Ο Τύπος στον κόσμο

Xαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των πρωτοσέλιδων των ηλεκτρονικών εκδόσεων του διεθνούς Τύπου καθώς και των δικτύων για τον πολιτικό «σεισμό» που προκαλεί η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και ακροδεξιών στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

FT: “Πολιτική καταιγίδα από τους ευρωσκεπτικιστές στις Βρυξέλλες” - Το Εθνικό Μέτωπο και το Ukip ηγούνται της ανόδου των αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων στην Ευρώπη.

WSJ: Ισχυρά κέρδη για τα αντι – ευρωπαϊκά, ακροδεξιά, κόμματα σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Αντι -ευρωπαϊκά, ακροδεξιά κόμματα ενισχύονται σε αυτές τις ευρωεκλογές σε αρκετά κράτη
– μέλη της Ε.Ε στέλνοντας ένα μήνυμα πως υπάρχει οργή για τα μέτρα λιτότητας απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς των Βρυξελλών, των εθνικών κυβερνήσεων αλλά και των mainstream πολιτικών κομμάτων.

BBC: Ευρωσκεπτικιστικός σεισμός ταρακουνά την Ε.Ε. Κερδίζουν έδαφος τα ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα στις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο, ενώ στη Γαλλία ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για “πολιτικό σεισμό”.

Daily Mail: Ξεφτιλίστηκαν από τον Φάραζ – Σαρωτική νίκη του Ukip στο Ηνωμένο Βασίλειο στις Ευρωεκλογές – Ο Νικ Κλεγκ πιέζεται να παραιτηθεί – Ο πρωθυπουργός και ο Κόκκινος Εντ εισέπραξαν την έντονη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων.

Φάραζ: Πήραμε ψήφο για να διαλύσουμε την Ε.Ε αναφέρει στο πρωτοσέλιδο της η Daily Express. O σεισμός του Ukip φέρνει την Βρετανία ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Ε.Ε.

Ενθουσιασμός στο Ukip την ώρα που η Ευρώπη κλείνει το μάτι προς την ακροδεξιά αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Το Ukip προκαλεί πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη με την νίκη του στις ευρωεκλογές αναφέρει ο Guardian. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Μ. Βρετανίας δεν κερδίζουν εκλογές ούτε οι Συντηρητικοί, ούτε και οι Εργατικοί.

Στη Γαλλία: Η Γαλλία του Εθνικού Μετώπου είναι ο τίτλος της Liberation. Για πρώτη φορά στην ιστορία το κόμμα της Μαρίν Λεπέν προηγείται με 26% έναντι του UMP που παίρνει 20% και του 15% του χαμηλότερου ποσοστού που έχουν λάβει ποτέ οι Σοσιαλιστές.

Στην Ισπανία: Τα ριζοσπαστικά κόμματα ενισχύονται σε αυτές τις ευρωεκλογές αναφέρει η El Pais. Παράλληλα, επικεντρώνεται στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ισπανία και τονίζει στο πρωτοσέλιδο της “Ψήφος τιμωρία για τα δύο μεγάλα κόμματα” - Βαριές οι απώλειες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Το Λαϊκό Κόμμα εκλέγει 16 ευρωβουλευτές – (24 το 2009), το Σοσιαλιστικό κόμμα εκλέγει 14 (23 2009), η Αριστερά εκλέγει 6 ευρωβουλευτές, το “Μπορούμε” νέο κόμμα εκλέγει 5 ευρωβουλευτές

Στην Ιταλία: “Καθαρή νίκη για το Δημοκρατικό κόμμα – 41% έλαβε ο Ματέο Ρέντσι” αναφέρει η Corriere de la Sera. Τα αποτελέσματα σύμφωνα με την εφημερίδα έως τώρα έχουν: 40.9% Δημοκρατικό κόμμα, 21,1% για το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, 16,8% για την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, 6.2% για την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, 4,4% για το NCD κεντροδεξιό κόμμα του Αλφάνο, και η λίστα υπέρ του Τσίπρα 4,0%.

Στην Γερμανία: Τόσο η Die Welt όσο και η Suddeutsche Zeitung επικεντρώνονται στο πρόσωπο του Νάιτζελ Φάραζ τονίζοντας: Το κόμμα των βρετανών ευρωσκεπτικιστών θριαμβεύει στη Μ. Βρετανία.

Για Ελλάδα: Στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορετικές ερμηνείες αλλά και στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, εν μέσω δικαστικής έρευνας, εστιάζει ο διεθνής Τύπος για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αλλά και του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

“Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αντανακλά τη λαϊκή οργή για τις σκληρές περικοπές δαπανών στις οποίες προχώρησε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για το πρόγραμμα στήριξης”, σημειώνει ο βρετανικός Guardian. Επισημαίνει ακόμη ότι για πρώτη φορά το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής εκλέγει τουλάχιστον δύο βουλευτές από τους 21 που αντιστοιχούν στην Ελλάδα. “Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για εγκληματική δραστηριότητα και ο αρχηγός και βουλευτές της είναι προφυλακισμένοι, η Χρυσή Αυγή τερμάτισε στην τρίτη θέση με ποσοστό κοντά στο 10%”, γράφει ο Guardian.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι “το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την κούρσα στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, μπροστά από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που αποτελεί το βασικό εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού”. “Οι Έλληνες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα για τις ταυτόχρονες αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ένα κρίσιμο τεστ για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Σαμαρά”, προσθέτει η εφημερίδα.

“Μαζί με την εκλογή των προσώπων που θα συμπληρώσουν τις 21 ελληνικές έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, στη χώρα διεξήχθη και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες επίσης μπορούν να καθορίσουν το πόσο ακόμη θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ελλάδας η υπάρχουσα κυβέρνηση συνασπισμού», τονίζει το δημοσίευμα.

Επίσης, αναφέρεταιστη Χρυσή Αυγή, υπογραμμίζοντας ότι “το ακροδεξιό κόμμα θα μπει για πρώτη φορά στο ευρωκοινοβούλιο με το ποσοστό της να κυμαίνεται από 9 - 10%. Η Χρυσή Αυγή, που αρνείται τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης με νεοναζιστική ιδεολογία που της αποδίδονται, είναι το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις ευρωβουλευτές”.

Η βρετανική Telegraph επικεντρώνεται περισσότερο στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι οι ακροδεξιοί μπαίνουν στην Ευρωβουλή για πρώτη φορά, συγκεντρώνοντας το 9-10% της προτίμησης των Ελλήνων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Το κόμμα, που αρνείται τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης, θα στείλει στις Βρυξέλλες τρεις ευρωβουλευτές, σημειώνει η εφημερίδα.

“Η ριζοσπαστική Αριστερά κερδίζει στην Ελλάδα” τιτλοφορεί άρθρο στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική Die Welt. “Ο μεγάλος νικητής των ευρωπαϊκών εκλογών στην Ελλάδα είναι ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκέντρωσε περίπου το 26% των ψήφων σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και προηγήθηκε του συντηρητικού κόμματος της κυβέρνησης, της ΝΔ, η οποία συγκέντρωσε κάτι λιγότερο από το 23%. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε καλά ποσοστά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα”, προσθέτει η γερμανική εφημερίδα. Η Welt αναφέρεται και στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία αποδεικνύεται “εκπληκτικά ισχυρή”, αν φανταστεί κανείς ότι βρίσκεται εν μέσω ποινικής διαδικασίας εναντίον της, συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο 10%.

“Προειδοποίηση προς το Σαμαρά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα”, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας πως το κόμμα της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε πρώτος στις εκλογές για την ευρωβουλή χωρίς ωστόσο αρκετό ποσοστό ώστε να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά”. “Η ευρωπαΐκή ψήφος σε συνδυασμό με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα θεωρείται ένα τεστ για τη σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού. Ενώ ο Σαμαράς προήδρευσε της επιστροφής της χώρας στις αγορές, οι επιπτώσεις της εξαετούς ύφεσης παραμένουν εμφανείς στη χώρα, όπου πάνω από τους μισούς νέους είναι άνεργοι”, αναφέρει το πρακτρορείο.

Το Bloomberg αναφέρεται επίσης και στην Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι «η εθνικιστική Χρυσή Αυγή, ο επικεφαλής και πέντε βουλευτές της οποίας βρίσκονται στη φυλακή κατηγορούμενη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαισιώθηκε στην τρίτη θέση, εκλέγοντας τρεις ευρωβουλευτές. “Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκφράζει την λαϊκή δυσφορία για την λιτότητα και τις σκληρές περικοπές. Η άνοδος της άκρας Αριστεράς εγείρει αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να αντέξει η κεντροδεξιά κυβέρνηση με μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις δύο εδρών”, τονίζει.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, daily mail, el pais, die welt, χρυση αυγη, wsj, bbc, σεισμος, εκλογες, γαλλια, mail, express, times, guardian, liberation, italia, τσιπρας, ελλαδα, συριζα, τεστ, telegraph, βρυξέλλες, ηλεκτρονική, σαμαρας, bloomberg, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, σεισμος τωρα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, ηλεκτρονική, αυγη, βημα, γερμανια, ηνωμενο βασιλειο, ισπανια, ιταλια, προγραμμα, τεστ, ωρα, bloomberg, el pais, express, guardian, italia, mail, times, αρθρο, αλεξανδρα, ανοδος, αμφιβολιες, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γυρος, εδαφος, υπαρχει, εβδομαδα, εξελιξη, ερευνα, ευρωπη, εφημεριδα, ιδεολογια, κυβερνηση, κομμα, λογο, ματι, νικη, τιμωρια, τριτη, τιτλος, φυλακη, φορα, χρυση, αγορες, die welt, εθνικο, χωρα, η εφημεριδα, κυριακη, liberation, μπροστα, οργη, telegraph
Τυχαία Θέματα