Ο Θ. Σκορδάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, μίλησε στις 29/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και το Νίκο Καρούτζο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το αν θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα τελικά:

«Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να δίνουμε περισσότερη σημασία απ' ό,τι χρειάζεται, στο θέμα αυτό. Ο τρόπος επικοινωνίας με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μπορεί να μην καθιστά απαραίτητη τη φυσική παρουσία κάποιων».

* Για τους πλειστηριασμούς:

«Δεν
υπάρχει συμφωνία ακόμα. Εμμένουμε στις θέσεις μας και νομίζω ότι θα τηρήσουμε μέχρι τέλους τη δέσμευση που έχει κάνει δημόσια και ο πρωθυπουργός, αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης, ώστε να μην ανησυχεί αδίκως κανένας οικονομικά αδύναμος. Η τρόικα δεν εμμένει στη θέση που είχε για πλήρη απελευθέρωση της διαδικασίας, αλλά η ελληνική πλευρά κρίνει ότι αυτό δεν γίνεται ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό».

* Για την κόντρα Τσαυτάρη - Χατζηδάκη σχετικά με το φρέσκο γάλα:

«Νομίζω ότι υπάρχει πολύ φασαρία χωρίς λόγο. Έχουμε συζητήσει αρκετά και με τον κ. Τσαυτάρη, ο οποίος έχει καταθέσει τις επιστημονικές και τις πολιτικές του απόψεις. Έχει γίνει μια παρανόηση. Δεν συζητάμε ν' αλλάξουμε την περιγραφή των προϋποθέσεων με τις οποίες κρίνεται το αν το γάλα είναι φρέσκο ή όχι. Στα νωπά προϊόντα η έννοια της φρεσκάδας είναι σχετική... Το θέμα είναι πως μπορούμε να έχουμε φτηνότερο γάλα, χωρίς να έχουμε έκπτωση στην ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος και με μια λογική τέτοια, ώστε να ενισχύσουμε την κτηνοτροφία που διαρκώς συρρικνώνεται και να οδηγήσουμε σε ανάπτυξη τις τοπικές μονάδες, είτε είναι συνεταιριστικές είτε ιδιωτικές».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε παραγωγό να μπορεί, με βάση τη μέθοδο παστερίωσης που ακολουθεί στη μονάδα του, να δεσμεύεται και για τη διάρκεια του προϊόντος... Πέρα του ότι, με αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής θα έχει περισσότερες επιλογές, δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή και η τοπική διανομή του προϊόντος, έτσι ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται η κτηνοτροφία και να δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης... Σήμερα στη χώρα μας έχουμε γάλα δέκα ημερών. Η ουσία είναι να μπορεί το γάλα, είτε είναι μιας ημέρας είτε παραπάνω, να διακινείται με ασφαλή και με υγιεινό τρόπο. Δεν λέμε "αλλάξτε τον προσδιορισμό του φρέσκου". Αλλά λέμε ότι κάθε παραγωγός θα μπορεί να προσφέρει στην αγορά εκείνο το προϊόν που μπορεί, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Η αποτροπή της εισαγωγής γάλακτος δεν γίνεται μόνο με αυτό τον τρόπο, αλλά και με το να αναπτύξουμε την κτηνοτροφία μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, άρα να έχουμε και χαμηλότερη τιμή παραγωγής και να μην υπάρχει η διαφορά που υπάρχει μέχρι τώρα. Σήμερα ο Έλληνας κτηνοτρόφος έχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στο προϊόν του σε ολόκληρη την Ευρώπη και έτσι χάνει λεφτά και καταστρέφεται».

* Για την πώληση του ψωμιού με το ζύγι:

«Όσον αφορά στο ψωμί, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα από τα καλύτερα ψωμιά, κανένας δεν ξέρει τι αγοράζει και πόσο κοστίζει. Λέμε το πολύ λογικό και δίκαιο, "πώληση με το βάρος, το ζύγι". Κάθε πελάτης θα βλέπει τον τύπου ψωμιού που παίρνει, πόσο κοστίζει και μετά θα επιλέγει».

* Για την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού:

«Το έργο της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν διαφέρει σε τίποτα, όσον αφορά στη μεθοδολογία, από αυτό των αντίστοιχων επιτροπών της Ευρώπης. Γι' αυτό και φέτος, με βάση το έργο που έγινε την προηγούμενη χρονιά, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αξιολογήθηκε σε υψηλότερη κατάταξη από αυτή των προηγούμενων χρόνων. Κάνουμε βήματα προόδου. Οι υποθέσεις ανταγωνισμού δεν είναι εύκολες και η επίλυση τους δεν μπορεί να γίνει σε μια εβδομάδα. Ακόμα και διεθνώς απαιτείται πολύς χρόνος, εξειδικευμένη γνώση, αιφνιδιαστικός έλεγχος σε επιχειρήσεις, συνεργασία μαρτύρων και πρακτικές. Προσπαθούμε να "χτυπήσουμε" τα αίτια της ακρίβειας και τα δομικά προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας μας. Απλά πολλά από αυτά, από την εφαρμογή τους μέχρι και την ωρίμανση τους, απαιτούν χρόνο. Θυμίζω την αλλαγή της αγορανομικής νομοθεσίας, δηλαδή την καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή και την καθιέρωση της αγοράς καταναλωτή στου Ρέντη, πράγματα δηλαδή που πραγματικά και αντικειμενικά βοηθούν στο να πετύχουμε χαμηλότερες τιμές».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα