Ο Θ. Παπαθεοδώρου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, μίλησε στις 20/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Θεοδόση και Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων: "Ξεκινήσαμε ανάποδα την αξιολόγηση και την διαθεσιμότητα":

«Ήταν λάθος πολιτική επιλογή η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα με προοπτική απόλυσης των διοικητικών υπαλλήλων. Όχι
γιατί δεν χρειάζεται αξιολόγηση, αλλά διότι ξεκινάμε ανάποδα. Αυτό που έπρεπε να γίνει αρχικά ήταν να υπάρξει σε κάθε πανεπιστήμιο ένα οργανόγραμμα, δηλαδή πόσοι άνθρωποι για ποιες θέσεις και για κάθε θέση να ξέρουμε τι κάνει αυτός που θα την καταλάβει. Από εκεί και πέρα, εφόσον έχουμε αυτό το οργανόγραμμα, αξιολογούμε το προσωπικό, με στάνταρντ και κριτήρια τα οποία ισχύουν διεθνώς και λέμε ότι μας χρειάζονται τόσοι άνθρωποι για να λειτουργήσει ένα ίδρυμα. Κάναμε το ακριβώς αντίθετο όλη την προηγούμενη περίοδο. Προφανώς υπήρχε και ένας αριθμός κλειστός, δηλαδή έλεγαν "εγώ θέλω 1.000 άτομα από τα πανεπιστήμια, θα τους πάρω από αυτά τα οχτώ πανεπιστήμια", με αποτέλεσμα όλη η διαδικασία να ήταν τυφλή, οριζόντια και να είχε τεράστιες παράπλευρες και άμεσες απώλειες. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν τμήματα χωρίς γραμματεία και δεν έχουν τη δυνατότητα μέχρι σήμερα να επανατοποθετήσουν το προσωπικό τους. Και φτάσαμε στην τελευταία πράξη, που ήταν πάλι ένας αυθαίρετος αριθμός. Όπως ήταν 1.000 προηγουμένως, έγιναν 550 και τώρα έγιναν 601. Εκεί, λοιπόν, θ' αξιολογηθεί το προσωπικό που είναι σε διαθεσιμότητα για να καταλάβει μια από αυτές τις θέσεις. Το ζήτημα είναι ξέρουμε ότι οι θέσεις αυτές είναι αρκετές. Όχι γιατί δεν έχουμε αξιολογήσει τα προγράμματα των πανεπιστημίων ακόμα. Άρα, καταλαβαίνετε ότι όλη η διαδικασία, εκτός από παράλογη, έχει εγκλωβίσει την λειτουργία των πανεπιστημίων και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα...».

* "Έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές, με μεγαλύτερη ευθύνη του υπουργού":

«Εφόσον ήταν λάθος αυτό μέχρι σήμερα, νομίζω ότι θα πρέπει άμεσα ν' αποκατασταθεί το κλίμα ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια... Εγώ στο υπουργείο αγωνίστηκα, για δύο χρόνια, έτσι ώστε να υπάρξει αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας και του κλίματος στα πανεπιστήμια. Αυτό πέρυσι χάλασε. Το να είναι τρεις μήνες κλειστά τα πανεπιστήμια είναι αδικαιολόγητο. Έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές, με μεγαλύτερη ευθύνη του υπουργού. Σήμερα δεν μπορούμε να οδηγηθούμε ξανά σε αναστάτωση των πανεπιστημίων».
.
Σε άλλο σημείο είπε: «Πρέπει να σταματήσει η εξέλιξη της διαθεσιμότητας προς απόλυση, όσο αυτή η πρώτη αποτίμηση των αναγκών των πανεπιστημίων δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Και επίσης πρέπει να δοθούν οι διασφαλίσεις ότι όλοι θ' αξιολογηθούν με συγκεκριμένα και διαφανή κριτήρια. Διότι, δεν έφυγαν οι καλοί ή οι κακοί υπάλληλοι προηγουμένως. Έφυγαν όλοι από ορισμένες κατηγορίες, χωρίς καμία αξιολόγηση».

* "Δημιουργήθηκε κρίση, η οποία ήταν καθαρά τεχνητή":

«Πάντα πίστευα ότι τις κρίσεις στο πανεπιστήμιο τις προλαμβάνεις μέσω της συναίνεσης. Δεν έπρεπε να ακολουθηθεί αυτή η πολιτική από την πρώτη στιγμή. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να επιλεγούν ως πηγή της διαθεσιμότητας οι διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, ιδιαίτερα αυτών τα οποία είναι υποστελεχομένα. Δημιουργήθηκε κρίση, η οποία ήταν καθαρά τεχνητή. Και τελικά, επί ένα χρόνο, βλέπετε ότι όλη αυτή η υπόθεση καρκινοβατεί, χωρίς να έχει δώσει ούτε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από την μια πλευρά και από την άλλη έχοντας βλάψει τα ίδια τα πανεπιστήμια...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα