Ο Τύπος στον Κόσμο

Η νέα πολύνεκρη επίθεση στο Βόλγκοκραντ λίγες μόνο ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης είναι ένα από τα βασικά θέματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των ξένων εφημερίδων. Μεγάλο θέμα είναι και ο σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι του Μ. Σουμάχερ χθες την ώρα που έκανε σκι.

Για το Βόλγκογκραντ

"Αρκετοί οι νεκροί στη δεύτερη επίθεση που συγκλονίζει το Βόλγκογκραντ" λέει ο Guardian. Toυλάχιστον 10 νεκροί από έκρηξη

που σημειώθηκε σε τρόλεϊ, λίγες μόνο ώρες μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στην ίδια πόλη, που άφησε πίσω της 17 νεκρούς. "10 νεκροί σε μια ακόμα επίθεση στο Βολγκογκραντ" αναφέρει η Monde. "Νέα αιματηρή επίθεση συγκλονίζει Ρωσική πόλη". Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 23 τραυματίστηκαν σύμφωνα με το BBC σε νέα επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε τρόλεϊ στο Βόλγκοκραντ, λίγες μόνο ώρες μετά το αιματηρό χτύπημα καμικάζι στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και παρά την εντολή Πούτιν για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Εικόνες που μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε, καθώς το ένα μέρος του τρόλεϊ έχει μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών. Το Βόλγκογκραντ -πρόκειται για το ιστορικό Στάλινγκραντ- βρίσκεται λίγο πάνω από την ταραγμένη περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου, μια σειρά από κυρίως μουσουλμανικές επαρχίες που περιλαμβάνουν την Τσετσενία, όπου η Ρωσία διεξήγαγε τις δύο τελευταίες δεκαετίες δύο πολέμους εναντίον των αυτονομιστών. Είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων και κόμβος για τις μεταφορές στη νότια Ρωσία. Βρίσκεται σε απόσταση 690χλμ βορειοανατολικά του Σότσι, όπου θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

"Βομβιστική επίθεση ταρακουνά τη Ρωσία, προκαλώντας ανησυχία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι" λένε οι NYTimes.

Για τους πυροβολισμούς στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters και ήδη οι NYTimes την έχουν δημοσιεύσει με τίτλο "Πυροβολισμοί έξω από το σπίτι του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα". Την είδηση μετέδωσε και το δίκτυο Euronews.

Για την Ελλάδα

Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές το 2014" λέει η Monde επικαλούμενη δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Γ. Στουρνάρας. Βέβαια, το δημοσίευμα συμπληρώνει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών "με την προϋπόθεση η Ελλάδα να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο του 2014". (...) Παράλληλα, ωστόσο η Monde κάνει εκτενή αναφορά και στη προσπάθεια της κυβέρνησης να "κλείσει" τη "μαύρη τρύπα" των δημόσιων οικονομικών της χώρας ενώ καταγράφη την ελπίδα της Αθήνας για νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Φυσικά, όπως υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ, κατά την επιστροφή της τρόικας θα πρέπει πρώτα να αποφασιστεί το δημοσιονομικό κενό.

"Μια Ελλάδα πάνω σε ερείπια αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε το πρώτο εξάμηνο του 2014" λέει η El Pais. H ισπανική εφημερίδα έχει ένα εκτενές ρεπορτάζ στη σημερινή οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Στην αρχή του δημοσιεύματος δίνεται έμφαση στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης που "έπνιξε" Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να το χρησιμοποιήσει η συντάκτρια του άρθρου και ως "μεταφορά" για την ασφυκτική κατάσταση και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. (Η συντάκτρια αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκαλούν κάποια μέτρα του υπουργείου Οικονομικών σε βουλευτές της ΝΔ με τελευταία εξέλιξη την απαίτηση 41 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο). Παράλληλα, η εφημερίδα περιγράφει με "μελανά" χρώματα την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών. Πάντως, όπως διαπιστώνει "(....) παρ' όλα αυτά ο Α. Σαμαράς έχει αποκλείσει τη διεξαγωγή εκλογών πριν από το 2016. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ασκείται προεδρία από χώρα που βρίσκεται σε μηχανισμό διάσωσης (για παράδειγμα η Ιρλανδία) ωστόσο ο συνδυασμός μιας κατεστραμμένης οικονομίας, ύστερα από 21 τρίμηνα σε ύφεση και εν μέσω φωνών που ζητούν εκλογές θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική αναταραχή...


Για το Σουμάχερ

"Κρίσιμη η κατάσταση του Μ. Σουμάχερ" λέει ο Guardian. Κρίσιμη είναι η κατάσταση του Μίκαελ Σουμάχερ, όπως αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται στη Γκρενόμπλ μετά τον τραυματισμό του στο κεφάλι, την ώρα που έκανε σκι, εκτός πίστας, στις γαλλικές Άλπεις. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, ο πρώην πρωταθλητής της F1 διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση με σοβαρό τραύμα, το οποίο απαιτούσε άμεση χειρουργική επέμβαση. Nέο ανακοινωθέν αναμένεται σήμερα. "Ο Μ. Σουμάχερ είναι σε κώμα" αναφέρει η Corriere de la Sera.


Στην Ιταλία

Συνεχίζονται στην Ιταλία οι αντιδράσεις με αφορμή την περίπτωση της 25χρονης Κατερίνα Σίμονσεν, η οποία πάσχει από τέσσερις σπάνιες ασθένειες που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα. Με γραπτή της παρέμβαση στο Facebook, η ιταλίδα φοιτήτρια κτηνιατρικής, με καταγωγή από την Μπολόνια, θέλησε να κάνει γνωστό ότι «χρωστάει τη ζωή της στα φάρμακα που βρέθηκαν μετά από έρευνες που χρησιμοποίησαν και πειραματόζωα». Η Σίμονσεν το τελευταίο 24ωρο έγινε στόχος προπηλακισμών και απειλών, μέσω διαδικτύου. Αποφάσισε, τελικά, να απαντήσει με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.Στην υπόθεση παρενέβη και ο γιατρός Αντρέα Βιανέλο, υπεύθυνος της κλινικής αναπνευστικών νοσημάτων της πολυκλινικής της Πάδοβας, όπως αναφέρει η Corriere de la Sera. "Στην περίπτωση της κοπέλας αυτής τα τεστ στα πειραματόζωα ήταν πραγματικά ζωτικής σημασίας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία", είπε και πρότεινε στις φαρμακοβιομηχανίες να υιοθετήσουν μια νέα μέθοδο: "να γράφουν με μεγάλα γράμματα στα κουτιά των νέων σκευασμάτων τους αν έχουν γίνει τεστ σε ζώα, ώστε ο καθένας να μπορεί να διαλέγει με πλήρη επίγνωση αν θέλει να υποβάλλεται στις θεραπείες αυτές".


Στην Τουρκία

Bέβαιος ότι όσοι επιδιώκουν την ανατροπή του, όπως υποστήριξε, θα αποτύχουν, όπως ακριβώς και οι μαζικές διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, εν μέσω της έρευνας για την υπόθεση διαφθοράς, αναφέρει η Hurriyet. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Α. Νταβούτογλου απευθύνεται στο κίνημα του Φ. Γκιουλέν και καλεί σε διάλογο ώστε να εξευρεθεί λύση στη πολιτική κρίση. Πάντως, το σκάνδαλο της διαφθοράς ήδη προβληματίζει τους επιχειρηματίες ξένους και ντόπιους στη χώρα, αναφέρει η ίδια εφημερίδα. Πάνω από 71% των επιχειρηματιών στη χώρα αναφέρουν ότι το σκάνδαλο θα προκαλέσει ζημίες στην τουρκική οικονομία.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, ριο 2016, ολυμπιακοί αγώνες, el pais, νέα, guardian, βομβα mall, monde, bbc, ρωσία, nytimes, αθηνα, reuters, ελλαδα, στουρναρας, αναδιαρθρωση, θεσσαλονικη, νεα δημοκρατια, πετρελαιο, σαμαρας, εκλογες, facebook, τεστ, διαδηλωσεις, καλοκαιρι, hurriyet, λύση, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, εκλογες 2012, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, βουλευτες, ρωσία, εικονες, ζωα, θεμα, ιταλια, ιταλικα, οικονομια, σημερινη, τεστ, τηλεοραση, υφεση, χρωματα, ωρα, bbc, el pais, guardian, hurriyet, nytimes, reuters, αγωνες, αλεξανδρα, αλπεις, ασθενειες, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γινει, δηλωση, δηλωσεις, δικτυο, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, ελπιδα, εξελιξη, ερντογαν, ερευνες, εφημεριδα, ζωη, ιδια, υποθεση, ιστορικο, καυκασου, εκδοσεις, κομβος, λύση, μαζα, πουτιν, πρωι, σειρα, σοτσι, σπιτι, φαρμακα, φυσικα, φοιτητρια, φορα, ωρες, αγορες, εμφαση, χωρα, ιατρικο, η εφημεριδα, monde, νεκροι, νοσοκομειο, θεματα
Τυχαία Θέματα