτησεαπό τις ΗΠΑ βοήθεια για την αντιμετώπισητων ισλαμιστών ανταρτών αποδεχόμενητην ιδέα αμερικανικών αεροπορικώνεπιδρομών, σύμφωνα με την WSJ πουεπικαλείται δυτικό αξιωματούχο. Aυτήτην πληροφορία δημοσιεύουν και οιNYTimes "Το Ιράκ μυστικάαναζητά βοήθεια μέσω αμερικανικώνεπιδρομών". Ωστόσο, σύμφωνα με τηναμερικανική εφημερίδα η κυβέρνησηΟμπάμα απέρριψε το αίτημα του πρωθυπουργούαλ Μαλίκι, γιατί είναι απρόθυμη ναανοίξει ένα νέο κεφάλαιο και μια νέασύγκρουση, που ο Λευκός Οίκος εδώ καικαιρό επιμένει πως έχει κλείσει.

"Ένοπλοισουνίτες κερδίζουν τον πόλεμο εναντίονδύο κυβερνήσεων και άλλων ανταρτών"αναφέρουν επίσης οι NYTimes.Ο εμφύλιος στη γειτονικήΣυρία έχει διαχυθεί πλέον επικίνδυναστο Ιράκ, με τους σουνίτες ισλαμιστέςτης αποκομένης από την Αλ Κάιντατζιχαντιστικής οργάνωσης να επιχειρούνταυτόχρονα στις δύο χώρες έχοντας ωςδιακηρυγμένο στόχο τη δημιουργίαισλαμικού κράτους και την επιβολή τηςΣαρία.

Στο μεταξύ,ανησυχία πως η Τουρκία μπορεί ναπαρασυρθεί σε πόλεμο προκαλεί η κατάστασηομηρίας 49 Τούρκων πολιτών ανάμεσα τουςκαι ο γενικός πρόξενος, τρία παιδιάκαθώς και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείαςστο προξενείο της Μοσούλης. Μάλιστα, ουπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου,που διέκοψε το ταξίδι του στις ΗνωμένεςΠολιτείες προειδοποίησε με αντίποιναεάν τραυματιστεί οποιοσδήποτε από τουςομήρους

Για Ευρωπαϊκήκινητοποίηση οδηγών ταξί: "Εκατοντάδεςταξί διαμαρτύρονται εναντίον του Uber"λέει η WSJ,ενώ οι FTέχουν φωτογραφία με τοκυκλοφοριακό έμφραγμα που προκάλεσανστο κέντρο του Λονδίνου τα μαύραταξί.Πανευρωπαϊκές διαστάσεις έλαβετο κύμα διαμαρτυρίας των οδηγών ταξίπου κατήγγειλαν χθες την ανεξέλεγκτηχρήση της εφαρμογής UBER, που επιτρέπειστους κατόχους έξυπνων κινητών ναεπιλέξουν για τη μεταφορά τους ιδιωτικάοχήματα, παρακάμπτοντας τα παραδοσιακάταξί Χιλιάδες ακινητοποιημένα μαύραταξί προκάλεσαν κυκλοφοριακό έμφραγμαστο κεντρικό Λονδίνο ενώ οδηγοί ταξίσυμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στοΠαρίσι αλλά και την Μαδρίτη. Στο Βερολίνο,οι οδηγοί κατέβηκαν στους δρόμουςπροβάλλοντας μεταξύ άλλων τους κινδύνουςτης νέας τεχνολογικής εφαρμογής γιατους επιβάτες.

Για Μουντιάλ:"Έτοιμη ή όχι ήρθε η ώρα της Βραζιλίαςνα γίνει το επίκεντρο του κόσμου" λέειχαρακτηριστικά ο Guardian."Στη Βραζιλία, επιτέλουςξεκινά το ποδόσφαιρο" αναφέρει η WSJ.Ύστερα από σχεδόν μιαδεκαετία σχεδιασμών, 4 χρόνων αγωνίας,συγκρούσεων, απεργιών, θανάτων εργατώνκαι μια σειρά εμποδίων, σήμερα ξεκινάτο πρώτο ματς του Μουντιάλ, με τηνΒραζιλία να υποδέχεται την Κροατία.Πρώτη σέντρα του Μουντιάλ στην ΚορίνθιανςΑρίνα του Σάο Πάολο και οι αρχές τιςΒραζιλίας εκφράζουν την πλήρη ετοιμότητάτους. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια,καθώς υπάρχουν φόβοι για μεγάλη διαδήλωσηπριν από τον εναρκτήριο αγώνα ανάμεσαστη Βραζιλία και την Κροατία, πουαναμένεται να παρακολουθήσουν 60.000θεατές, μάλιστα ενδεχόμενη επανάληψητης απεργίας των εργαζομένων στο μετρόπροκαλεί πονοκέφαλο στους διοργανωτές,ενώ την ίδια ώρα οι οδηγοί λεωφορείωνκατεβαίνουν τελικά σε απεργία απόσήμερα, ενώ κινητοποιήσεις ξεκινούνσήμερα και οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιοτου Ρίο ντε Τζανέιρο. "Στο επίκεντροόλου του κόσμου η Βραζιλία" λένε καιοι NYTimes. ΗΒραζιλία, που είναι συνώνυμη με τοποδόσφαιρο δεν έχει άλλη επιλογή απότο να κερδίσει στην έδρα της το ΠαγκόσμιοΚύπελλο. Θα τα καταφέρει; Στο μεταξύ,την διοργάνωση θα δουν έστω και λίγο2,2 δισ άνθρωποι.

Όπως αναφέρειχαρακτηριστικά ο Guardian...το ρολόϊ μετρά πλέοναντίστροφα, η πολεμική αεροπορία είναισε ετοιμότητα, όπως και το ναυτικό αλλάκαι 147.000 αστυνομικοί και στρατιώτες. Οιδρόμοι που καθημερινά αντιμετωπίζουνκυκλοφοριακό έμφραγμα... άδειασαν,σχολεία έκλεισαν, όπως και πολλά γραφεία.Εκατοντάδες εκατομμύρια θεατών ανοίγουντην τηλεόραση για να παρακολουθήσουντο ίδιο γεγονός. Στις 5 το απόγευμα (ώραΛονδίνου) η Βραζιλία θα είναι πλέονέτοιμη για τη στιγμή που περίμενε εδώκαι 7 χρόνια: την έναρξη του Μουντιάλ.Στην Κορίνθιανς Αρίνα θα αντιμετωπίσειτην Κροατία λίγο μετά την τελετήέναρξης... Αλλά δεν είναι όλα καλά στηνπαγκόσμια οικογένεια του ποδοσφαίρου.Ούτε η Ντίλμα Ρούσεφ, ούτε ο πρόεδροςτης FIFA θααπευθυνθούν στους φιλάθλους καθώςυπάρχει ο φόβος να επαναληφθεί αυτό πουσυνέβη πέρυσι στη διοργάνωση του ΚυπέλλουΣυνομοσπονδιών, όπου ακούστηκεγιουχαίσματα. Την ώρα που ο ράπερΠιτμπουλ, η Κλαούντια Λέιτε και η ΤζένιφερΛόπεζ θα τραγουδούν το "Weare one", διαδηλωτές σχεδιάζουννα στείλουν το δικό τους μήνυμα για ητνανισότητα, τη βία αλλά και το κόστος τουΚυπέλλου που έφθασε τα 11,5 δισ δολάρια.

Όπως αναφέρειο Guardian, τηνώρα που οι Νευμάρ, Παουλίνιο, Χαλκ καιΦρεντ μαζί με τους συμπατριώτες τουςθα μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο σεάλλες πόλεις οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουνεντατικά τις εργασίες ολοκλήρωσης τωνσταδίων, παρά το γεγονός ότι η FIFAέχει δηλώσει πως και τα12 στάδια είναι έτοιμα. Αυτή η διοργάνωσηέχει τη δυναμική να έχει το καλύτερο ήκαι το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορίατου ποδοσφαίρου. Η Βραζιλία είναι χωρίςαμφισβήτηση η πιο παθιασμένη χώρα στηγη με το ποδόσφαιρο, με το μεγαλύτεραρεκόρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά αυτήη διοργάνωση έχει τελικά συνδεθεί καιμε την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ενμέσω κρίσης όχι μόνο για τη Βραζιλίααλλά και για το ίδιο το ποδόσφαιρο...

Σύμφωνα μετην DW, ηΒραζιλία εκτός από τα 11,5 δισ δαπάνησεεπιπλέον 850 εκ δολάρια για τα μέτραασφαλείας, γιατί μπορεί οι πρόσφατεςδιαδηλώσεις να μην είχαν την περσινήδυναμική ωστόσο κατέληξαν σε βίαιαεπεισόδια, όπως αυτά του περασμένουΣαβ/κύριακου στο Σάο Πάολο εν μέσωκινητοποιήσεων των εργαζομένων στομετρό. Το κύμαδυσαρέσκειας για την ακριβή διοργάνωσηαποτυπώνεται σε διάφορα γκράφιτι πουέχουν γεμίσει τους δρόμους του Σάο Πάολοκαι άλλων πόλεων που συμμετέχουν στηδιοργάνωση. Ένα από αυτά δείχνει έναπαιδί που πεινάει και στο πιάτο τουυπάρχει...μια μπάλα ποδοσφαίρου, ενώπολλά άλλα έχουν το ερώτημα... "Κύπελλογια ποιόν;" Τα 11,5 δισδολάρια είναι πάρα πολλά χρήματα,αγγίζουν το ΑΕΠ αρκετών χωρών ανά τονκόσμο. Το μεγαλύτερο ποσοστό δόθηκε γιατην κατασκευή σταδίων, που μετά τοΜουντιάλ θα είναι αμφίβολο εάνχρησιμοποιηθούν. Και μπορεί η κυβέρνησηνα είχε δεσμευθεί πως δεν θα ξόδευεδημόσιο χρήμα για τα στάδια, ωστόσο 3δισ δολάρια τελικά δόθηκαν από τουςφορολογούμενους ύστερα από καθυστερήσεις,που προκάλεσαν την παρέμβαση τηςκυβέρνησης. Η Odebrecht η μεγαλύτερηκατασκευαστική εταιρεία στη Βραζιλίακαι ο μεγαλύτερος χορηγός του κόμματοςτης Ρούσσεφ ευνοήθηκε ιδιαίτερα από τηδιοργάνωση. Η FIFA αναμένεταινα ενισχυθεί με 4 δισ από την πώλησηεισιτηρίων, αλλά και τα δικαιώματαμετάδοσης αγώνων καθώς και από τιςχορηγίες. Η Βραζιλία εκτιμάται πως θαβάλει στα δημόσια ταμεία της 242 εκδολάρια, την ώρα που κάποιες από τιςπόλεις που συμμετέχουν στη διοργάνωσηεμφανίζονται ήδη χρεωμένες λόγω τωνκατασκευών των υποδομών.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα