Ο Τύπος στον Κόσμο

Η συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ χθες στο Παρίσι κατά την οποία συμφώνησαν να προτείνουν από κοινού έναν πρόεδρο Ευρωζώνης "πλήρους απασχόλησης" είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, ο οποίος επίσης επικεντρώνεται στις απειλές Άσαντ προς το Ισραήλ και στις ασαφείς δηλώσεις του για το εάν παρέλαβε ή όχι τους ρωσικούς S300.

Για Μέρκελ - Ολάντ

Την ίδια μέρα, που ο Γάλλος πρόεδρος δεχόταν έντονες επικρίσεις από συνεργάτες της Γερμανίδας καγκελάριου

για τις δηλώσεις του πως "δεν θα ανεχθεί υποδείξεις για το έλλειμμα", οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Παρίσι προκειμένου να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, όπως λένε χαρακτηριστικά οι Financial Times (FT). Στο δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας αναφέρεται πως οργή προκάλεσαν στους κόλπους των κυβερνώντων συντηρητικών στη Γερμανία οι χθεσινές δηλώσεις του γάλλου προέδρου Ολάντ ότι η Κομισιόν «δεν μπορεί να υπαγορεύει τι πρέπει να κάνουμε», λίγες ώρες πριν την άφιξη της Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι για συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος του κόμματος για ζητήματα προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρθλε, κατηγόρησε τον κ. Ολάντ, τα ποσοστά αποδοχής του οποίου έχουν υποχωρήσει ταχύτερα από οποιουδήποτε άλλου γάλλου προέδρου, ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει το κοινό στο εσωτερικό της χώρας του, ενώ έκανε λόγο για "γενναιόδωρη" προσφορά της Κομισιόν της διετούς παράτασης προς το Παρίσι. "Η οργή του Ολάντ δείχνει το δομικό πρόβλημα της Ε.Ε" αναφέρει η Die Welt. Πριν από τη συνάντηση τους, οι δύο ηγέτες ήταν θυμωμένοι αλλά μετά... έδειξαν πως τους ενδιαφέρει να αγωνιστούν για μια ενωμένη Ευρώπη. Πρόκειται άλλωστε για την 3η συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε 8 ημέρες. Είναι το ξεκίνημα μιας σειράς γαλλογερμανικών πρωτοβουλιών, αναφέρει η Γερμανική εφημερίδα. Το κλίμα ελάφρυνε από το γλωσσικό ολίσθημα της Μέρκελ κατά την συνέντευξη Τύπου, η οποία αποκάλεσε τον Ολάντ Φρανσουά Μιτεράν, υπό το συγκαταβατικό βλέμμα του Γάλλου προέδρου.

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη σωστή θέση λέγοντας μετά τη συνάντηση της με τον Ολάντ πως η Γαλλία έχει την υποχρέωση να προχωρήσει με τις διαρθρωτικές αλλαγές μετά την απόφαση της Κομισιόν να παρατείνει κατά δύο χρόνια την προσπάθεια της χώρας να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%. Και παρά το γεγονός ότι ο Ολάντ επέμεινε πως "Η Κομισιόν δεν μπορεί να κάνει συστάσεις για το τι είναι υποχρεωμένα να κάνουν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε" όπως αναφέρει η Monde, οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να δείξουν τις ομοιότητες τους, παρά τις διαφορές τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Μια από αυτές είναι η κοινή πρόταση, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, για πρόεδρο Ευρωζώνης "πλήρους απασχόλησης". Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος "Συμφωνούμε πως θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες Σύνοδοι Κορυφής της Ευρωζώνης με επικεφαλής έναν πρόεδρο πλήρους απασχόλησης, που θα επιβλέπει αποκλειστικά τις οικονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ". Ο πρόεδρος θα έχει περισσότερες εξουσίες. Η κ. Μέρκελ συμφώνησε λέγοντας πως "χρειαζόμαστε μεγαλύτερο συντονισμό, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη".

Όπως αναφέρει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, Μέρκελ και Ολάντ συμφωνούν για έναν πρόεδρο Ευρωζώνης "πλήρους απασχόλησης". Οι διαφορές ωστόσο για το εάν έχει δικαίωμα η Κομισιόν να κάνει συστάσεις στη Γαλλία, παραμένουν.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, "Γερμανία και Γαλλία ενώθηκαν για το θέμα των τραπεζών". Γερμανία και Γαλλία περιέγραψαν ένα κοινό τους σχέδιο για την αντιμετώπιση των τραπεζών που καταρρέουν εντός Ευρωζώνης, σχέδιο που προς το παρόν δεν απαιτεί αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, κάτι που η Γερμανία δήλωσε πως χρειάζεται για την ίδρυση μιας κεντρικής αρχής που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των αδύναμων τραπεζών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το άρθρο γνώμης του συντάκτη της DW, Βernd Riegert για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης... που όπως ισχυρίζεται αργεί πολύ ακόμα. Στο άρθρο του ο Riegert αφήνει αιχμές κατά της Γαλλίας, λέγοντας πως η βασική πηγή ανησυχίας δεν είναι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος, ούτε η Σλοβενία... αλλά το Παρίσι. Το μέλλον της ευρωζώνης εκεί θα κριθεί. Εάν δεν προχωρήσει με τις υποχρεώσεις της, θα συμπαρασύρει στην καταστροφή όλη την Ευρωζώνη. Μπορεί η κριτική του Επιτρόπου Έτινγκερ για τη Γαλλία να ήταν αρκετά σκληρή. Αλλά το σχόλιο του ότι "η Ε.Ε χρειάζεται μια ολοκληρωτική ανακατασκευή" βάζει το δάχτυλο ακριβώς στην πληγή. Η εμπειρία έχει αποδείξει πως μόνο με πίεση, οι χώρες ανταποκρίνονται σε αυτά που πρέπει να γίνουν. Οι εκθέσεις του 2012 είχαν παρόμοιες συστάσεις, αλλά δεν έγιναν πολλά πράγματα. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, αυτό να αλλάξει.


Για Βρετανία

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου παραπέμπεται η Βρετανία κατηγορούμενη για διακρίσεις σε βάρος πολιτών της ΕΕ που εργάζονται στο έδαφός της και ζητούν κοινωνική ασφάλιση. η Βρετανία έχει εισάγει μονομερώς μία σειρά κριτηρίων, τα οποία περιορίζουν τον αριθμό των επιδομάτων που θα λάμβαναν όσοι προέρχονται από κράτος-μέλος της Ένωσης. Σύμφωνα με τους Financial Times, "H E.E ρίχνει χειροβομβίδα για το θέμα των επιδομάτων". Η κίνηση της Κομισιόν έρχεται σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία για τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε, αναφέρει η εφημερίδα. Παράλληλα, και οι New York Times επισημαίνουν πως "η Ε.Ε προκαλεί την Βρετανία στο θέμα των κοινωνικών επιδομάτων". Η Βρετανία είχε εισάγει το 1994 σειρά κριτηρίων για όσους έφθαναν στην επικράτειά της από χώρες εκτός ΕΕ, εξετάζοντας τις εργασιακές προοπτικές τους, τους λόγους για τους οποίους έφθασαν και τις μελλοντικές προθέσεις τους. Τα κριτήρια ήταν σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ. Ωστόσο, το 2004 εισήχθησαν επιπλέον και μονομερώς τα κριτήρια right-to-reside (δικαίωμα στη διαμονή) από την τότε κυβέρνηση των Εργατικών εν μέσω της μεγάλης διεύρυνσης της ΕΕ που είχε διεξαχθεί το ίδιο διάστημα. Ένα πρόσωπο στοιχειοθετεί δικαίωμα διαμονής αν είναι οικονομικά ενεργό και αν μπορεί να συντηρεί οικονομικά τον εαυτό του ή την οικογένεια του. Κατά την Κομισιόν, αυτή η μονομερής επιβολή συνιστά παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ και στέρησε άδικα από χιλιάδες άτομα επιδόματα που νόμιμα δικαιούνταν.
Η απάντηση της Βρετανίας ήρθε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ian Dunkan Smith ο οποίος σύμφωνα με τον Guardian απάντησε πως όχι μόνο θα κάνει πίσω το Λονδίνο, αλλά το θέμα αυτό θα αποτελέσει κόκκινη γραμμή για τις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τις σχέσεις του με την Ε.Ε.


Την ίδια ώρα, ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση του Άντι Κούλσον, πρώην spin doctor του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τονι Μπλερ προς τον σημερινό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με τον Guardian, του προτείνει να βγάλει μπροστά και να έχει ως σύμβουλο του, τη σύζυγο του Σαμάνθα ώστε όχι μόνο να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους Τories όσο και για την επανεκλογή του. Σε άρθρο του ο Κούλσον αναφέρει πως ο Κάμερον δεν είχε ποτέ σχέσεις αγάπης με τους Συντηρητικούς, που μάλιστα πλέον έχουν κουραστεί με τους μοντερνισμούς του... ήρθε η ώρα, όπως λέει χαρακτηριστικά για την Σαμ να αναλάβει δράση και να κάνει πιο πολλές δημόσιες εμφανίσεις. Θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να κερδίσει και τις γυναικείες ψήφους στις εκλογές του 2015.


Για τη Συρία

Ο Σύριος πρόεδρος εμπαίζει τους αντιπάλους του, απειλεί το Ισραήλ λέει χαρακτηριστικά η WSJ. Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δηλώνοντας σε κανάλι της Χεζμπολάχ ότι οι συριακές δυνάμεις θα απαντήσουν σε κάθε ισραηλινή επίθεση τονίζοντας:«Γιατί η Χεζμπολάχ έχει βάσεις εντός της Συρίας ή του Λιβάνου; Γιατί ο πόλεμος είναι κατά του Ισραήλ, και τους συμμάχους του στη Συρία και το Λίβανο.» Πάντως, παρέμεινε ασαφές το εάν παρέλαβε ή όχι τους ρωσικούς πυραύλους S300. Την ίδια ώρα, αβέβαιη είναι η ειρηνευτική διάσκεψη που προωθούν Ρωσία και ΗΠΑ καθώς η συριακή αντιπολίτευση καταγγέλλοντας την «εισβολή» της Χεζμπολάχ στη Συρία, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μετάσχει στη διάσκεψη στη Γενεύη όσο συνεχίζονται οι σφαγές στη χώρα.


Αρνούνται oι πέντε μεγάλες πολυεθνικές μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Διαδικτύου και μηχανές αναζήτησης όπως η Facebook, η Google, το Twitter να εισάγουν τις προτάσεις της Βρετανίας για μεγαλύτερο έλεγχο των email χρηστών τους, όπως αναφέρει ο Guardian. Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέϊ το κεφάλαιο "κατασκοπείας των χρηστών" ενέχει τον κίνδυνο της καταπάτησης της ελευθερίας έκφρασης μέσω του Διαδικτύου. Παράλληλα, στην απαντητική επιστολή τους επισημαίνουν πως όχι μόνο καταπατά τη βασική αρχή του Ίντερνετ αλλά ένα τέτοιο σύστημα διατήρησης και εντοπισμού email σε διάστημα δώδεκα μηνών θα κοστίσει αρκετά.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, die welt, deutsche welle, new york, μερκελ, times, άφιξη, προσφορες, γαλλια, monde, ιουνίου, τραπεζες, ελλαδα, κυπρος, σλοβενία, επιδοματα, york, smith, guardian, τονι, δραση, εκλογες, wsj, βασεις, ρωσία, ηπα, facebook, google, twitter, email, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, www.google.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, κυπρος εκλογες, εκλογες 2015, χωρες, σλοβενία, ρωσία, το θεμα, γερμανια, ηπα, θεμα, ισραηλ, λονδινο, πιεση, συρος, ωρα, email, guardian, times, wsj, αρθρο, αλεξανδρα, ασαντ, άφιξη, βλεμμα, γεγονος, δαχτυλο, διαστημα, δηλωσεις, δειχνει, δωδεκα, εδαφος, ειπε, εκθεσεις, ερχεται, εσωτερικων, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ιντερνετ, μηχανες, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, λαδι, λογο, ξεκινημα, οικογενεια, παρισι, πηγη, ρολο, συζυγο, σειρα, συρια, σχεδιο, τι ειναι, τονι, χεζμπολαχ, χρονικα, ωρες, deutsche welle, die welt, δικαιωμα, εμφανισεις, financial times, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, ιουνίου, monde, μπροστα, new york times, new york, οργη, πληγη, smith, θεματα, york
Τυχαία Θέματα