Ο Τύπος στον κόσμο

Το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι μετά τη χθεσινή ιστορική μείωση στο 0,50% είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, ενώ αρκετές είναι οι αναφορές και στην επίθεση του βουλευτή της Χ.Α κατά του δημάρχου Αθηναίων.

Για ΕΚΤ: Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της μείωσης σε νέο ιστορικά χαμηλό 0,50% του επιτοκίου της ... "Η ΕΚΤ είναι έτοιμη για

περαιτέρω δράση" αναφέρουν οι Financial Times. Άλλωστε, ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν. Στην πρόθεση της ΕΚΤ για περαιτέρω δράση αναφέρεται και η Wall Street Journal. Ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ είναι τεχνικά έτοιμη για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, κίνηση που πυροδότησε πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ο ιταλός τραπεζίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υλοποίησης δημοσιονομικών προσαρμογών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Tην ίδια ώρα... η κόντρα Βερολίνου - Παρισιού που φούντωσε μετά την σφοδρή επίθεση των Γάλλων Σοσιαλιστών εναντίον της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ... καλά κρατεί.Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας άφησε να διαρρεύσει ένα ιδιαίτερα επικριτικό για την γαλλική οικονομία έγγραφο, θέλοντας προφανώς να στείλει μήνυμα προς τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για τις «ανησυχητικές» επιδόσεις της χώρας του.

Σύμφωνα με την WSJ... "Τα προβλήματα του Φρανσουά Ολάντ ενισχύουν τους φόβους της Ευρώπης". Ο Φρανσουά Ολαντ που έχτισε την καριέρα του με το πλεονέκτημα ότι πετύχαινε συμβιβαστικές λύσεις... τώρα φαίνεται πως δεν μπορεί να ικανοποιήσει κανέναν. Ούτε το κόμμα του, που επιδιώκει ανοιχτό πόλεμο με την Μέρκελ, ούτε το Βερολίνο. Όλα αυτά προμηνύουν νέες αρνητικές επιπτώσεις για μια λύση εξόδου από την κρίση στην Ευρωζώνη, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την Ιταλική οικονομία από τον ΟΟΣΑ: Ύφεση 1,5% το 2013, χρέος σε επίπεδο ρεκόρ 134,2% του ΑΕΠ, το 2014 και έλλειμμα 3,8% για το 2014. Και μπορεί ο Ιταλός πρωθυπουργός να υπόσχεται περικοπές φόρων... αλλά και δημοσιονομική προσαρμογή όπως αναφέρει σήμερα η Corriere de la Sera, χωρίς να διευκρινίζει πως θα καλυφθεί η τρύπα... από τη μείωση των φόρων... ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Σακομάνι μιλώντας στους FT λέει πως "Η Ιταλία μπαίνει στο club των ενάρετων... χωρών αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής". Ο Σακομάνι δεσμεύεται να παραμείνει προσηλωμένος στο στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Για Χ.Α και επίθεση σε δήμαρχο Αθηναίων: "Βουλευτής της ΧΑ επιτίθεται στον δήμαρχο Αθηναίων και τελικά χτυπά ένα 12χρονο κορίτσι" λέει ο Guardian. O βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Ελλάδας επίσης κατηγορείται ότι επιχείρησε να βγάλει πιστόλι στη διάρκεια εκδήλωσης φιλανθρωπικού χαρακτήρα, συμπληρώνει η εφημερίδα. Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στα χθεσινά περιστατικά τόσο σε αυτό της επίθεσης κατά του δημάρχου Γ. Καμίνη όσο και στα επεισόδια στο Σύνταγμα. Όπως σημειώνει "κάποτε ήταν μια περιθωριακή πολιτική ομάδα, αλλά ξαφνικά η Χ.Α είδε εκτόξευση των ποσοστών της σε δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια κάτι που της εξασφάλισε μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα μέλη της έχουν συχνά κατηγορηθεί για βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών και άλλων" (....) "Παρά το γεγονός ότι η ΧΑ αρνείται ότι είναι ένα νεοναζιστικό κόμμα, η ιστοσελίδα της αποδεικνύει πάντως το αντίθετο... καθώς υπάρχουν σχετικά σύμβολα και βιβλία που εκφράζουν θαυμασμό προς τους Ναζί". "Αντιστρέφεται το κοινό αίσθημα εναντίον της ρητορικής της Χ.Α" λένε οι FT και συμπληρώνουν: Αυξάνεται η πίεση στην Αθήνα για περαιτέρω δράση. Το δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας ξεκινά με την απαγόρευση από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη της συγκέντρωσης για τη διανομή προϊόντων από τη ΧΑ "μόνο σε Έλληνες" υπογραμμίζοντας τη δήλωση του πως "πρόκειται για θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Μια δημοκρατική κοινωνία θα πρέπει να αντιδρά απέναντι σε ρατσιστικές πράξεις". Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στα χθεσινά περιστατικά αλλά και σε προηγούμενα που αφορούν επιθέσεις των μελών και των βουλευτών της Χ.Α σε μετανάστες και άλλους. Όπως μάλιστα σημειώνουν οι FT, οι αντι-ρατσιστικές οργανώσεις ένιωσαν θετική έκπληξη που για πρώτη φορά οι αρχές δεν έδειξαν ανοχή απέναντι στις φιλανθρωπικού χαρακτήρα εκδηλώσεις - αλλά μόνο για Έλληνες - της Χ.Α. Παράλληλα, το δημοσίευμα των FT αναφέρεται τόσο στην έκθεση του ΟΗΕ για αύξηση των βίαιων περιστατικών εναντίον μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και στα πρόσφατα γεγονότα στη Μανωλάδα. "Πολιτική ένταση στην Αθήνα καταλήγει στο χτύπημα παιδιού" λένε οι New York Times. Eκτός από μετανάστες, ο στόχος πλέον του κοινοβουλευτικού κόμματος της Χ.Α είναι και οι πολιτικοί. Το δημοσίευμα αναφέρεται στα χθεσινά περιστατικά και στην επίθεση Γερμενή κατά Καμίνη που τελικά κατέληξε σε χτύπημα ενός 12χρονου παιδιού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν και οι New York Times στην ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας σύμφωνα με έκθεση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που μάλιστα εισηγήθηκε την απαγόρευση της Χ.Α βάσει διεθνών συνθηκών. Στο θέμα αναφέρεται εκτενώς και η αγγλική έκδοση της Χουριέτ.

Για Τουρκία - πυρηνικό σταθμό: Έφθασε χθες στην Άγκυρα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, όπως αναφέρουν οι Financial Times, καθώς η Τουρκία αναμένεται να αναθέσει σε μια κοινοπραξία στην οποία περιλαμβάνεται η ιαπωνική Mitsubishi και η γαλλική GDF Suez την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού της σταθμού. Πρόκειται για μια σύμβαση ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της αγοράς πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, η οποία είχε παγώσει εδώ και δύο χρόνια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα. Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου αυτού προβλέπει την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών στην Σινώπη, στην Μαύρη Θάλασσα, το 2017 ώστε οι τέσσερις αντιδραστήρες να τεθούν σε λειτουργία σε χρονικό ορίζοντα μεταξύ του 2023/2024 και του 2028.

Στις ΗΠΑ: Βασικό θέμα στον Τύπο είναι η πληροφορία πως οι αδελφοί Τσαρνάεφ -βασικοί ύποπτοι για την αιματηρή επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης- σχεδίαζαν επίθεση την 4η Ιουλίου, την ημέρα της Εθνικής Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει η Washington Post, oι βομβιστές της Βοστώνης είχαν στόχο να επιτεθούν στη διάρκεια των εκδηλώσεων της 4ης Ιουλίου, ωστόσο, το σχέδιο άλλαξε όταν συνειδητοποίησαν πόσο γρήγορα έφτιαξαν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα