Ο Θ. Σκορδάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, μίλησε στις 18/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τους πλειστηριασμούς ακινήτων:

«Πέρα από το όριο της φτώχειας, υπάρχει και η λογική της αδυναμίας. Υπάρχουν, δηλαδή, άνθρωποι που με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν θα χαρακτηρίζονταν φτωχοί, όμως -είτε γιατί έχουν μείνει άνεργοι, είτε γιατί έχουν πλακώσει όλοι οι φόροι μαζί αυτό το διάστημα-, έχουν μια αντικειμενική δυσκολία να είναι συνεπείς στην υποχρέωσή
τους. Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη και συζητάμε. Το αντικείμενο αυτών των συσκέψεων ήταν πώς θα διαμορφωθεί τελικά η διαπραγματευτική μας θέση στην συζήτηση με την Τρόικα σήμερα το μεσημέρι. Νομίζω ότι το πλαίσιο το έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με την δήλωσή του για προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων από το καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι όλοι θέλουμε να βρούμε μια λύση και μια διέξοδο».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που λέτε είναι ότι δεν πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει με προτάσεις της τρόικα για πλήρη εφαρμογή του μέτρου απελευθέρωσης των πλειστηριασμών...

Θ. Σκορδάς: «Αυτό είναι ξεκάθαρο και κατηγορηματικό κατά τον πλέον απόλυτο τρόπο».

* Για τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα:

«Είναι στρατηγική επιλογή και διάθεση εκφρασμένη από όλες τις πλευρές, η κυβέρνηση να έχει την ίδια σταθερή πορεία που έχει μέχρι τώρα, τους τελευταίους 17 μήνες. Νομίζω ότι αυτό είναι προαπαιτούμενο, για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση και δεν νομίζω ότι βοηθάει σε τίποτα να δημιουργούμε συνεχώς κρίσεις, μεγαλύτερες ή μικρότερες, που έχουν ως στόχο την αμφισβήτηση της κυβερνητικής σταθερότητας. Υπό αυτήν την έννοια, θεωρώ πολύ ατυχή και την δήλωση του κ. Τσίπρα να καλέσει βουλευτές σε καταψήφιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Δημοσιογράφος: Συμμερίζεστε την άποψη που λέει ότι ήταν μια πρόσκληση αποστασία;

Θ. Σκορδάς: «Δεν είναι θέμα να το χαρακτηρίσω εγώ με τον α ή τον β χαρακτηρισμό. Νομίζω ότι, πολιτικά, δεν βοηθάει την χώρα».

* Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

«Επειδή υπάρχει μια οριζόντια αρτηριοσκλήρωση σε πολλές διατάξεις που κρύβονταν σε διάφορα νομοθετήματα πολλών υπουργείων, παραγγείλαμε αυτήν την μελέτη στον ΟΟΣΑ, η οποία μελετά την λειτουργία του ανταγωνισμού σε τέσσερις πολύ σημαντικούς κλάδους: το λιανικό εμπόριο, την επεξεργασία τροφίμων, τον τουρισμό και τα οικοδομικά υλικά».

Δημοσιογράφος: Άρα, με νομοθετικές παρεμβάσεις θα επιχειρήσετε να πέσουν οι τιμές, να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εποχής;

Θ. Σκορδάς: «Οι νομοθετικές παρεμβάσεις δεν θα είναι αυτό που λέμε διοικητικές διατάξεις διαμόρφωσης των τιμών. Αντιθέτως, θα είναι παρεμβάσεις που βγάζουν από το θεσμικό μας περιβάλλον εκείνες τις διατάξεις που λειτουργούν σαν προστασία οργανωμένων συντεχνιών και δημιουργούν οικονομικό κόστος. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει μια εισφορά στο α ή β προϊόν, η οποία πηγαίνει για το ταμείο μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Για παράδειγμα, στην χονδρική τιμή των φαρμάκων υπάρχει διάταξη που λέει ότι το 4% της χονδρικής τιμής των φαρμάκων πηγαίνει υπέρ της πανελλήνιας ένωσης φαρμακοποιών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής 4% στην χονδρική τιμή των φαρμάκων, για να ενισχύεται οικονομικά η λειτουργία ενός συνδικαλιστικού φορέα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα