Ο Τύπος στον κόσμο

Οι επικείμενες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από Ε.Ε και ΗΠΑ που κατηγορούν τη Μόσχα για κινήσεις αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, εν μέσω αγωνίας για την τύχη των απαχθέντων μελών του ΟΑΣΕ στο Σλαβιάνσκ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ουκρανία: "Η Δύση ετοιμάζεται για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας" αναφέρει η Monde. Tόσο η Ε.Ε όσο και οι ΗΠΑ

ετοιμάζονται να αποφασίσουν διεύρυνηση των κυρώσεων εναντίον των ρωσικών συμφερόντων, σήμερα, Δευτέρα, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα. Πάντως, την ίδια ώρα οι NYTimes αναφέρουν πως "Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υιοθετήσουν πιο σκληρή γραμμή από αυτή των Ευρωπαίων συμμάχων τους". Ο Λευκός Οίκος πρόκειται να εξετάσει το κατά πόσο θα πρέπει να δώσει έμφαση σε μια ενιαία πολιτική με τους Ευρωπαίους συμμάχους, που εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να αποφασίσουν πιο ισχυρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, την ώρα που ρωσόφωνοι αυτονομιστές συνεχίζουν να έχουν διεκδικήσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, η DW λέει χαρακτηριστικά: "Ξεχωρίζοντας την πραγματικότητα από τους μύθους στην κρίση της Ουκρανίας". Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιχειρεί την έναρξη του 3ου Παγκόσμιου Πολέμου, την ώρα που η Ρωσία τον αποκαλεί φασίστα. Σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος της προπαγάνδας, αναφέρει η DW. "Στον πόλεμο, η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα" έλεγε ο Αισχύλος, πριν από 2.500 χρόνια. Αυτό ισχύει προφανώς και στην σύγκρουση στην Ουκρανία. Κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ο πόλεμος, και δίνει τη δική της ερμηνεία στα γεγονότα. Ακόμα και διεθνείς παρατηρητές δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την προπαγάνδα από την αλήθεια. Και αναφέρει το περιστατικό μιας φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε τόσο από την ουκρανική κυβέρνηση όσο και απο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενός Ρώσου γενειοφόρου που λέγεται ότι πολέμησε και στη Γεωργία το 2008. Πάντως, δημοσιογράφος του περιοδικού Time εντόπισε τον ένοπλο ονόματι Αλεξάντερ Μοζάεφ που ενώ δεν αρνήθηκε ότι είναι Ρώσος υπήκοος, γέλασε με τον ισχυρισμό ότι συμμετείχε στον πόλεμο της Γεωργίας. Μάλιστα, δήλωσε πως έφθασε στην Ουκρανία με μια διάθεση περιπέτειας σε συνδυασμό με υψηλό εθνικιστικό φρόνημα. Τόσο για τα δυτικά ΜΜΕ όσο και για τα Ρωσικά αυτός ο πόλεμος είναι μια πρόκληση προκειμένου να διαχωρίζουν οι ανταποκριτές τα πραγματικά γεγονότα. Την ίδια ώρα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι κάτοικοι στην Ανατολική Ουκρανία ενημερώνονται μόνο από τα ρωσικά ΜΜΕ.

Στο μεγαξύ, αγωνία επικρατεί για την τύχη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ... "Ρωσόφιλοι αυτονομιστές παρελαύνουν με τους αιχμαλώτους τους" αναφέρουν οι FT. O επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ καταδίκασε την κράτηση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωσή τους. Πάντως, χθες ένας από τους οκτώ κρατούμενους παρατηρητές απελευθερώθηκε για λόγους υγείας. Συνολικά, δώδεκα άνδρες - οκτώ ξένοι και τέσσερις Ουκρανοί - κρατούνται από την Παρασκευή από αυτονομιστές, οι οποίοι τους χαρακτηρίζουν «αιχμάλωτους πολέμου» και θέλουν να τους ανταλλάξουν με δικούς τους κρατούμενους από τις ουκρανικές αρχές. Νωρίτερα χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, που κλήθηκαν από τους αυτονομιστές ο Γερμανός συνταγματάρχης επικεφαλής των κρατούμενων παρατηρητών, Άξελ Σνάιντερ δήλωσε:

Για ντιμπέιτ υποψήφιων για Κομισιόν: "Οι διεκδικητές της Κομισιόν σε ντιμπέιτ" αναφέρουν οι Financial Times. Η ζωντανή μετάδοση αποτελεί μέρος της προσπάθειας για περισσότερη ενημέρωση του κοινού και περισσότερη... δημοκρατία Στην «τηλεμαχία» θα συμμετάσχουν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Γκι Φέρχοφταντ των Φιλελευθέρων και η Σκα Κέλερ των Πρασίνων. Το ντιμπέιτ θα πραγματοποιηθεί στο Μάαστριχτ ενώπιον ενός ακροατηρίου 700 Ευρωπαίων νέων και θα μεταδοθεί ζωντανά, σε 13 γλώσσες (και την ελληνική) από το Euronews.

Την ίδια ώρα, άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip στη Μ. Βρετανία δίνει νέα δημοσκόπηση. "To Ukip πολύ πιθανόν να έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές" αναφέρει ο Guardian. Η νέα δημοσκόπηση δίνει τρεις ποσοστιαίες μονάδες μπροστά στο 31% το Ukip κάτι που αποδεικνύει πως οι ψηφοφόροι δεν έχουν επηρεαστεί από τους ρατσιστές υποψήφιους του, ούτε από το σκάνδαλο των εξόδων του Φάρατζ. Ακολουθούν το Εργατικό κόμμα με 28% και οι κυβερνώντες Τόρις με 19%.

Στην ΠΓΔΜ: Συντριπτική νίκη που μπορεί να του εξασφαλίσει ακόμη και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή σημείωσε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO του Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ ο υποψήφιος του και απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, όπως αναφέρει η DW. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο συνασπισμός υπό το VMRO συγκεντρώνει ποσοστό 43% , έναντι 25,2 % που εξασφαλίζει η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεβ. Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων προηγείται το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 13,7 % και έπεται το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών του Μέντουχ Θάτσι με 5,9%. Ωστόσο, η αντιπολίτευση και ο επικεφαλής της Ζάεβ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των «διπλών» εκλογών που διεξήχθησαν αμφισβητώντας τη νομιμότητα τους και καταγγέλλοντας το VMRO-και τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι έστησαν σκηνικό φόβου και καταχράστηκαν τον κρατικό μηχανισμό, επισημαίνει η DW.

Για αγιοποίηση Παπών: Πολύ μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι η ταυτόχρονη αγιοποίηση δύο Παπών χθες από τον Πάπα Φραγκίσκο. Οι νέοι άγιοι είναι ο πάπας Ιωάννης ο 23ος και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, δύο από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, τον 20ό αιώνα. "Πάπας: Οι δύο νέοι άγιοι ήταν άνθρωποι με θάρρος" αναφέρει η Corriere de la Sera. Για την ημέρα των 4 Παπών κάνει λόγο ο Guardian, καθώς η αγιοποίηση των δύο Παπών έγινε παρουσία δύο Παπών του Πάπα Φραγκίσκου και του Βενέδικτου του ΙΣΤ'. Οι φιγούρες του Πάπα Ιωάννη XXIII, ο οποίος ηγήθηκε της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από το 1958 έως το 1963 και δημιούργησε το εκσυγχρονισμένο Δεύτερο Συμβούλιο του Βατικανού και του Ιωάννη Παύλου ΙΙ, του πολωνού ποντίφικα ο οποίος ήταν στην κορυφή του Βατικανού για σχεδόν 27 χρόνια και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, κυριάρχησαν όχι μόνο στη Ρώμη αλλά και σε πολλές καθολικές εκκλησίες ανά την υφήλιο. "Για έξυπνη κίνηση του Πάπα Φραγκίσκου" κάνει λόγο στην DW o Stefan Dege. Πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση και διπλωματική ενόψει δύσκολων αποφάσεων, που θα κληθεί να λάβει το επόμενο διάστημα, αναφέρει ο αρθρογράφος. Ο Πάπας Φραγκίσκος με την ταυτόχρονη αγιοποίηση των δύο πρώην Προκαθήμενων επιχείρησε τη γεφύρωση δύο τάσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της συντηρητικής και της μεταρρυθμιστικής, οπου ο ίδιος θέτει εαυτόν στη μέση. Τα επόμενα βήματα του, η Σύνοδος για την σεξουαλική ηθική της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας το φθινόπωρο και η αποκέντρωση των αποφάσεων για την εκλησσία, θα αποδείξουν εάν είναι πραγματικά έτοιμος για μεταρρυθμίσεις αλλά και ποιος θα τον διαδεχθεί.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, ηπα, οασε, monde, nytimes, ρωσία, αισχύλος, time, μμε, times, γκι, νέα, δημοσκοπηση, guardian, ΠΓΔΜ, βουλη, εκλογες, vmro, dui, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, νεος παπας, αποτελεσματα ευρωεκλογων, νεα δημοσκοπηση, αποτελεσματα, ρωσία, δημοκρατια, ηθικη, ηπα, θεμα, μμε, ουκρανια, ρωμη, ρωσικα, τυχη, ωρα, guardian, nytimes, time, times, αγωνια, αισχύλος, αλεξανδρα, γεγονοτα, γεγονος, γεωργια, γκι, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δικη, δωδεκα, δωσει, εγινε, ενημερωση, εξελιξη, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ισχυει, ιβανοφ, κυβερνηση, κινηση, κομμα, κρατικο, λογο, μααστριχτ, μοσχα, νικη, οασε, οικος, οκτω, ρολο, σναιντερ, τι ειναι, υπηκοος, φθινοπωρο, ιωαννης, ασφαλεια, βηματα, dui, εκκλησιες, εμφαση, ενωση, financial times, γλωσσες, monde, μπροστα, παυλος, σκηνη, θεματα, υγειας, vmro
Τυχαία Θέματα