Ο εκλογικός χάρτης της Ευρώπης

Πρώτη πολιτική δύναμη παραμένει στην Eυρωβουλή αλλά με απώλειες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 28,23% και 212 έδρες, με δεύτερους τους Σοσιαλιστές αλλά χωρίς αυτοδυναμία και παρουσιάζοντας διαρροές προς ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς. Οι δυνάμεις αυτές αθροιστικά μπορούν να γίνουν τρίτη δύναμη στην Ευρωβουλή, ωστόσο δεν βρίσκονται για την ώρα σε συνοχή προκειμένου να συνασπιστούν στο Στρασβούργο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να «ενωθούν».

Η αποχή πανευρωπαϊκά άγγιξε το 43%, που σημαίνει

ότι σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν πήγε να ψηφίσει.

Η νίκη-σοκ της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία προκαλεί σοβαρές αναταράξεις, με την κυβέρνηση να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη και τον Γάλλο πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς, να υπόσχεται μείωση των φόρων για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Στη Βρετανία, στην πρώτη θέση οι ευρωσκεπτικιστές του Νάιτζελ Φάρατζ και στη Δανία νικήτρια η ακροδεξιά.

Ήττα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο από τους Σοσιαλιστές. Ιστορική νίκη και για το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, στην Ιταλία.

Τη νίκη της πολιτικής του ομάδας στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP της Βρετανίας Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε σήμερα ότι το ποσοστό που απέσπασε το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές--περίπου 29% και έρχεται πρώτο--θα βοηθήσει στη μετάβαση της χώρας σε μία νέα πολιτική εποχή και ότι στις εθνικές εκλογές τον επόμενο χρόνο θα έχει στόχο τις περιθωριακές εκλογικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρουμανίας, την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές καταλαμβάνει ο συνασπισμός PSD-UNPR-PC (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας και Συντηρητικό Κόμμα), με ποσοστό 37,25%, ενώ το PNL έρχεται δεύτερο με 14,86%.

Ο πρόεδρος των Κροατών Εργατικών, Ντράγκουτιν Λέσαρ υπέβαλε χθες το βράδυ την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος λόγω της ήττας στις ευρωεκλογές.

Στην Κύπρο ψήφισε το 43,97% και η αποχή ανήλθε στο χωρίς προηγούμενο επίπεδο του 56,03% ενώ νικητής της εκλογικής διαδικασίας αναδείχθηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός με ποσοστό 37,75%.

Πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές στη Βουλγαρία αναδεικνύεται η αξιωματική αντιπολίτευση (GERB), κατακτώντας το 31,08% των ψήφων, με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές, με τις χώρες του Νότου να ζητούν βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπισή του. H καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο Φλωρεντίας και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης και τη Μεταναστευτική Πολιτική Άννα Τριανταφυλλίδου μίλησε για τις επιλογές των Ευρωπαίων πολιτών στη Ρίβα Λάββα από τον AIR 104,4.

Keywords
Τυχαία Θέματα