Ο Τύπος στον κόσμο

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών σε Τουρκία και Γαλλία είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Στην Τουρκία: "Στήριξη έλαβε ο Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές" αναφέρουν οι NYTimes. Oι ψηφοφόροι έδωσαν αυτό που φαίνεται ως ευρεία νίκη στον πρωθυπουργό Ερντογάν, το κόμαμ του οποίου έλαβε τέτοια ποσοστά, που δεν αμφισβητείται πλέον η εξουσία του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ύστερα από 11 χρόνια. "Ισχυροποιείται ο Ερντογάν και το AKP

από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία" αναφέρει η Monde. Mε ποσοστό που ξεπερνά το 44%, αυξάνεται η ισχύς του κυβερνώντος κόμματος, παρά τα διαρκή σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν. "Κέρδισε έδαφος ο Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές" αναφέρει και η WSJ. "O Eρντογάν ισχυρίζεται νίκη στις εκλογές" αναφέρει ο Guardian. Για «μεγάλη νίκη» και «απελευθερωτικό αγώνα της νέας Τουρκίας» μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, με αφορμή το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «ο λαός έθαψε στην κάλπη τα χέρια που έβαλαν εναντίον της ανεξαρτησίας του». Επίσης, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, γεγονός που δείχνει ότι θα συνεχιστεί η ακραία πόλωση στην Τουρκία.Παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς, τις διαμαρτυρίες για τη φίμωση του Twitter και του YouTube, αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν διατηρεί την εκλογική του δύναμη. Με ενσωματωμένο το 92,05% των εκλογικών τμημάτων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης λαμβάνει στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας ποσοστό 45,18%, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα φθάνει στο 28,61% το Εθνικιστικό αγγίζει το 15,32% και το κουρδικό κόμμα που κατήλθε στις εκλογές στις ανατολικές επαρχίες το 6,25%. Σε επίπεδο μεγάλων δήμων, ο υποψήφιος του ΑΚΡ, Καντίρ Τοκμπάς, σε μία αμφίρροπη μάχη κατακτά και πάλι την Κωνσταντινούπολη, όπου η εκλογική μάχη είχε ιδιαίτερη συμβολική αξία, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο δήμο της χώρας αλλά και προπύργιο του Ερντογάν. Στην Αγκυρα, η μάχη δινόταν έως τα ξημερώματα στήθος με στήθος. Στις 5:15 τα ξημερώματα και με ενσωματωμένο το 97,5 των εκλογικών τμημάτων, η διαφορά μεταξύ του υποψηφίου του ΑΚΡ και νυν δήμαρχου, Μελίχ Γκιοκτσέκ, από τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος, Μανσούρ Γιαβάς, ήταν μόλις 12 χιλιάδες ψήφοι υπέρ του πρώτου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε οριακά την πόλη της Σμύρνης. Στο μεταξύ, 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 69, τραυματίστηκαν σε συμπλοκές που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της χώρας, μεταξύ οπαδών διάφορων υποψηφίων. Tην ίδια ώρα, για "καταγγελίες περί νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος" κάνει λόγο η Hurriyet σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας. Πάνω από 50 εκ Τούρκοι ψήφισαν χθες στις δημοτικές εκλογές. Στην ανατολική πόλη Τατβάν στη λίμνη Βαν ακυρώθηκε η εκλογική διαδικασία καθώς ανακαλύφθηκε πως στην πλειοψηφία τους οι φάκελοι είχαν σφραγιστεί εκτός εκλογικού τμήματος, στη δυτική επαρχία του Τσανάκαλε δόθηκαν λάθος ψηφοδέλτια, στην Τσορούμ τουλάχιστον 110 πολίτες δεν έλαβαν όλα τα ψηφοδέλτια.

Για Γαλλία: "Το Παρίσι έχει γυναίκα δήμαρχο" αναφέρει ο Guardian. H νίκη της Ινταλγκό είναι μεμονωμένη για τους Σοσιαλιστές, καθώς το Εθνικό Μέτωπο τελικά πέτυχε σημαντικά κέρδη. Έως αργά τη νύχτα γιόρταζε η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό τη νίκη της στις δημοτικές εκλογές. Άλλωστε εκτός από το ότι έσωσε την τιμή των Σοσιαλιστών, είναι και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού. Σύμφωνα όμως με την εκλογική διαδικασία, η εκλογή του δημάρχου της πρωτεύουσας δεν γίνεται κατ' ευθείαν από τους ψηφοφόρους, αλλά από τους 163 συμβούλους που θα συνεδριάσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 5 Απριλίου. Παρόλα αυτά η νίκη της θεωρείται δεδομένη καθώς η 40χρόνη Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, υποψήφια της κεντροδεξιάς και συνεργάτης του πρώην προέδρου Σαρκοζί έλαβε περίπου το 45,5% των ψήφων. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν πάντως έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. Το κόμμα της σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών κερδίζει έως 10 πόλεις.«Είναι ξεκάθαρο ότι περνάμε σε νέα φάση, ο διπολισμός της γαλλικής πολιτικής έχει σπάσει και πρέπει πλέον να λογαριάζουμε μια τρίτη δύναμη» δήλωσε η αντιευρωπαία Λε Πεν. "Οπισθοχώρηση για τους Σοσιαλιστές και τον Ολάντ από τις δημοτικές εκλογές" αναφέρει η WSJ. Σε δύσκολη θέση φέρνουν τον Γάλλο πρόεδρο τα τελικά αποτελέσματα των γαλλικών δημοτικών εκλογών.

"Ο Ολάντ αναμένεται να αντιδράσει στο εκλογικό αποτέλεσμα" αναφέρουν οι FT. O Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να προβεί σε ανασχηματισμό, μετά την εκλογική ήττα από τη δεξιά. "Οι γάλλοι ψηφοφόροι στράφηκαν προς τα δεξιά στις δημοτικές εκλογές" αναφέρουν και οι NYTImes. Tα χαμηλά ποσοστά των Σοσιαλιστών αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση Ολάντ, που θα περιλαμβάνει από ανασχηματισμό έως και αλλαγή πρωθυπουργού.

"Πρωτοφανής αποτυχία για το Σοσιαλιστικό κόμμα, παραδέχτηκε την ήττα της η κυβέρνηση"αναφέρει η Figaro, που σε άλλο σημείο αναφέρει ότι "To FN της Μαρίν Λεπέν κερδίζει μια δεκάδα πόλεων". "Η τιμωρία" είναι ο τίτλος της Liberation που φωτογραφία του Ολάντ κοσμεί το πρωτοσέλιδο της. "Οι περισσότερες πόλεις περνούν στη δεξιά - το FN κερδίζει τουλάχιστον 10 πόλεις" συμπληρώνει η εφημερίδα, που επίσης επισημαίνει ότι το Εθνικό Μέτωπο κατόρθωσε να ανακτήσει τις δυνάμεις που είχε τη δεκαετία του '90.

Για Ελλάδα: Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας και κυρίως των δανειστών ήταν στραμμένα χθες και στην Αθήνα και την ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, που άναψε το "πράσινο φως" για την επόμενη δόση.

Ελλάδα πέρασε τα οικονομικά μέτρα, καθαρίζοντας τον δρόμο για νέα βοήθεια" αναφέρουν οι NYTImes. O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε την ψήφο, ύστερα από την πολύωρη συζήτηση στη Βουλή και εξαιτίας της προσπάθειας της αριστερής αντιπολίτευσης να την καθυστερήσει "ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο" .

"Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις" αναφέρει και η WSJ. Οριακά πέρασε το ελληνικό κοινοβούλιο μια σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας.

Ελλάδα άνοιξε τον δρόμο για τη νέα βοήθεια ύψους 8,3 δισ ευρώ" αναφέρουν οι FT. Tο ελληνικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως σε νέα μέτρα, παρά την οργή των πολιτών.

Για Κέρι - Λαβρόφ: Η Ρωσία θέτει σκληρούς όρους για την Ουκρανία, αναφέρει ο Guardian. Ο Λαβρόφ απαιτεί το Κίεβο να έχει μόνο περιορισμένες δυνάμεις, την ώρα που ο Κέρι δήλωσε ότι οι στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας αποτρέπουν μια ειρηνευτική συμφωνία. "Αδιέξοδο στις συνομιλίες, αλλά συνεχίζονται για την ουκρανική κρίση" αναφέρουν οι NYTimes. Την πεποίθηση πως η Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν «διαφορετικές απόψεις» στην ουκρανική κρίση, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμπληρώνοντας ωστόσο ότι συμφώνησαν με τον Τζον Κέρι να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την επίτευξη μιας «διπλωματικής λύσης». Από την πλευρα του ο Κέρι μετά από την 4ωρη συνάντηση που είχε χθες στο Παρίσι με τον ρώσο ομόλογό του επεσήμανε πως:"Για να υπάρξει πρόοδος, πρέπει να αποσυρθούν οι Ρωσικές δυνάμεις απο τα Ουκρανικά σύνορα. Εξέφρασα στον Ρώσο υπουργό εξωτερικών την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την κατάσταση. Ο Ρωσικός στρατός πρέπει να αποσυρθεί. Πιστεύουμε ότι αυτές δυνάμεις εκφοβίζουν τους πολίτες". Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως στα σύνορα της Ουκρανίας, έχουν αναπτυχθεί 40.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Στο μεταξύ, τον «βασιλιά της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο θα βρει απέναντί της η Γιούλια Τιμοσένκο στη διεκδίκηση της προεδρίας στην Ουκρανία. Ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στη χώρα, εκλεγμένος βουλευτής και ιδιοκτήτης εκτός των άλλων του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου «Κανάλι 5», στηρίζεται από τον Βιτάλι Κλίτσκο, σε μία κίνηση που χαρακτηρίστηκε έκπληξη από τον ηγέτη του κόμματος "Πυγμή" όπως αναφέρει η WSJ.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, γαλλια, εκλογες, nytimes, akp, monde, wsj, guardian, φίμωση, twitter, youtube, διαδηλωσεις, αγκυρα, hurriyet, βαν, ψηφοδελτια, σαρκοζι, νέα, figaro, liberation, ελλαδα, αθηνα, ψηφοφορία, βουλη, φως, σαμαρας, ρωσία, στρατος, ηπα, σοκολατα, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, εκλογικα αποτελεσματα, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.youtube.com, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, εκλογες 2010 δημοτικες, αποτελεσματα, πολυνομοσχεδιο, ρωσία, βημα, γυναικα, ηπα, ηττα, κωνσταντινουπολη, νεα μετρα, ουκρανια, φωτογραφια, φως, ωρα, guardian, hurriyet, nytimes, wsj, youtube, αγκυρα, αλεξανδρα, αφορμη, βοηθεια, γεγονος, γινεται, γραφεια, διαστημα, δυναμη, δειχνει, δυτικη, εδαφος, ειπε, ερντογαν, εσωτερικων, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ισχυς, κυβερνηση, κινηση, κιεβο, κομμα, λαθος, λογο, μοσχα, νικη, νυχτα, ξημερωματα, ουασιγκτον, παρισι, συζητηση, σειρα, ταγμα, τιμη, τουρκια, τριτη, τιτλος, φακελοι, φίμωση, χοτζα, ψηφοφορία, akp, βαν, εθνικο, figaro, χωρα, η εφημεριδα, liberation, monde, οργη, ρωσοι, θεματα, χερια
Τυχαία Θέματα