Ο Τύπος στον κόσμο

Το αυστηρό μήνυμα Ομπάμα προς τους Ρεπουμπλικάνους να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους, διαφορετικά μια στάση πληρωμών θα ισοδυναμούσε με "πυρηνική βόμβα" είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς και η επικείμενη ανακοίνωση της αντικαταστάτριας του Μπεν Μπερνάνκι στο "τιμόνι" της FED, Τζάνετ Γέλεν. Στον ευρωπαϊκό Τύπο κυριαρχεί η αδυναμία της Ε.Ε να δώσει λύση -χωρίς κόστος - στην αντιμετώπιση της προσφυγικής

κρίσης.

Για ΗΠΑ: "Ο Ομπάμα αυξάνει τη πίεση προς τους Ρεπουμπλικάνους" αναφέρουν οι Financial Times. Όσον αφορά στο ζήτημα της θέσπισης προτεραιοτήτων στην αποπληρωμή χρεών, είπε πως ο υπουργός Οικονομικών θα προβεί την Πέμπτη σε παρουσίαση ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας σχετικά με τις προετοιμασίες του Λευκού Οίκου. «Σχεδιάζουμε για κάθε ενδεχόμενο» είπε, προσθέτοντας ότι, αν γίνει το χειρότερο σενάριο πραγματικότητα, «υπάρχουν πράγματα τα οποία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια καλή επιλογή». Σχετικά με το θέμα της επαναλειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν αρκετοί Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στη Βουλή για να εγκριθεί νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν μπορούν να ζητούν λύτρα για να κάνουν τη δουλειά τους δήλωσε, ενώ κάλεσε το Κογκρέσο να άρει τις απειλές που βαρύνουν τις αμερικανικές οικογένειες και τις επιχειρήσεις.

"O Oμπάμα προειδοποιεί πως μια στάση πληρωμών θα θέσει σε κίνδυνο τη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ" λέει και ο Guardian.

"Αυξάνονται οι εντάσεις στη διαμάχη για το χρέος" αναφέρει η Wall Street Journal. Πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως θα δεχθεί ακόμα και μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, προκειμένου να συνεχιστούν μετά οι διαπραγματεύσεις.

Το βασικό θέμα όμως στον διεθνή οικονομικό Τύπο είναι η επικείμενη ανακοίνωση της αλλαγής του επικεφαλής της FED. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αμερικανός πρόεδρος θα ορίσει ως αντικαταστάτρια του Μπεν Μπερνάνκι, την Τζάνετ Γέλεν. H έως σήμερα αντιπρόεδρος της FED θα γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της. Η είδηση προκάλεσε άνοδο στις ασιατικές αγορές, σημειώνουν οι FT. «Θεωρεί την ανεργία πραγματική κατάρα», λέει ο καθηγητής του Πρίνστον Άλαν Μπλάιντερ, πρώην συνάδελφός της στην Fed. «Οι άνεργοι δεν είναι απλές στατιστικές για μένα», είπε η Γέλεν σε ομιλία της τον Φεβρουάριο. Θεωρείται «περιστέρα» της νομισματικής πολιτικής που δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού, όπως το υφιστάμενο. Όλοι περιμένουν από αυτήν να δρομολογήσει με πολύ προσεκτικές κινήσεις το σβήσιμο των πιεστηρίων της εκτύπωσης χρήματος και στη συνέχεια την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου που παραμένουν κοντά στο μηδέν από το 2008.

Για Ε.Ε - προσφυγική κρίση: "Υπό πίεση η Ε.Ε να αναθεωρήσει τη πολιτική της για τη μετανάστευση, μετά τη τραγωδία στη Λαμπεντούζα" λέει ο Guardian. Μεγάλη επιχείρηση στη Μεσόγειο προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην επαναληφθούν τραγωδίες όπως το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα. Πλέον, προτείνεται μια επιχείρηση "ασφάλειας και διασωσης" στη Μεσόγειο από την Κύπρο μέχρι την Ισπανία. Η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ παρουσίασε το σχέδιο στους Ευρωπαίους υπουργούς στο Λουξεμβούργο, ωστόσο για να υλοποιηθεί χρειάζονται άνθρωποι, μέσα και φυσικά χρήματα. Aπό τη πλευρά τους, οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 κρατών - μελών εμφανίστηκαν μάλλον απρόθυμοι να αναθεωρήσουν τη σημερινή πολιτική της Ε.Ε. Eπίσης, η Γερμανία δια του υπουργού Εσωτερικών της διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως δεν μπορεί να αυξήσει τον αριθμό προσφύγων που θα δέχεται καθώς "ήδη έχει δεχθεί 5.000 Σύριους ενώ πέρυσι μόνο είχε 77,000 αιτούντες ασύλου, όταν η Ιταλία είχε μόνο 16.000, σύμφωνα με τη Eurostat"

"Η Ε.Ε είναι ανίκανη να συντάξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης των μεταναστών" λέει στο πρωτοσέλιδο θέμα της η El Pais.

"H E.E παλεύει να βρει λύσεις στη προσφυγική κρίση" λέει από τη πλευρά της η DW. Mπορεί οι υπουργοί Εσωτερικών να εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τη τραγωδία στη Λαμπεντούζα, αλλά οι λύσεις που θέλουν είναι εκείνες με χαμηλό κόστος, αναφέρει το δίκτυο. Για παράδειγμα, παρά τις αυξημένες ανάγκες, η Frontex έχει δει τον προϋπολογισμό της να ολισθαίνει από τα € 118 εκατομμύρια το 2011 σε € 85.000.000 κατά το τρέχον έτος.

Για ταξίδι Σαμαρά - Ισραήλ: "Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τη συνεργασία με το Ισραήλ, στρατηγική μακρόχρονης πνοής" αναφέρει η Jerusalem Post. H Eλλάδα "βλέπει" τις ανανεωμένες σχέσεις της με το Ισραήλ ως στρατηγικής σημασίας και μακροπρόθεσμες που δεν εξαρτώνται μάλιστα από τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Αυτά δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που βρέθηκε μαζί με 8 υπουργούς του χθες στο Ισραήλ για εντατικές συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση, στο πλαίσιο των οποίων υπεγράφησαν 10 συμφωνίες με έμφαση στη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της προστασίας του πολίτη αλλά και του πολιτισμού. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς είναι "οι νέες οδηγίες της Ε.Ε σχετικά με τους εποικισμούς" που θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου. Οι οδηγίες καλούν το Ισραήλ να υπογράψει μια "ρήτρα" που θα απαγορεύει την επέκταση των οικισμών με τον όρο μάλιστα, πως εάν δεν το κάνει δεν θα υπογράφονται συνθήκες και συμφωνίες με κανένα μέλος της Ε.Ε. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ζεέβ Ελκίν δήλωσε πως ο κ. Βενιζέλος στέκεται υπέρ της θέσης του Ισραήλ στο θέμα αυτό και έχει σημασία, όπως είπε, γιατί η Ελλάδα θα αναλάβει τότε την προεδρία της Ε.Ε. (...) Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε ήταν και η διαμόρφωση ενός "ενεργειακού τριγώνου" μεταξύ Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου με τη δεύτερη να αναλαμβάνει ρόλο κόμβου για τη μεταφορά του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. (...) Παράλληλα, ο κ. Νετανιάχου συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη σκληρή του στάση απέναντι στο νεοφασιστικό κόμμα τη Χ.Α που οδήγησε στη σύλληψη 6 βουλευτών της, ενώ έδωσε 'ψήφο εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα λέγοντας πως "τώρα ένας καλός μάνατζερ θα επένδυε στην Ελλάδα'. (...) Το μόνο θέμα το οποίο δεν συζήτησαν κατ' ιδίαν οι δύο πλευρές είναι αυτό του Ιράν αλλά οι διαφορές των δύο χωρών δεν αποτυπώθηκαν σε δημόσιες δηλώσεις...

Για "μαντίλα": Πολύ μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι και η άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες, μετά από 90 σχεδόν χρόνια στη Τουρκία. "Η Τουρκία αίρει την ισόβια απαγόρευση της μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες" λένε οι NYTimes. Το μέτρο, που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή, εντάσσεται στο πλαίσιο του λεγόμενου "πακέτου εκδημοκρατισμού" της Τουρκίας. Η κατάργησή της παρουσιάζεται τώρα από την τουρκική κυβέρνηση ως άρση πολιτικής διακρίσεων. Η διαμάχη γύρω από την ισλαμική μαντήλα βρίσκεται στην καρδιά της αντιπαράθεσης μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών, οι οποίοι κατηγορούν το ισλαμικών καταβολών κόμμα AKP ότι επιδιώκει να διαβρώσει τα κοσμικά θεμέλια της δημοκρατίας που οικοδομήθηκε το 1923 από τον Κεμάλ Ατατούρκ πάνω στα συντρίμμια της μίας οθωμανικής θεοκρατίας.

"Η Τουρκία βάζει τέλος στην απαγόρευση της μαντίλας" αναφέρει η Zaman. Η απαγόρευση θα ισχύει μόνο για τους δικαστές και το στρατιωτικό προσωπικό. Αντιδράσεις για την άρση της απαγόρευσης υπήρξαν μόνο από το δικαστικό σώμα και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Προεδρικές εκλογές σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν.. και ο Ιλχάμ Αλίγιεφ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. " Στο Αζερμπαϊτζάν η πατρική ... και απολυταρχική εξουσία" λέει η Monde. Η σχέση του Αλίγεφ που σχεδόν αγγίζει τα όρια της λατρείας... με τους ψηφοφόρους εξηγείται από την γεωμετρική αύξηση στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Από τα 626 ευρώ το 2003 εκτοξεύτηκε στα 5.774 το 2012 κι η χώρα ανέβηκε στην 75η θέσηΑυτό αποτελεί επίτευγμα του Ιλχάμ Αλίγιεφ, που παρέλαβε από τον πατέρα του Χεϊντάρ την εξουσία μετά από 23 χρόνια διακυβέρνησης αφήνοντας ορατά σημάδια της προσωπικής του κουλτούρας στους δρόμους του Αζερμπαϊτζάν. Ο Ιλχάμ Αλίγιεφ επανεξελέγη το 2008, σε μία διαδικασία επιτηρούμενη από δυτικούς παρατηρητές. Ένα χρόνο αργότερα μέσω δημοψηφίσματος, απαλλάσσεται από τον περιορισμό της μη υποψηφιότητας μετά από δύο θητείες. Μοναδικός παράγοντας, που θα μπορούσε ν' ανακόψει την πορεία του, μία μεγάλη φυσική καταστροφή ή ένα πόλεμος. Όμως τα συμφέροντα και οι συμμαχίες γύρω από τον μαύρο χρυσό είναι πανίσχυρα για να υπάρξει οποιαδήποτε σύρραξη.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, el pais, μπεν, fed, λύση, ηπα, times, βουλη, guardian, χρεος, κυπρος, υπουργοι, frontex, σαμαρας, jerusalem, βενιζελος, ελλαδα, συλληψεις, nytimes, akp, zaman, εκλογες, monde, εξηγείται, δημοψηφισμα 2015, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, το θεμα, γερμανια, γυναικα, δουλεια, ηπα, θεμα, ιραν, ισπανια, ισραηλ, ιταλια, κυπρου, πιεση, πλαισιο, σημερινη, φυσικη, el pais, guardian, nytimes, times, αδυναμια, αυξηση, αλεξανδρα, ανεργια, βρισκεται, γινει, δηλωσεις, δωσει, δικτυο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξηγείται, εσωτερικων, ετος, ευρωπη, υπηρεσιες, ισχυει, ομιλια, κεμαλ, κεμαλ ατατουρκ, κυβερνηση, κογκρεσο, κομμα, λύση, λουξεμβουργο, λυτρα, μαυρο, μηδεν, μπεν, ορια, παρουσιαση, πεμπτη, περιβαλλον, ρολο, σεναριο, συνεχεια, συλληψη, σημαδια, σωμα, σχεδιο, τουρκια, φυσικα, αγορες, akp, εφαρμογη, εμφαση, fed, financial times, frontex, χωρα, jerusalem, καρδια, monde, σβησιμο, ταξιδι, θεματα, zaman
Τυχαία Θέματα