Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι ογκώδεις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο που απαιτούν παραίτηση του Μόρσι είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως και η οργή Ε.Ε και Γερμανίας μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel για "ψυχροπολεμική κατασκοπεία" των θεσμών της Ε.Ε. Παράλληλα, οι ξένες εφημερίδες επικεντρώνονται και στη σημερινή ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε.


Για τις αποκαλύψεις του Spiegel

Κλυδωνισμούς στις σχέσεις ΗΠΑ - Ε.Ε προκαλούν οι αποκαλύψεις του Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών κατασκόπευε τους θεσμούς της ΕΕ στην Ουάσινγτκον, ενώ διατηρεί ένα τεράστιο όγκο συνδιαλέξεων και εντός της Γερμανίας και συγκεκριμένα της καγκελαρίου Μέρκελ. Το περιοδικό επικαλείται απόρρητα έγραφα, που προέρχονται από τον Έντουαρτ Σνόουντεν, πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που παραμένει εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Guardian συστηματικά παρακολουθούνταν και οι πρεσβείες της Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας στην Ουάσινγτκον.

Όπως αναφέρει ο Guardian στο βασικό του θέμα "Νέες διαρροές από την NSA αποκαλύπτουν πώς οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν με κοριούς τους Ευρωπαίους συμμάχους τους". Στο αποκλειστικό του ρεπορτάζ, ο Guardian αναφέρει πως έχει στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκαλύπτουν τους 38 στόχους των παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ανάμεσα σε αυτούς τους 38 "στόχους" όπως τους χαρακτήρισαν ήταν οι πρεσβείες της Γαλλίας, Ιταλίας και Ελλάδας στην Ουάσινγτκον. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν εξαιρετικές μεθόδους παρακολουθήσεων που περιελάμβαναν κοριούς στα ηλεκτρονικά συστήματα αλλά και χρήση ειδικών κεραιών. Σύμφωνα με τα έγγραφα οι παρακολουθήσεις είχαν στόχο να συλλέγουν πληροφορίες για διαφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών για πολιτικές σε παγκόσμια θέματα και τις μεταξύ τους διαφορές. (...) Παράλληλα, όπως τονίζει ο Guardian η κωδική ονομασία για την παρακολούθηση της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη ήταν "Powell" ενώ για την πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ήταν "Klondyke".

Στο ίδιο ακριβώς θέμα των αποκαλύψεων του Guardian, αναφέρεται και η Monde που σημειώνει "Κατασκοπεία: η NSA παρακολουθούσε τις πρεσβείες της Γαλλίας, Ιταλίας και Ελλάδας".

Μεγάλο θέμα είναι και στη Γερμανία, καθώς από τις παρακολουθήσεις δεν γλίτωσε ούτε η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Die Welt: "Στόχος" για τις ΗΠΑ και η Γερμανία, παράλληλα, όπως επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung για το θέμα θα παρέμβει εισαγγελέας, προκειμένου να αξιολογηθούν τα δεδομένα. Όπως παράλληλα τονίζει οι πολιτικοί είναι εξαγριωμένοι από τις αποκαλύψεις για εκατομμύρια παρακολουθήσεις Γερμανών αξιωματούχων αλλά και θεσμών της Ε.Ε. H Franfurter Allgemeine Zeitung επίσης κάνει λόγο για "Μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών από την NSA", που εξοργίζει πολιτικούς στην Ε.Ε και τη Γερμανία. Μάλιστα, η Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ επισημαίνει ότι η Κομισιόν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διακοπής των διαπραγματεύσεων για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός Τύπος επικεντρώνεται στην τύχη του Έντουαρντ Σνόουντεν. Σύμφωνα με τους NYTimes, "Η μοίρα του Σνόουντεν βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας" λέει ο Ισημερινός. Ο πρόεδρος του Ισημερινού ανέφερε πως η Μόσχα θα πρέπει να αποφασίσει τι θα συμβεί στον Έντουαρντ Σνόουντεν, στον οποίο οφείλεται η διαρροή εγγράφων της NSA, αλλά η Ρωσία απαντά πως ο Σνόουντεν δεν είναι δικό της πρόβλημα. Την ίδια ώρα και η Wall Street Journal (WSJ) σημειώνουν πως "Οι επιλογές του Σνόουντεν ελαχιστοποιούνται". Η απόφαση του Σνόουντεν να καταφύγει στη Ρωσία αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη, από το να έμενε στο Χονγκ Κογκ.

Για την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε

"Χαρά και ανησυχία για την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε" αναφέρει ο Guardian. Mε την Ε.Ε αντιμέτωπη με οικονομική κρίση και την οικονομία της Κροατίας σε ύφεση εδώ και πέντε χρόνια, έχει μειωθεί ο αρχικός ενθουσιασμός. Την ίδια ώρα και η WSJ αναφέρει "Η Κροατία εντάσσεται στην Ε.Ε με οικονομικά προβλήματα". Με παραδοσιακή μουσική και χορό στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ γιόρτασαν οι Κροάτες την ένταξη τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, που έγινε χθες τα μεσάνυχτα, αλλά πρόκειται για μια γλυκόπικρη ένταξη της μικρής Βαλκανικής χώρας. "Για ένταξη σε δύσκολους καιρούς" κάνει λόγο από την πλευρά του το γερμανικό δίκτυο, Deutsche Welle, είναι πάντως ένα σημαντικό βήμα. Μάλιστα, όπως αναφέρει, θα υπάρξει και οικονομική υποστήριξη στη χώρα. Ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν δήλωσε πως "Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αποτελούν το 70% των δημόσιων επενδύσεων στην Κροατία", μετά την ένταξη της. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ευεργετηθούν άμεσα οι πολίτες της στους τομείς της απασχόλησης και της ανάπτυξης, το συντομότερο δυνατόν".


Για την Αίγυπτο

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 600 τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν χθες στην Αίγυπτο μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι. Πέντε εξ αυτών πυροβολήθηκαν σε πόλεις νότια του Καΐρου, ενώ δύο ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυροβολισμών κατά τη διάρκεια επίθεσης στα γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε προάστιο της πρωτεύουσας. Στο μεταξύ, «δεύτερη επανάσταση» χαρακτήρισαν οι συμμετέχοντες χθες τη μεγάλη διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Μόρσι που συμπλήρωσε ένα χρόνο στο "τιμόνι" της Αιγύπτου.

"Μετά από ένα χρόνο: Εξέγερση στην Αίγυπτο, Ταχρίρ" λέει η Liberation, ενώ για ογκώδεις διαδηλώσεις κάνει λόγο η WSJ. "Στους δρόμους οι διαδηλωτές απαιτώντας τη παραίτηση Μόρσι" αναφέρει ο Guardian.


Ο Guardian επίσης αναφέρεται στον τραγικό θάνατο μιας ακροβάτριας του φημισμένου τσίρκου του Cirque de Soleil. Όπως αναφέρει, "η Σάρα Γκουγιάρντ - Γκιγιόντ γλίστρισε και έπεσε από ύψος 15 μέτρων" στη διάρκεια παράστασης, στο Λας Βέγκας. Η 31χρονη γλίστρισε από το προστατευτικό σύρμα και έπεσε σε άνοιγμα κάτω από τη σκηνή. Στην αρχή το κοινό νόμιζε ότι ήταν μέρος της παράστασης καθώς για κάποια δευτερόλεπτα το σόου συνεχίστηκε κανονικά μέχρι που ακούστηκαν κραυγές και κλάματα πίσω από την σκηνή. Οι υπεύθυνοι της παράστασης σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές αναζητούν τα αίτια πίσω από το τραγικό αυτό ατύχημα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα