Ο Θ. Βερέμης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θάνος Βερέμης, μίλησε στις 5/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την παραπομπή του
πρύτανη, κ. Πελεγρίνη, στο πειθαρχικό:

«Όσοι έχουμε ζήσει, όπως εγώ, 34 χρόνια ως καθηγητές στο πανεπιστήμιο, δεν το είδαμε ποτέ να κλείνει με αυτόν τον τρόπο. Κατά καιρούς υπέστη καταλήψεις και απεργίες, αλλά όχι αυτό το φαινόμενο. Είναι πρωτοφανές και έχουμε πραγματικά ανατριχιάσει. Η εντύπωσή μου είναι ότι εδώ μάχονται δύο κόσμοι. Ο κόσμος του παρελθόντος, ο κόσμος των πρυτανικών αρχών που εκλέγονταν από τους κομματικούς φοιτητές και ο καινούργιος κόσμος που προσπαθεί να ανατείλει, αν τον αφήσει το υπουργείο Παιδείας, διότι του δίνει συνεχώς αναβολές στον παλιό κόσμο, που είναι ο νόμος της κας Διαμαντοπούλου».

Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε στην παράταση της θητείας των πρυτανικών αρχών;

Θ. Βερέμης: «Ακριβώς. Η παράταση της θητείας ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το προείδα και το επισήμανα στον παλιό μου φοιτητή, τον κ. Αρβανιτόπουλο, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι κάποιες κομματικές προτεραιότητες επέβαλαν τότε να γίνει αυτό και τώρα το πληρώνουν όλοι οι Έλληνες...».

Δημοσιογράφος: Η κα Διαμαντοπούλου, με ένα κείμενό της χτες επισημαίνει ότι τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε ενδεχομένως εξελιχθεί με τη δραματικότητα που εξελίσσονται τα πράγματα στο ΕΚΠΑ, εάν κάθε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα είχε καταρτίσει τον οργανισμό και τον κανονισμό λειτουργίας, όπως προέβλεπε ο νόμος 4009 του 2011 και είχε κατοχυρώσει την εύρυθμη λειτουργία τους αλλά και τις θέσεις του διοικητικού προσωπικού που θεωρούσε αναγκαίες. Αν είχαν γίνει αυτά, τότε ενδεχομένως ο κύκλος της διαθεσιμότητας, δεν θα αφορούσε στους διοικητικούς υπαλλήλους;

Θ. Βερέμης: «Ασφαλώς. Φοβάμαι ότι η κα Διαμαντοπούλου είναι πολύ αισιόδοξη για την τήρηση των νόμων από τους ενδιαφερομένους σ' αυτή την περίπτωση. Η Ελλάδα είναι ένα αρματολικό σύστημα. Κάθε αρματολός έχει την περιοχή δράσης του και αρμοδιότητάς του. Αλίμονο εάν οι νόμοι περάσουν στην περιοχή του Ασπροποτάμου... Δυστυχώς αυτό είναι το κλίμα της Ελλάδας, η ανομία και η αψήφιση των νόμων...».

Δημοσιογράφος: Δίνεται η εντύπωση, το τελευταίο διάστημα, ότι εδώ πρόκειται για μία προσωπική βεντέτα, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του πρύτανη, με θύμα φυσικά το πανεπιστήμιο.

Θ. Βερέμης: «Όχι. Παρουσιάζεται με αυτό τον τρόπο, για να είναι πιο δραματική η σύγκρουση, αλλά στην πραγματικότητα τον πρύτανη τον συνεπικουρούν όλες οι παλιές δυνάμεις. Οι κομματικοί φοιτητές, κάποια κόμματα και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ασφαλώς. Αυτά είναι παλιές ιστορίες, τις οποίες έζησα επί 30 χρόνια. Δεν είναι καινούργια, απλά έτσι φαίνονται. Και έτυχε και αυτός ο πρύτανης να είναι ιδιαίτερα γραφικός και να προσφέρεται για δαιμονοποιήσεις. Αν όλο το σύστημα τον απωθούσε, συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων, δεν θα υπήρχε αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι μόνος του προς θεού. Δεν είναι ο Αμλέτος ο κ. Πελεγρίνης, ο οποίος μάχεται κατά όλων. Είναι ο Ιάγος μάλλον, παρά ο Αμλέτος...».

Και πρόσθεσε: «Η Σύγκλητος είναι δημιούργημα του κου Πελεγρίνη. Αυτό δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος. Υπάρχει το παλιό καθεστώς που είναι ο πρύτανης, ο οποίος τώρα πλέον διορίζει τη Σύγκλητο, γιατί βρίσκεται σ' ένα μεσοδιάστημα. Δεν είναι πλέον η κανονική του θητεία, αλλά ένα μεσοδιάστημα, μία παράταση ζωής που του έδωσε κάκιστα ο κος Αρβανιτόπουλος. Από την άλλη μεριά, έχουμε τους εκλεγμένους πλέον με ψήφο, τα μέλη του Συμβουλίου των Ιδρυμάτων. Αυτός είναι ο πραγματικός ηγέτης με το νέο σύστημα. Αλλά ο πρύτανης δεν επιτρέπει να λειτουργήσει το νέο σύστημα. Νομίζει ότι θα το πάρει μαζί του σαν τον Σαμψών...».

Δημοσιογράφος: Η γνώμη σας είναι ότι η απόφαση για παραπομπή του κου Πελεγρίνη ήταν ενδεχομένως άκομψη;
Θ. Βερέμης: «Όχι, καθόλου. Ήταν αργοπορημένη θα έλεγα. Αυτό έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον. Ήταν ολοφάνερες οι προθέσεις του. Ο άνθρωπος είπε, το δήλωσε. Τι περίμενε; Ότι ο χρόνος θα τον λειάνει, θα τον κουράσει; Τι; Δεν κατάλαβα ποτέ. Αυτή η ελληνική αναβολή με εντυπωσιάζει πάντα. Για ό,τι δεν πάει σωστά, λέμε "ασ' το στο χρόνο". Τι θα κάνει ο χρόνος; Ο χρόνος δεν κάνει τίποτε, ίσα - ίσα που θα χειροτερέψει τα πράγματα. Έπρεπε να είχε φύγει προ μηνός».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε δηλαδή ότι οψίμως θα αντιδράσει τελικά το υπουργείο Παιδείας;

Θ. Βερέμης: «Απολύτως. Αλλά, είναι δικό του λάθος που φτάσαμε εδώ. Με τον τρόπο που επέτρεψε στον κ. Πελεγρίνη να είναι ακόμα μαζί μας. Έπρεπε να είχε φύγει τον Ιούνιο. Αυτό είναι το μεγάλο του λάθος».

* Για τις ευρωεκλογές:

«Νομίζω ότι στις ευρωεκλογές, θα δούμε μία μεγάλη άνοδο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρίως. Η Χρυσή Αυγή μπορεί περιθωριακά να ανέβει, αλλά δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή το πρόβλημα. Η Χρυσή Αυγή καλώς είναι στη φυλακή, που έπρεπε να είναι και όσο παραμένει εκεί -και αν μάλιστα αποφασίσει και ο νόμος ότι είναι εγκληματική οργάνωση ή οτιδήποτε άλλο-, θα σμικρυνθεί, είμαι βέβαιος. Αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι οι εξοργισμένοι, αυτοί που θέλουν να τιμωρήσουν το κράτος. Βέβαια μερικοί θα ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή, αλλά όχι πάρα πολλοί. Περισσότεροι θα ψηφίσουν το μεγάλο τιμωρό, που είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο θα ανέβει πάρα πολύ, αναμφίβολα."

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα