Ο Τύπος στον Κόσμο

Το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται το κυβερνών Λαϊκό κόμμα της Ισπανίας, η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία και τα θέματα γύρω από αυτή, τα αντίποινα με τα οποία απειλεί η Συρία το Ισραήλ για την αεροπορική επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε στη Δαμασκό και οι κυβερνο-επιθέσεις εναντίον αμερικανικών μέσων ενημέρωσης από την Κίνα είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου σήμερα.


Για Ραχόϊ:

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Ισπανία με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου με μίζες, όπως αποκάλυψε χθες η El Pais.

Η εφημερίδα δημοσίευσε αναλυτικούς "μυστικούς λογαριασμούς" με ποσά που φέρεται να πήραν στελέχη του δεξιού κόμματος της Ισπανίας. Οι πληρωμές είχαν ξεκινήσει τη δεκαετία του '90 όταν ήταν σε άνθιση ο κατασκευαστικός τομέας και πολλές εταιρείες έδιναν "φακελάκια".

Σήμερα η El Pais συνεχίζει τις αποκαλύψεις αναφέροντας πως "Το 70% των δωρεών που εντοπίστηκαν στη λίστα του Μπαρθένας είναι παράνομες". Σύμφωνα με το νόμο, οι δωρεές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 60.000 ευρώ ή να προέρχονται από εταιρείες που έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο. Μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των χρημάτων αυτών έφθανε στα Ταμεία του κόμματος. Από τα 7,5 εκατομμύρια που έχει λάβει το κόμμα, περισσότερα από πέντε είναι "μαύρο" χρήμα και το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.
Και οι Financial Times αναφέρουν πως "ο Ραχόϊ έχει παρασυρθεί στη δίνη σκανδάλου διαφθοράς". Εφημερίδα δημοσιεύει λογαριασμούς από μυστικές καταθέσεις που αφορούν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, η Wall Street Journal αναφέρει πως "Το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας αρνείται τις κατηγορίες για μίζες".

Πάντως, την ίδια ώρα, η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως "Στην Ισπανία, ο φαύλος κύκλος των ομολόγων έγινε ξαφνικά γύρος θριάμβου". Στο τέλος του περασμένου χρόνου, η προσφυγή της Ισπανίας σε μηχανισμό διάσωσης ήταν σχεδόν βέβαιη. Τώρα, οι οικονομικοί αναλυτές δεν είναι και τόσο σίγουροι.

Το πρόβλημα πλέον της οικονομίας της Ευρωζώνης, σημειώνει σε άλλο ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, είναι "Τα μακροχρόνια χρέη που πνίγουν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας". Σκληρές εθνικές νομοθεσίες για τις χρεοκοπίες σημαίνουν πως αρκετοί Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια που είχαν λάβει για τα σπίτια τους, ακόμα και εάν πλέον τα έχουν χάσει. Αυτό θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και ίσως εμποδίσει την ανάπτυξη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Guardian, η Γαλλία μπορεί να είναι η επόμενη στη λίστα των "θυμάτων" της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Η ανεργία φθάνει σε ρεκόρ 15ετίας, ενώ νέα στοιχεία δείχνουν πως έχει υποχωρήσει η ιδιωτική κατανάλωση.


Για Ιταλία:

Μόλις 22 μέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία και οι Financial Times σημειώνουν πως "Οι ιταλικές εκλογές περιβάλλονται από πολιτική κατήφεια". Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχία και αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών καθώς δεν βλέπουν ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Την ίδια ώρα, ο βρετανικός Guardian αναφέρει πως οι Ιταλικές εκλογές έφεραν στο προσκήνιο το θέμα της γυναικείας απασχόλησης. Με τη γυναικεία απασχόληση να φθάνει στο 46,5% - το τρίτο χαμηλότερο επίπεδο σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, λίγο καλύτερα από την Ελλάδα, το Μεξικό και την Τουρκία και 12% χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Ιταλία έχει σοβαρό πρόβλημα πρόσληψης γυναικών και διατήρησης των θέσεων του. Με αφορμή τις εκλογές, οικονομικοί αναλυτές και γυναικείες οργανώσεις ζητούν το θέμα να γίνει προτεραιότητα και να μάθουν τις θέσεις των κομμάτων γιατί το θέμα είναι τόσο σοβαρό όσο και το ΑΕΠ της χώρας αλλά και των γυναικών της. Παράλληλα, η Washington Post εκτιμά πως η Νάπολη μπορεί να κρατά το κλειδί των εκλογών. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας υποφέρει από πείνα, απελπισία και υψηλότατη ανεργία που στους νέους φθάνει το 50%. Σύμφωνα με τον εκδότη της εφημερίδας Il Mattino θα υπάρξουν σίγουρα εκπλήξεις, ενώ το ποσοστό αποχής θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.


Την ίδια ώρα, στην ίδια την Ιταλία υπήρξε χθες συναγερμός στην Τοσκάνη για σεισμό όπως αναφέρει η Corriere de la Sera. Ένα tweet από την τοπική αρχή πολιτικής προστασίας προειδοποιούσε τον κόσμο να πάρει τα πράγματα του και να βγει από το σπίτι γιατί επρόκειτο να γίνει σεισμός. Γενικά στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει τις τελευταίες ημέρες σεισμική δραστηριότητα, στις 25 Ιανουαρίου έγινε ένας σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Και όλα αυτά γιατί οι τοπικές αρχές έχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συμβεί σεισμός και δεν θέλουν να έχουν την κατάληξη που είχαν σεισμολόγοι μετά την πρόσφατη καταδίκη τους σχετικά με τον σεισμό στη Λ' Άκουιλα.


Για Ελλάδα:

Η Wall Street Journal αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πουλήσει μέρος της ΔΕΗ (1/3) με μια κίνηση που ελπίζει πως θα φέρει νέα πνοή στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, που έχει βαλτώσει.

Για Συρία:

Με αντίποινα απειλεί η Συρία το Ισραήλ για την αεροπορική επιδρομή που φέρεται να πραγματοποίησε κοντά στη Δαμασκό όπως αναφέρει ο Guardian. Ο Σύρος πρεσβευτής στον Λίβανο δήλωσε ότι η Δαμασκός έχει την επιλογή για αντίποινα, καθώς και τη δυνατότητα αιφνιδιασμού. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι New York Times, αναφέρουν πως η Συρία λέει πως έχει δικαίωμα να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ. Το γεγονός ότι το Τελ Αβίβ δεν επιβεβαιώνει την επίθεση αποτελεί ίσως μέρος μιας στρατηγικής να "πέσουν οι τόνοι". Ωστόσο, η Δαμασκός δεν θα απαντήσει θετικά σε αυτή την προσπάθεια.


Οι New York Times μιλούν για κινεζική «κυβερνοβεντέτα» εναντίον τους αναφέρει και σήμερα ο Guardian. Επιθέσεις χάκερ από την Κίνα σε περίοδο τεσσάρων μηνών καταγγέλλουν οι New York Times (ΝΥΤ), συσχετίζοντας την «κυβερνοεκστρατεία» με δημοσιεύματα της εφημερίδας για τον πλουτισμό συγγενών του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαομπάο. Οι ΝΥΤ υποστηρίζουν ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε παραπέμπει σε τεχνογνωσία που έχουν οι κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις, ισχυριζόμενοι επιπλέον ότι ανάμεσα στους στόχους ήταν και η υποκλοπή στοιχείων, επαφών και ηλεκτρονικής επικοινωνίας του συντάκτη της εφημερίδας στην Σανγκάη που έκανε την έρευνα για τον Γουέν. Την ίδια ώρα και η Wall Street Journal αναφέρει πως "Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει στόχοι κινεζικών κυβερνο-επιθέσεων" όπως και η ίδια η εφημερίδα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, el pais, financial times, ιταλια εκλογες, new york, times, guardian, γαλλια, νέα, εκλογες, ΟΑΣΑ, ελλαδα, αεπ, washington, tweet, σεισμος, σχολεια, δεη, york, νυτ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σεισμος τωρα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, το θεμα, αεπ, δανεια, θεμα, ισπανια, ισραηλ, ιταλια, κινα, περιοδος, προγραμμα, συρος, ωρα, el pais, guardian, times, αλεξανδρα, ανεργια, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γυρος, δαμασκος, δυνατοτητα, δημοσιο, δινη, εγινε, ευρω, υπαρχει, ερευνα, εφημεριδα, χακερ, ιδια, ιδιο, θυελλα, κυβερνηση, κινηση, κυκλος, κομμα, μεξικο, μηκος, μηκος κυματος, μιζες, μικρο, ναπολη, νυτ, πνοη, ρεκορ, σιγουρα, συρια, σπιτι, σπιτια, τουρκια, τοσκανη, τριτη, φαυλος, φαυλος κυκλος, χρημα, δικαιωμα, financial times, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, μεθοδος, new york times, new york, washington, tweet, ριχτερ, θεματα, θεσεις, θετικα, york
Τυχαία Θέματα