Ο Τύπος στον Κόσμο

Η επαναβεβαίωση των ισχυρών δεσμών Γαλλίας - ΗΠΑ και οι πρόθεση Ολάντ και Ομπάμα να αφήσουν πίσω τους το σκάνδαλο των υποκλοπών της ΝSA είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.


Για την Ιταλία

Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στην Ιταλία με την κυβέρνηση Λέτα να κρέμεται από μια κλωστή και τον ηγέτη των Δημοκρατικών Ματέο Ρέντσι να εμφανίζεται όλο και πιο κοντά στην πρωθυπουργία. Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος προσέρχεται αύριο

σε συνεδρίαση καθοριστική για το μέλλον του Ενρίκο Λέτα στην πρωθυπουργία, καθώς βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα είτε να επαναβεβαιώσουν τη στήριξη στην κυβέρνηση, είτε να ανοίξουν στον Ματέο Ρέντσι το δρόμο προς το Παλάτσο Κίτζι. Το κλίμα ήλθε να δυναμιτίσει η προτροπή προς τον Λέτα να παραιτηθεί διά στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της κεντρώας Επιλογής Πολιτών του κόμματος του Μόντι και αποτελεί σήμερα τον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού.Από πλευράς της, η Νέα Κεντροδεξιά, ο μεγαλύτερος εταίρος, ρίχνει το μπαλάκι στους Δημοκρατικούς. Ο ηγέτης της Αντζελίνο Αλφάνο δηλώνει ότι «έχει εκφράσει στον Ενρίκο Λέτα την πρόθεσή του να προχωρήσουν με μία κυβέρνηση πιο δυνατή», ουσιαστικά λέγοντας ότι θα τον στηρίξει, όμως καλεί το Δημοκρατικό Κόμμα να ξεκαθαρίσει και αυτό άμεσα τις προθέσεις του. "Ο Ρέντσι στο Παλάτσο Κίτζι: Κρίσιμες ώρες - Ναπολιτάνο: Οι αποφάσεις ανήκουν αποκλειστικά στο Δημοκρατικό κόμμα" αναφέρει η Corriere de la Sera. Σε δημοσκόπηση πάντως ηλεκτρονική της εφημερίδας, το 81% των Ιταλών τάσσεται κατά της αλλαγής και μόνο το 19% λέει ναι να λάβει δηλαδή τη σκυτάλη από τον Λέτα ο Ματέο Ρέντσι. "Κυβέρνηση: Τελική αναμέτρηση Λέτα - Ρέντσι, Ναπολιτάνο: Την τελευταία λέξη έχει το Δημοκρατικό κόμμα. Ο πρωθυπουργός αντιστέκεται και δεν πρόκειται να παραιτηθεί" αναφέρει η Stampa. "Σε κρίση η κυβέρνηση - Ο Λέτα αντιστέκεται. Ναπολιτάνο: Η ώρα των αποφάσεων για το PD", Στην αντεπίθεση περνά ο Λέτα δηλώνοντας: Όποιος θέλει κρίση, ας το πει ανοιχτά" αναφέρει η Repubblica.

Για τη συνάντηση Ολάντ - Ομπάμα

"Ξεπερνούν την κρίση των υποκλοπών της NSA Ομπάμα και Ολάντ" αναφέρει η Monde. "Ξεκαθαρίσαμε το θέμα και ενισχύουμε τη συνεργασία μας" δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον σε επίσημη επίσκεψη. Τη συμμαχία Ηνωμένων Πολιτειών-Γαλλίας επαναβεβαίωσαν Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ στο Λευκό Οίκο αφήνοντας πίσω το σκάνδαλο των υποκλοπών της NSA. «Η αμοιβαία εμπιστοσύνη αποκαταστάθηκε» είπε ο Γάλλος πρόεδρος με τον Ομπάμα να προσθέτει πως «η γαλλοαμερικανική συμμαχία δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή». «Υπάρχει μια αμοιβαία εμπιστοσύνη που αποκαταστάθηκε και η οποία πρέπει να βασίζεται ταυτόχρονα στον σεβασμό κάθε μίας από τις χώρες μας και παράλληλα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής», δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Μπαράκ Ομπάμα. "Ομπάμα και Ολάντ θέλουν να κάνουν μαζί και άλλα πράγματα" λέει η Figaro. "Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχτηκαν τον Ολάντ στις ΗΠΑ εν μέσω ερωτηματικών γι' αυτή τη νέα ειδική σχέση" λέει ο Guardian. H βρετανική εφημερίδα δίνει έμφαση στον τρόπο που υποδέχθηκε ο Ομπάμα τον Γάλλο ομόλογο του, και στον τρόπο που εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι ο Ολάντ τον στήριξε στο θέμα της Συρίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαμογέλασε όταν ρωτήθηκε εάν οι σχέσεις με τη Γαλλία είναι σήμερα πιο θερμές από την αποκαλούμενη ειδική σχέση με τη Βρετανία, απαντώντας πως αρνείται να «επιλέξει» ποιος είναι ο καλύτερος φίλος της Ουάσινγκτον, το Παρίσι ή το Λονδίνο. Όπως ακριβώς αρνείται να αποφασίσει ποια προτιμά ανάμεσα στις δύο κόρες του. «Έχω δύο κόρες. Και είναι και οι δύο υπέροχες και θαυμάσιες. Ποτέ δεν θα επιλέξω μεταξύ των δύο. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους εξαιρετικούς Ευρωπαίους συμμάχους μου. Όλοι τους είναι θαυμάσιοι με τον δικό τους τρόπο» ανέφερε. "Ο Ομπάμα δεσμεύεται για ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν" λέει η Wall Street Journal (WSJ). Οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη συνέχισης της επιβολής των κυρώσεων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ εναντίον του Ιράν, με τον Ομπάμα να δηλώνει ότι επιχειρήσεις που θα αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ιράν θα τον κάνουν με «δική τους ευθύνη», και να προειδοποιεί με «βροχή κυρώσεων» τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα σεβαστούν το διεθνές εμπάργκο. Η προειδοποίηση Ομπάμα ήλθε σε απάντηση ερωτήματος δημοσιογράφου σχετικά με την επίσκεψη στην Τεχεράνη αντιπροσωπείας περισσότερων από 100 Γάλλων επιχειρηματιών, κίνηση που επικρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επ' αυτού ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι ο «πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν είναι ο πρόεδρος της ένωσης των εργοδοτών».

Στις ΗΠΑ

Μεγάλο θέμα σήμερα αποτελεί η ψήφιση υπέρ του νομοσχεδίου που "βάζει στην άκρη" το όριο χρέους έως τον Μάρτιο του 2015 από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί. Με την θετική αυτή ψήφο απετράπη ένα νέο δημοσιονομικό... δράμα ανάλογο του Οκτωβρίου. Το νομοσχέδιο πέρασε χωρίς οι Ρεπουμπλικανοί να εγείρουν αναχώματα σε πολιτικά μέτρα της κυβέρνησης, αντιστεκόμενοι σε σκληροπυρηνικά μέλη τους που επιδίωκαν νέα αντιπαράθεση με όπλο το όριο δανεισμού. "H Βουλή ψηφίζει αύξηση του ορίου του χρέους" λένε οι Financial Times (FT). "Οι Ρεπουμπλικανοί δεν προχωρούν σε πολιτική αντιπαράθεση για το όριο του χρέους" λέει η WSJ. "Πράσινο φως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το όριο του χρέους" λέει η Washington Post.

Για Ελλάδα

"Αποτυχημένη επιχείρηση κατά της Mercedes Benz στην Ελλάδα από τρομοκρατική οργάνωση" λέει ο Guardian. Eξτρεμιστές που αυτοαποκαλούνται "Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών" ισχυρίζονται σε προκήρυξη τους ότι είναι σε πόλεμο με την καπιταλιστική μηχανή της Γερμανίας.

Για το Κυπριακό

"Οι δύο ηγέτες συμφωνούν να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού" λέει η DW. Oι δύο πλευρές προχώρησαν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ύστερα από δύο χρόνια. "Οι ηγέτες στην Κύπρο συναντώνται με στόχο την επανένωση του νησιού" αναφέρει η WSJ. "Oι Κύπριοι ηγέτες αναζητούν λύση το συντομότερο δυνατόν" είναι ο τίτλος της Hurriyet.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα