Ο Τύπος στον Κόσμο

Η φιλόδοξη ατζέντα της νέας κυβέρνησης Λέτα, που έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό κοινοβούλιο είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στη "διαμάχη" Βερολίνου - Παρισιού για τη λιτότητα στην Ευρωζώνη. Ο Guardian αποκαλύπτει σήμερα πως ο Αφγανός πρόεδρος εκτός από τη CIA λάμβανε χρήματα και από την βρετανική MI6.


Για την Ιταλία

"Νέα φιλόδοξη ατζέντα από τον Ιταλό πρωθυπουργό" λέει η Wall Street Journal (WSJ). O πρωθυπουργός Ενρίκο

Λέτα παρουσίασε τα σχέδια της νέας του κυβέρνησης με βασική δέσμευση να προχωρήσει σε περικοπές φόρων και να αυξήσει τη βοήθεια σε εκείνους, που την έχουν περισσότερο ανάγκη, χωρίς να "φορτώσει" το βάρος στις επόμενες γενιές. Αυτό όμως που δεν ξεκαθάρισε ο Λέτα είναι πώς θα χρηματοδοτήσει τις δεσμεύσεις του, την ώρα μάλιστα που η χώρα καλείται να παραμείνει προσηλωμένη στα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Σήμερα, πάντως, θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Λέτα ο φόρος ιδιοκατοίκησης για την πρώτη κατοικία (Imu) που αποτέλεσε βασική προεκλογική δέσμευση του Μπερλουσκόνι «παγώνει» από τον Ιούνιο και στόχος είναι «να βρεθούν λύσεις που θα ευνοήσουν κυρίως τις λιγότερο εύπορες οικογένειες». Επίσης, ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί από το 21% στο 22% τον Ιούλιο όπως προωθούσε η κυβέρνηση Μόντι. Πάντως, όπως σημειώνει η WSJ, οι αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης νωρίτερα στην κυβέρνηση Λέτα, με το κόστος δανεισμού να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση από το 2010. Η ιταλική Corriere de la Sera αναφέρει: 453 ναι, 153 όχι: η κυβέρνηση Λέτα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κάτω Βουλή. "Ο Λέτα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Παγώνει τον φόρο ιδιοκατοίκησης, δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ, οι διπλοί μισθοί των υπουργών θα καταργηθούν" λέει η Stampa. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, η κυβέρνηση Λέτα δεσμεύεται επίσης να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προωθήσει την αύξηση των τραπεζικών δανείων, να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου και να επεκτείνει και την δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων έργου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βρει μια λύση για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας, μια λύση στο πρόβλημα όσων παραιτήθηκαν από την δουλειά τους με εθελούσια έξοδο και δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας στο μεταξύ, καθώς και να εργαστεί για την μόνιμη πρόσληψη έκτακτων υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα, η Suddeutche Zeitung αναφέρει πως "Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός δεσμεύεται να δώσει τέλος στη λιτότητα". Ο Ενρίκο Λέτα δεσμεύθηκε να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα που θα δώσουν τέλος στη λιτότητα, που σκοτώνει την Ιταλία λέγοντας χαρακτηριστικά πως θέλει χρόνο 18 μηνών, και εάν δεν πετύχει τις δεσμεύσεις του θα πάρει μόνος του την ευθύνη. Βασικός στόχος του Λέτα είναι να βγάλει την οικονομία από το τέλμα στο οποίο είχε οδηγηθεί μετά από 2 μήνες πολιτικού αδιεξόδου.


Για την Ελλάδα

Αρκετές είναι σήμερα οι αναφορές στον γερμανικό Τύπο για την απόφαση του Euroworking group να δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα 2,8 δισ ευρώ.

"Απολύσεις 15,000 δημοσίων υπαλλήλων. Η Ελλάδα ενέκρινε νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων" λέει η Franfurter Allgemeine Zeitung. Xωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, το Ελληνικό κοινοβούλιο πέρασε το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να εγκριθεί χθες η νέα δόση βοήθειας ύψους (συνολικά) 8.8 δισ ευρώ. Για πρώτη φορά το Euroworking group στην έκθεση του άφησε μια αχτίδα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία. Πάντως, την ίδια ώρα, η Suddeutche Zeitung επικεντρώνεται στις αντιδράσεις που προκαλούν στην ελληνική κοινωνία τα μέτρα λιτότητας "Ελληνική λιτότητα: Έξω οι αξιωματούχοι" είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας. Όπως υπογραμμίζει το σύστημα και οι κυβερνήσεις έως σήμερα εμπόδιζαν τις μεταρρυθμίσεις. Τώρα θα πρέπει να απολυθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αν αυτό είχε συμβεί νωρίτερα, θα ήταν ίσως λιγότεροι οι άνεργοι. Επίσης, κάνει αναφορά στον κατώτατο μισθό που θα φθάσει τα 427 ευρώ το μήνα, στους ανέργους που φθάνουν τα 1,3 εκ αλλά και την έκθεση του ΟΗΕ που εκφράζει ανησυχία για τις επιπτώσεις της φτώχειας στην ελληνική κοινωνία.

Από την πλευρά της, η WSJ αναφέρει πως ελληνικές εταιρείες θα εκδώσουν εκ νέου ομόλογα. Η ελληνική οικονομία ακόμα παλεύει και με δυσεύρετα πια τα δάνεια, οι εταιρείες αποκτούν το πλεονέκτημα να εκδώσουν ομόλογα.


Η άρση του τραπεζικού απορρήτου για το Λουξεμβούργο είναι πλέον γεγονός όπως αναφέρουν οι Financial Times. Είναι πλέον πρόθυμο το Λουξεμβούργο να μοιραστεί λεπτομέρειες για καταθέσεις στις πολυεθνικές τράπεζες, που λειτουργούν στο έδαφος του. Την ίδια ώρα, στη Γαλλία "Μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας" ανακοίνωσε ο Ολάντ αναφέρει η WSJ. Μεταξύ αυτών είναι και η δημιουργία μιας «επιχειρηματικής βίζας», η οποία θα χορηγείται στους ξένους που επιθυμούν να εφαρμόσουν ένα καινοτόμο επιχειρηματικό σχέδιο στη Γαλλία. Ο Ολάντ ανακοίνωσε επίσης ότι θα ιδρυθούν σε ορισμένες περιοχές του κόσμου «διεθνείς οίκοι» που θα απευθύνονται σε επιχειρήσεις οι οποίες δυσκολεύονται να εξάγουν τα προϊόντα τους. Παράλληλα, η Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων (BPI), ένα νέο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα προωθήσει μια χρηματοδότηση αποκλειστικά για τη δημιουργία επιχειρήσεων σε υποβαθμισμένες συνοικίες.

Για τη Γαλλία

Μένουμε στη Γαλλία καθώς ναι μεν χθες η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε με κάθε τρόπο να σβήσει τη φωτιά που άναψαν οι Γάλλοι σοσιαλιστές με το μανιφέστο τους κατά της «εγωϊστικής αδιαλλαξίας» της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ωστόσο το θέμα παραμένει ενδιαφέρον για τον διεθνή Τύπο και τον γαλλικό. Η Monde καταλήγει λέγοντας πως "η Γερμανοφοβία" δεν είναι τίποτα άλλο από μια ιδεολογική μάχη μεταξύ αριστεράς - δεξιάς. Είναι σύνηθες η γαλλική Αριστερά να κατηγορεί τη γαλλική Δεξιά για προσκόλληση στις γερμανικές πολιτικές. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Κλωντ Μπαρτολόν που κάλεσε σε σύγκρουση με το Βερολίνο και έκανε λόγο για "εγωιστική αδιαλλαξία" της Μέρκελ ήταν γνωστές εδώ και καιρό. Την ίδια ώρα, πάντως και η γαλλική Δεξιά κατηγορεί πολλές φορές το Σοσιαλιστικό κόμμα ότι "τρέχει" πίσω από τη Γερμανία.


Για τον Καρζάι

Δημόσια παραδέχθηκε ο Αφγανός πρόεδρος ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας του έλαβε κατά την τελευταία δεκαετία χρήματα από την CIA. Ο Χαμίντ Καρζάι ανέφερε ότι τα χρήματα που δόθηκαν -όπως αποκάλυψαν χθες οι New York Times -ήταν ένα μικρό ποσό «για την υλοποίηση, όπως τόνισε, επιχειρήσεων καθώς και για τον υγειονομικό τομέα» χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Σήμερα ο Guardian αποκαλύπτει πως και η M16 έδινε μαύρα χρήματα στον Αφγανό πρόεδρο. Όπως αναφέρει στο σημερινό δημοσίευμα του, "τα μαύρα χρήματα εξυπηρετούν τη διατήρηση της διαφθοράς στο Αφγανιστάν" όπως άλλωστε εκτιμούν οι διπλωμάτες. Η CIA και η M16 είχαν συχνά δώσει αρκετά ποσά στο γραφείο του Χαμίντ Καρζάι με στόχο να διατηρούν την επαφή με τον Αφγανό πρόεδρο και τους ανώτατους αξιωματούχους του, αλλά η προσπάθεια να "εξαγοράσουν" επιρροή έχει σχεδόν αποτύχει, όπως παραδέχονται διπλωμάτες και πολιτικοί. Ο Guardian επίσης αναφέρει πως πολλά από τα χρήματα της MI6 προορίζονταν για πρωτοβουλίες ειρήνευσης, που τελικά όπως αποδείχθηκε απέτυχαν. Αυτή η αποτυχία έχει εγείρει ερωτηματικά στους βρετανούς αξιωματούχους μήπως έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης τόσο από την αφγανική κυβέρνηση, όσο και από τους διαμεσολαβητές των Ταλιμπάν.


Για την Κίνα

Ένα ενδιαφέρον θέμα δημοσιεύει σήμερα επίσης ο Guardian για την "επίθεση γοητείας" της Κίνας στην Αφρική... με δωρεές εκατομμυρίων σε βοήθεια προς αρκετές αφρικανικές χώρες. Η Κίνα παρέχει υποτροφίες σε Αφρικανούς για να σπουδάσουν στο Πεκίνο, ανοίγει νοσοκομεία στη Ζάμπια, κατασκευάζει γήπεδα στην Γκάνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κινεζική κυβέρνηση χρηματοδότησε 1,700 projects στην Αφρικανική Ήπειρο από το 2000 συνολικού ύψους 48,6 δισ δολαρίων σε μια έκδηλη προσπάθεια να έχει την εύνοια διαφόρων χωρών για επενδύσεις και προκειμένου να ικανοποιήσει τη δίψα της για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ηπείρου. Βέβαια, η Κίνα προσφέρει βοήθεια στην Αφρική εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Μια καθηγήτρια Σινο-Αφρικανικών σχέσεων στο John Hopkins επιμένει πως η Κίνα απλά θέλει να διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις χωρίς αυτό να συνδέεται με την ανάγκη εξεύρεσης και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Αφρική. Αναλυτές επίσης επισημαίνουν πως η βοήθεια που παρέχει η Κίνα έχει να κάνει με το "χτίσιμο" του προφίλ της ως διεθνούς οικονομικής δύναμης, κάτι που κάνουν εδώ και αιώνες και άλλες οικονομικές δυνάμεις. Άλλα προγράμματα βέβαια συνδέονται με το εμπόριο της Κίνας για παράδειγμα... Ομάδες κινέζων γιατρών δουλεύουν στην Αφρική από το 1963 προωθώντας παράλληλα φάρμακα από τις κινεζικές εταιρείες. Ένας συνδυασμός οικονομικών συμφερόντων και ανάγκης επέκτασης της πολιτικής της επιρροής και βελτίωσης της διεθνούς της εικόνας είναι κάποιοι από τους λόγους που η Κίνα έχει "επενδύσει" παντί τρόπω στην Αφρική.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, new york, guardian, cia, wsj, ΦΠΑ, βουλη, λύση, ελλαδα, group, νέα, οηε, times, τραπεζες, γαλλια, μερκελ, monde, york, διευκρινίσεις, επιρροή, john, hopkins, εθνικη τραπεζα, αυξηση φπα, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κοινωνια, νεος πρωθυπουργος, οικονομικη κριση, χωρες, το θεμα, αφρικη, βερολινο, γερμανια, γηπεδα, δανεια, δουλεια, θεμα, ιταλια, κινα, οηε, οικονομια, ομολογα, πλαισιο, ωρα, cia, guardian, times, wsj, αυξηση, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, αοριστου χρονου, απλα, ατζεντα, αχτιδα, βοηθεια, γεγονος, γκανα, δυνατοτητα, διψα, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δοθει, δωσει, εδαφος, ευρω, εκθεση, επενδυσεις, επιρροή, ευθυνη, ευνοια, ζαμπια, ιδια, υγειονομικο, ιδρυμα, κυβερνηση, κομμα, λεπτομερειες, λύση, λουξεμβουργο, λογο, μηνες, μικρο, νοσοκομεια, πεκινο, προγραμματα, προσληψεις, συνταξη, σχεδια, σχεδιο, ταλιμπαν, τιτλος, υλοποιηση, φαρμακα, φορα, group, αγορες, αιωνες, financial times, john, hopkins, ηπειρο, χωρα, monde, new york times, new york, ομαδες, πακετο, πηγες, σκοτωνει, τραπεζα, θεματα, york
Τυχαία Θέματα