Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι εξελίξεις στην τουρκο-συριακή μεθόριο μετά την πολύνεκρη επίθεση του Σαββάτου στο Ρεϊχανλί που η Άγκυρα την αποδίδει σε "προβοκάτσια" του καθεστώτος Άσαντ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Στην Ευρώπη κυριαρχούν τα εκλογικά αποτελέσματα χθες στη Βουλγαρία εν μέσω καταγγελιών για νοθεία, ενώ στη Βρετανία ο Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετωπίζει το "αντάρτικο" δύο υπουργών που επιθυμούν έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Πολλές οι αναφορές για την Ελλάδα στο σημερινό διεθνή Τύπο.

Για την Ελλάδα

"Τα κορυφαία hedge funds

στοιχηματίζουν στις τράπεζες της Ελλάδας" λένε οι Financial Times. Τα hedge funds εμφανίζονται πρόθυμα να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση, συμπληρώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "κάποια από τα κορυφαία hedge funds του κόσμου τοποθετούν τα χρήματα τους στον ελληνικό τραπεζικό τομέα με την προσδοκία πιθανών τεράστιων κερδών, την ώρα που η χώρα αγωνίζεται να φέρει στο σωστό δρόμο της οικονομία της, ενόψει νέων περικοπών δαπανών από την κυβέρνηση. Η Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial και Dromeus είναι μερικά από τα hedge funds που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και συγκεκριμένα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 550 εκ ευρώ της Apha Bank, που θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου. Όπως εκτιμούν το να ποντάρουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πιο "ασφαλές" από ο,τιδήποτε άλλο όσον αφορά την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως, την ίδια ώρα, οι New York Times σε δημοσίευμα τους με χθεσινή ημερομηνία αναφέρουν πως "Η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τη μείωση του ελλείμματος". Αν η ατιμία ήταν φορολογικό έσοδο... η Ελλάδα θα έλυνε τα οικονομικά της προβλήματα, λένε χαρακτηριστικά οι NYTimes. Ακόμα και οι πολύκροτες δίκες και συλλήψεις πολιτικών, επιχειρηματιών για φοροδιαφυγή δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, γιατί η φοροδιαφυγή είναι στην "καρδιά" της ελληνικής οικονομικής κατάρρευσης, συμπληρώνει το δημοσίευμα. Την ίδια στιγμή, μόνο 13 εκ ευρώ έχουν συλλεχθεί από τους 1,500 μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου από τα 19 δισ ευρώ, που υπολείπονται. Παράλληλα, το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην περίφημη "λίστα Λαγκάρντ" για την εξεταστική στη Βουλή... Πάντως, το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας καταλήγει κάνοντας αναφορά στο νέο -αμερικανικό σύστημα - φορολογικού ελέγχου βάσει του γνωστού IRS των ΗΠΑ όπου πλέον όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν ατομικό φάκελο, στον οποίο θα καταγράφονται, εκτός από τα εισοδήματα, τα δάνεια και την περιουσία τους, όλες οι τρέχουσες δαπάνες -λογαριασμοί εισιτήρια, αποδείξεις σούπερ μάρκετ- και μόλις κριθεί αναγκαίο θα καλούνται για έλεγχο.

Στο θέμα της απεργίας των εκπαιδευτικών εν μέσω πανελλαδικών αναφέρεται από την πλευρά της η Wall Street Journal (WSJ). "Η κυβέρνηση προειδοποιεί τους εκπαιδευτικούς να μην κάνουν απεργία". Όπως αναφέρει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα, σε αντίθετη περίπτωση οι δάσκαλοι θα έρθουν αντιμέτωποι με συλλήψεις, σε μια εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει την αντίθεση των εργαζομένων σε νέα μέτρα, που έχουν επιβάλλει οι διεθνείς πιστωτές. Για τρίτη φορά φέτος, η κυβέρνηση συνασπισμού καταφεύγει στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, συμπληρώνει η WSJ.

Για το βρετανικό BBC, οι νέες δόσεις του δανείου για Ελλάδα αλλά και Κύπρο είναι έτοιμες προς έγκριση από το σημερινό Eurogroup. Για την Ελλάδα αναφέρει πως η δόση θα αφορά 7,5 δισ ευρώ, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί η Σλοβενία καθώς η κατάσταση της οικονομίας της προκαλεί ανησυχία.

Για τη Βουλγαρία

"Η Βουλγαρική ψήφος δεν έδωσε καθαρό νικητή" αναφέρει η WSJ. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης, αναφέρει η εφημερίδα. Παράλληλα, οι New York Times κάνουν λόγο για "εκλογές απάθειας από τους Βούλγαρους πολίτες". Σύμφωνα με την Deutsche Welle, "Σκάνδαλα επισκίασαν τις εκλογές στη Βουλγαρία" - το γερμανικό μέσο αναφέρεται σε καταγγελίες νοθείας.Το συντηρητικό κόμμα (GERB) του τέως πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ μπορεί να κέρδισε τις εκλογές μένει όμως μακρυά από την αυτοδυναμία. Η φτώχεια, η εξαθλίωση και τα σκάνδαλα με αποκορύφωμα τον εντοπισμό 350.000 παράνομων ψηφοδελτίων, έχουν ως αποτέλεσμα η κεντροδεξιά να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πολιτικής απομόνωσης. Δύσκολα θα βρει εταίρους για το σχηματισμό κυβέρνησης... ποντάρει στο εθνικιστικό ΑΤΑΚΑ, που έλαβε 7%. Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες θα έρχονταν κανονικά μερικούς μήνες αργότερα, αλλά το στήσιμό τους επισπεύθηκε με τις ογκώδεις διαδηλώσεις με αφορμή την τιμή του ρεύματος, οι οποίες κατεστάλησαν άγρια από την αστυνομία και προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησης του GERB.


Στη Βρετανία

Ενδοκυβερνητική κρίση ξέσπασε την κυβέρνηση Κάμερον καθώς δύο υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε λέει ο Guardian. Tην ώρα, που ο πρωθυπουργός Κάμερον μετέβαινε στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Παιδείας, Μάικλ Γκοβ και ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ δήλωναν πως θα ψήφιζαν για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε εάν το δημοψήφισμα διεξάγονταν σήμερα. Αυτό σίγουρα αποτελεί πλήγμα για τον Κάμερον, όχι μόνο ενδοκυβερνητικό αλλά και της προσπάθειας του να μιλήσει σήμερα με τον αμερικανό πρόεδρο για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Ε.Ε και που θα κυριαρχήσει στην επόμενη Σύνοδο των G8. Το άλλο θέμα για το οποίο θα συνομιλήσει ο Κάμερον με τον Ομπάμα είναι η Συρία, έχοντας την πεποίθηση ότι η Ρωσία πλέον είναι έτοιμη να ασκήσει πίεση στον Άσαντ. "Ήρθε η ώρα ο Κάμερον να ξεκαθαρίσει τη θέση του για την Ε.Ε" λέει η WSJ. Σε δύσκολη θέση ξανά ο Κάμερον για την Ευρώπη... αλλά ο ίδιος φταίει αναφέρει ο αρθρογράφος, Simon Nixon.


Για Τουρκία - Συρία

Την ίδια ώρα, "Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία εναντίον της Συρίας" λέει ο Guardian. Οι βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου στην μεθοριακή πόλη Ρεϊχανλί συνιστούν το πλέον αιματηρό συνοριακό επεισόδιο από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, πυροδοτώντας νέους φόβους για διάχυση της κρίσης, και αυτό μόλις μία εβδομάδα μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Δαμασκό με στόχο φορτία με προηγμένα ιρανικά όπλα για το καθεστώς Άσαντ. "Οι επιθέσεις στο Ρεϊχανλί είχαν στόχο να σύρουν την Τουρκία στον αιματηρό εμφύλιο της Συρίας είπε ο Ερντογάν" σύμφωνα με την Hurriyet. Κάνοντας λόγο για «βρώμικο σενάριο» του καθεστώτος Άσαντ, ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε στη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης πως η Τουρκία δεν θα συρθεί στην κρίση. Απευθυνόμενος στην τουρκική κοινή γνώμη κάλεσε μεν σε «επαγρύπνηση», αλλά και σε «απόλυτη ψυχραιμία μπροστά σε προκλήσεις και απόπειρες να συρθεί η χώρα στη συριακή κρίση». Η Συρία επισήμως έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στις επιθέσεις, ανεβάζοντας τους τόνους της ρητορικής κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Υπό κράτηση έχουν τεθεί εννέα Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι κατά την τουρκική κυβέρνηση έχουν άμεσες διασυνδέσεις με το καθεστώς Άσαντ και τις συριακές μυστικές υπηρεσίες. "Συλλήψεις και φωνές για επικράτηση ψυχραιμίας στην Τουρκία" αναφέρουν οι New York Times. Οι εξελίξεις στη Συρία αλλάζουν εντελώς την ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον ο Τούρκος πρωθυπουργός με τον αμερικανό πρόεδρο.

Στο Πακιστάν

"Ο νικητής των εκλογών και πρώην ηγέτης Σαρίφ ξεκινά συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης" λένε οι New York Times. Υπήρξαν καταγγελίες για βία και νοθεία. Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ και το κόμμα του Πακιστανική Μουσουλμανική Ένωση αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των εθνικών εκλογών που διεξήχθησαν στο Πακιστάν. Ο 63 χρονος Σαρίφ, επιστρέφει θριαμβευτικά στη εξουσία, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποίησε το 1999, ο Περβέζ Μουσάραφ, για την ανατροπή του. Οι πολίτες δέχθηκαν τα αποτελέσματα με σκεπτικισμό.Υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων, ο Σαρίφ καλείται να δώσει μια ζωτικής σημασίας ώθηση στην οικονομία της χώρας που έχει βυθιστεί στην ύφεση.


Για κορονοϊό

Την ιδιαίτερη ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός NCoV, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο 18 ατόμων στη Μ. Ανατολή και στην Ευρώπη, καθώς δεν αποκλείεται να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων που έρχονται σε στενή επαφή αναφέρει η Deutsche Welle. Χθες η Γαλλία ανακοίνωσε το δεύτερο κρούσμα του ιού. Ο NCoV μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη πνευμονία, είναι συγγενικός με τον ιό του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) που εμφανίστηκε στην Ασία το 2003. Είναι επίσης συγγενικός με τους κοροναϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, hedge funds, financial times, new york, deutsche welle, ελλαδα, hedge, funds, τραπεζες, times, capital, york, ιουνίου, nytimes, συλληψεις, βουλη, irs, ηπα, εισιτήρια, αποδειξεις, απεργια, πανελλαδικες 2012, wsj, νέα, bbc, κυπρος, σλοβενία, εκλογες, διαδηλωσεις, υπουργοι, guardian, δημοψηφισμα 2015, ρωσία, nixon, hurriyet, χρονος, κορονοϊός, γαλλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, μετρο, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργιες σημερα, απεργια μμε, θεματα πανελληνιων, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, λιστα λαγκαρντ, ομπαμα, εκλογες ηπα, κυπρος εκλογες, ξανα, κομματα, αποτελεσματα, ημερομήνια, σλοβενία, ρωσία, αστυνομια, βουλγαρια, γνωμη, δανεια, εμπορικη, ηγετης, ηπα, θεμα, νεα μετρα, οικονομια, πιεση, πνευμονια, προγραμμα, υφεση, φτωχεια, ωθηση, ωρα, bbc, capital, guardian, hurriyet, nytimes, times, wsj, αγκυρα, αυξηση, αλεξανδρα, ασαντ, ασια, ατζεντα, αφορμη, δευτερο, δωσει, ευρω, ειπε, εισιτήρια, εβδομαδα, ερντογαν, ερχονται, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κομμα, κρυολογημα, λογο, μηνες, μειωση, νοθεια, πακισταν, προβληματα, σιγουρα, συγκεκριμενα, σουπερ μαρκετ, συρια, σουπερ, τεως, τιμη, τουρκια, τριτη, υπουργος παιδειας, φταιει, φορα, χρονος, ψυχραιμια, deutsche welle, εξεταστικη, εννεα, ενωση, ετοιμη, financial times, hedge funds, hedge, χωρα, η εφημεριδα, irs, ιουνίου, μπροστα, new york times, new york, nixon, σωστο, funds, ουασινγκτον, θεματα, υγειας, york
Τυχαία Θέματα