Ο Τύπος στον Κόσμο

Στην έκρυθμη κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η Ουκρανία επικεντρώνεται για ακόμα μια φορά ο διεθνής Τύπος.


Για την Ουκρανία

"Αυξάνεται η πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας" λέει η Wall Street Journal (WSJ), "Eπεκτείνονται οι διαδηλώσεις" αναφέρουν οι NYTimes και το δίκτυο DW που συμπληρώνει επίσης πως "Ακτιβιστές εκφράζουν φόβους για πιθανές απαγωγές τους, ξυλοδαρμούς και θάνατο". Οχυρωμένοι στις θέσεις τους συνεχίζουν να παραμένουν οι διαδηλωτές

στο Κίεβο, ενώ οι διαδηλώσεις επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, όπως μεταδίδει το ΒΒC. Όπως όλα δείχνουν η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία φαίνεται να οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση του προέδρου της χώρας να αναλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις, ανάμεσά τους και αυτήν του πρωθυπουργού. Βασικό τους αίτημα παραμένει η παραίτηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και η διεξαγωγή εκλογών, ζητώντας περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, οι διαδηλωτές πήραν υπό τον έλεγχό τους το υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως μεταδίδει το BBC, η υπουργός Δικαιοσύνης καλεί τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν το κτίριο διαφορετικά θα κηρύξει το Κίεβο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, που μίλησαν στη DW η μόνη πολιτική λύση που μπορεί να δώσει ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς για άρση του αδιεξόδου είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.


Για την Ελλάδα

Στο επίκεντρο εκτενούς άρθρου του Der Spiegel για το σκάνδαλο με τις μίζες στα εξοπλιστικά της Ελλάδας βρίσκεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Ούρλιχ Γκρίλο. Ο Ούρλιχ Γκρίλο κατά την εξεταζόμενη περίοδο από τις δικαστικές αρχές, ήταν επικεφαλής της εταιρίας «STN Atlas», η οποία, σύμφωνα με την κατάθεση του Παναγιώτη Ευσταθίου, εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Π. Ευσταθίου πιστεύει, ότι βάσει ονομάτων και αποδεικτικών εμβασμάτων μπορεί να αποδείξει πώς από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Γκρίλο ως εκπρόσωπος της Rheinmetall και της πρώην θυγατρικής της, δωροδοκούσε Έλληνες αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές έχουν απαγορευτεί νομοθετικά στη Γερμανίααπό το 1998, και υπογραμμίζει ότι «αυτό που κάνει την ιστορία αυτήν τόσο εκρηκτική για τη Γερμανία είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Rheinmetall και της STN Atlas ως το α' εξάμηνο του 2001 είναι ο σημερινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Ούλριχ Γκρίλο». Οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν ότι κατά την επαφή τους με τον κ. Γκρίλο ο τελευταίος εμφανίστηκε νευρικός και πριν απαντήσει βεβαιώθηκε από την Rheinmetall ότι το όνομά του δεν αναφέρεται στις έρευνες και μελέτησε τις εκθέσεις πεπραγμένων της πρώην εταιρείας του για περισσότερο από δέκα χρόνια πριν. «Δεν είχα καμία πληροφόρηση τότε ότι στις δουλειές μας στην Ελλάδα υπήρξαν παράνομες πληρωμές», δήλωσε ο κ. Γκρίλο και διευκρίνισε ότι ακόμη και αν υπήρξαν τέτοιες πληρωμές, ο ίδιος δεν θα το μάθαινε, επειδή, λόγω της υψηλής του θέσης, δεν είχε «καμία εμπλοκή σε επιχειρηματικά πρότζεκτ».

Από την πλευρά της, η DW επικεντρώνεται στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. "Έλληνες τραπεζίτες εμπλέκονται σε τραπεζικό σκάνδαλο" λέει χαρακτηριστικά. Ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. κατηγορείται για παροχή δανείων σε φίλους του επιχειρηματίες με ευνοϊκούς όρους. Οι συμφωνίες αυτές φαίνεται πως κόστισαν στον ελληνικό λαό 400 εκ ευρώ". "Η Ελλάδα αντιμέτωπη με νέα τρύπα στα οικονομικά της εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τους δανειστές της" λέει ο Guardian. O Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει σήμερα να αντιμετωπίσει τους ομολόγους του εξηγώντας τους λόγους, που καθυστερούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Το δημοσίευμα επίσης αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει τους ενστολους και στο κόστος που υπολογίζεται σε 500εκ έως 1δισ για την επιστροφή των περικοπών που υπέστησαν οι μισθοί τους από το 2012.

Στον ισχυρό σεισμό της Κεφαλονιάς αναφέρεται η Corriere de la Sera. "Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Κεφαλονιά γίνεται αισθητός στην Ιταλία".


Στην Ιταλία

"Μετανάστες ράβουν το στόμα τους" λέει η Corriere de la Sera. Δεκατρείς Μαροκινοί μετανάστες σε κέντρο κράτησης στη Ρώμη έραψαν για δεύτερη φορά τα στόματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρατεταμένη παραμονή τους σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας χωρίς κανείς να τους έχει εξηγήσει τίποτε και χωρίς να γνωρίζουν την τύχη που τους περιμένει. Οι αρχές της Ιταλίας αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το κύμα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν φθάσει στη χώρα τα τελευταία χρόνια, πολλοί εκ των οποίων εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και ταξίδεψαν διαμέσου της Βόρειας Αφρικής και της Μεσογείου ως το νησί Λαμπεντούζα, συχνά υπό ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες και ανεπαρκή πλεούμενα σε κακή κατάσταση. Στο μικρό ιταλικό νησί έφθασαν το 2013 πάνω από 40.000 άνθρωποι. Το μεταναστευτικό συνεχίζει εξάλλου να αποτελεί το πεδίο μιας ανελέητης πολιτικής μάχης. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής. Το ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Λέγκα του Βορρά επιτίθεται από την δική του πλευρά στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά «γενναιόδωρη» έναντι των προσφύγων, εν μέσω οικονομικής κρίσης.


Στη Γαλλία

Την παραίτηση του γάλλου προέδρου ζήτησαν χθες χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μιας οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Ημέρα της Οργής» μια ετερόκλιτη ομάδα κινημάτων της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και καθολικών, η οποία κατήγγειλε την «καταστροφική δράση» της κυβέρνησης η οποία «οδηγεί στην άβυσσο», όπως αναφέρει η Monde.

Παράλληλα, η Τουρκία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Φρανσουά Ολάντ όπως αναφέρει τόσο ο Γαλλικός όσο και ο Τουρκικός Τύπος. "Ύστερα από 22 χρόνια ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη" λέει χαρακτηριστικά η Hurriyet. Oι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες είχαν "παγώσει" επί προεδρίας Σαρκοζί, στο άνοιγμα των κεφαλαίων 17, 22, 23 στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Η Γαλλία προβληματίζεται για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 που σχετίζεται με τη ρύθμιση οικονομικών και νομισματικών πολιτικών το οποίο συνδέεται με πλήρη ένταξη και που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον Ολάντ ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, οι NYTimes ασχολούνται με το τέλος της σχέσης Ολάντ - Τριερβελέρ και αναφέρουν πως οι Γάλλοι συζητούν για το εάν ο "θεσμός" της πρώτης κυρίας της Γαλλίας είναι πλέον ξεπερασμένος.


Για το Σνόουντεν

"Σνόουντεν: Η NSA εμπλέκεται και σε βιομηχανική κατασκοπεία" λέει ο Guardian, ενώ στο θέμα αυτό αναφέρεται και η DW καθώς και ο γερμανικός Τύπος. Σε νέες αποκαλύψεις προχώρησε χθες ο πρώην τεχνικός της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν που ισχυρίστηκε μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση καταγγέλοντας την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για ευρείας κλίμακας βιομηχανική κατασκοπείαν και αναφέροντας ως στόχο της ακόμα και τη γερμανική Siemens. Σύμφωνα με τον πρώην υπάλληλο της ΝSA, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών συλλέγει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί ανεξάρτητα από την όποια αξία τους για την εθνική ασφάλεια. Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για τη ζωή του λέγοντας πως φοβάται ότι αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν να τον σκοτώσουν.

Για το Χίμλερ

Προσωπικές επιστολές του Χάινριχ Χίμλερ, του επικεφαλής των SS, ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο Ισραήλ, όπως αναφέρουν οι NYTimes, αναδημοσιεύοντας σχετικό ρεπορτάζ της Die Welt. Οι, συνολικά 700, επιστολές βρέθηκαν σε χρηματοκιβώτιο στο Τελ Αβίβ και περιλαμβάνουν επιστολές που χρονολογούνται από το 1927 , μέχρι το 1945. Στις επιστολές δεν γίνεται καμία αναφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή στο Ολοκαύτωμα, αν και ο αντι-σημιτισμός είναι φανερός. «Πηγαίνω στο Άουσβιτς, φιλιά, ο Χάινι σας». Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Χίμλερ αναφέρεται στο κολαστήριο του Άουσβιτς σε μία από τις επιστολές του. Ο Χίμλερ υπήρξε επικεφαλής για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και θεωρείται ότι ήταν αυτός που οργάνωσε το Ολοκαύτωμα. Στις 14 Νοεμβρίου του 1938, λίγες ημέρες μετά τη Νύχτα των Κρυστάλλων, η Μάργκα Χίμλερ γράφει στον σύζυγό της: «Αυτό το πράγμα με τους εβραίους: πότε θα μας αφήσουν ήσυχους τα αποβράσματα να ζήσουμε ευτυχισμένα τις ζωές μας;» Πώς βρέθηκαν, όμως, στο Ισραήλ οι επιστολές; Μετά τον πόλεμο, δύο Αμερικανοί στρατιώτες συγκέντρωσαν εκατοντάδες επιστολές και έγγραφα από το σπίτι του Χίμλερ στη Βαυαρία. Σύμφωνα, με την εφημερίδα Die Welt, τα έγγραφα αυτά έφτασαν στα χέρια του Τσάιμ Ρόσενταλ στο Τελ Αβίβ, ο οποίος τα κρατούσε για 40 χρόνια κάτω από το κρεβάτι του. Στη δεκαετία του 1980 προσπάθησε να τα πουλήσει, μετά την πιστοποίηση της γνησιότητάς τους από τα Γερμανικά Ομοσπονδιακά Αρχεία. Ωστόσο, το 1983 το γερμανικό περιοδικό Stern δημοσίευσε τμήματα ενός ημερολογίου που φημολογείτο ότι ανήκε στον Χίτλερ, το οποίο αποδείχθηκε ψεύτικο. Πλέον το ενδιαφέρον για έγγραφα Ναζί αξιωματούχων είχε περάσει, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι αυτά μπορεί να αποδεικνύονταν πλαστογραφημένα. Στα 90 του, ο Ρόζενταλ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα. Ο Ντέιβιντ Λάπα τα αγόρασε το 2007 έναντι ενός συμβολικού ποσού και η κόρη του Λάπα, Βανέσα, αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με τη βοήθεια της εφημερίδας Die Welt.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, υπουργειο δικαιοσυνης, der spiegel, ταχυδρομικο ταμιευτηριο, γιάννης στουρνάρας, το νησι, die welt, wsj, διαδηλωσεις, nytimes, ββc, bbc, λύση, ελλαδα, spiegel, atlas, νέα, guardian, στουρναρας, σεισμος, γαλλια, δραση, monde, hurriyet, σαρκοζι, nsa, ηπα, siemens, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, ομαδα διας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, γιάννης στουρνάρας, αουσβιτς, ββc, γερμανια, εθνικη, ηπα, θεμα, ισραηλ, κεφαλονια, νησι, ντοκιμαντερ, ουκρανια, πιεση, πλαισιο, ρωμη, τηλεοραση, τυχη, φιλια, χιτλερ, ωρα, bbc, guardian, hurriyet, nsa, nytimes, siemens, αλεξανδρα, βαυαρια, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γερμανικα, γινεται, δικη, δωσει, δικτυο, εγγραφα, ευσταθιου, εκθεσεις, ερευνες, εφημεριδα, ζωη, ιδια, υπηρεσια, κυβερνηση, κυμα, κιεβο, κομμα, κτιριο, λύση, μιζες, μικρο, ναζι, νυχτα, ομαδα, ονομα, παρισι, πεδιο, πιστοποιηση, ρυθμιση, συζυγο, συρια, σπιτι, στομα, τουρκια, φοβος, φορα, χιμλερ, ψευτικο, ασφαλεια, atlas, der spiegel, die welt, δουλειες, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κρεβατι, μια φορα, monde, πληροφοριες, ριχτερ, spiegel, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα