Ο Θ. Θεοχαρόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στις 6/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία:

«Η συγκρότηση της προοδευτικής συμπαράταξης, με το όνομα Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία, δεν σημαίνει ότι κάθε φορέας που συμμετέχει σε αυτήν την διεργασία, χάνει την αυτονομία του. Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει σ' αυτήν την συμπαράταξη, χωρίς να ρευστοποιείται
και συνεχίζει τις διαδικασίες. Καλούμε όμως στο πλαίσιο αυτό, ομάδες, πρόσωπα και κινήσεις που ανήκουν στον χώρο της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου να συμμαχήσουν μ' εμάς, σε μια διαδικασία, η οποία θέλουμε να αποβεί προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Γι' αυτό προτείνουμε, με αυτή τη διακήρυξη, τη δική μας εναλλακτική, συγκεκριμένη και υπεύθυνη στρατηγική για την έξοδο από την κρίση, ένα εθνικό σχέδιο προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας. Συνεχίζουμε τις διαδικασίες, η συμπαράταξη πλέον παίρνει σάρκα και οστά και προχωρά βεβαίως, όχι με στόχο μόνο τις ευρωεκλογές, αλλά και τις εθνικές εκλογές».

* Για τα πρόσωπα του ΠαΣοΚ που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία:

«Αν προσέξει κανείς τις 101 υπογραφές, θα δει ότι πρόκειται για μια πλατιά προοδευτική συμμαχία πολιτών. Θα δει, για παράδειγμα, ότι μέσα στους υπογράφοντες, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι με ευρύτερες κοινωνικές και γεωγραφικές αναφορές. Δηλαδή, πρόεδροι συλλόγων νέων αγροτών, εκπρόσωποι εργατικών τάξεων, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, πρώην βουλευτές και υπουργοί και βεβαίως μια πλατιά γκάμα στελεχών και ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Το σημαντικό στοιχείο για μας είναι πώς τοποθετούνται όλα αυτά τα στελέχη απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές, ποιες είναι οι θέσεις τους για την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας... Τα περισσότερα από αυτά τα στελέχη έχουν διαχωρίσει, εδώ και καιρό, τις θέσεις τους από συγκεκριμένες πολιτικές, για παράδειγμα του ΠαΣοΚ, θεωρώντας ότι το ΠαΣοΚ προχωρά, συναινώντας σε συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία. Συνεπώς, η προοδευτική συμπαράταξη δεν μπορεί να συγκροτηθεί, αν αγνοήσουμε τις πολιτικές του σήμερα...».

Δημοσιογράφος: Η Δημοκρατική Αριστερά σ' ένα μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας, θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση, στην οποία βρίσκονται κόμματα στα δεξιά της, στο δεξί πολιτικό φάσμα;

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Αυτό κάθε φορά εξαρτάται από τις συνθήκες. Για παράδειγμα, το 2012, η Δημοκρατική Αριστερά έκανε μια συμφωνία με πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες είχε σημαντικές ιδεολογικές διαφορές, έχοντας ως εθνικούς στόχους την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αποφυγή της χρεωκοπίας. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, οι επιλογές μας θα εξαρτηθούν από την γενικότερη πορεία των πραγμάτων. Σήμερα, αν με ρωτάτε -γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μελλοντολογία για ορισμένα πράγματα-, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για πιθανή συνεργασία, καθώς η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ έχουν επιβαρύνει την κατάσταση και έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες που μας οδήγησαν στο να αποχωρήσουμε από την τρικομματική κυβέρνηση. Στην ουσία οι λόγοι για τους οποίους αποχωρήσαμε τότε, σήμερα είναι οξυμένοι και έχουν οδηγήσει σε προβλήματα ακόμα μεγαλύτερα, όσον αφορά την ανεργία, τη φτώχεια κ.λπ., για τα οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο. Συνεπώς, αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας, διότι δεν έχει αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στο μέλλον το ενδεχόμενο συνεργασίας, αν προκύψουν λόγοι εθνικής συνεννόησης...».

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Από την στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιονδήποτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας -αυτή είναι η θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, εκ των πραγμάτων δημιουργείται πρόβλημα, με την έννοια ότι μπορεί να μην βρεθούν οι αναγκαίες ψήφοι για να υπάρξει συμφωνία στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς συνδέουμε αυτό το θέμα με την εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά και την αλλαγή της, τονίζοντας βέβαια ότι η χώρα δεν χρειάζεται να πηγαίνει συνεχώς σε εκλογές. Δεν μπορεί να συνεχίζεται μια τέτοια αδιέξοδη πολιτική...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα