Ο Θ. Δρίτσας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τον συνδυασμό "Το Λιμάνι της Αγωνίας - Πειραιάς η πόλη μας", Θοδωρής Δρίτσας, μίλησε στις 5/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Σε μια συνέντευξη του κου Μαρινάκη στην εφημερίδα "Βήμα" δήλωσε ότι αν δεν υπήρχε ο συνδυασμός του κου Μώραλη, ανάμεσα στον κ. Μιχαλολιάκο και σ' εσάς θα το απαντούσε ψηφίζοντας εσάς. Πώς το βρίσκετε αυτό;

Θ.

Δρίτσας: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτή η τοποθέτηση εντάσσεται σε σκοπιμότητες που συναντάμε συχνά την προεκλογική περίοδο. Ο δεύτερος γύρος έχει αυτοτέλεια σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου . Eτσι ποτέ δεν μιλάμε για τον δεύτερο γύρο, όταν τώρα έχουμε υποχρέωση να εκθέσουμε τις απόψεις μας, τις προτάσεις μας και τα μηνύματα μας στην τοπική κοινωνία του Πειραιά».

Δημοσιογράφος: Άρα διαβάζετε σκοπιμότητα πίσω από αυτήν την δήλωση;

Θ. Δρίτσας: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει. Από την άλλη μπορώ να διαβεβαιώσω ότι στον Πειραιά, όλο αυτό το διάστημα, η αποδοχή των μηνυμάτων αυτής της προσπάθειας που καταβάλλει η πολύ καλή ομάδα -της οποίας έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής-, είναι μεγάλη. Υπάρχει πραγματικά μεγάλη ανταπόκριση. Αν αυτή η δήλωση συνταιριάζει με την γενικότερη ανταπόκριση, την αποδέχομαι πολύ ευχάριστα».

* Για τον συνδυασμό του κου Μώραλη:

«Δεν είναι τίποτα νέο. Υπάρχει μια προβολή της επιχειρηματικής ιδιότητας κάποιων ανθρώπων που ηγούνται αυτού του ψηφοδελτίου. Αυτό όμως το νεοπαγές ψηφοδέλτιο συγκεντρώνει -στην πόλη μας όλοι γνωριζόμαστε, είναι μεγάλη αλλά είναι πόλη που κρατάει την συνοχή της-, τον σκληρό πυρήνα του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ στον Πειραιά τόσο στο πολιτικό ,όσο και στο αυτοδιοικητικό πεδίο. Δεν είναι κάτι νέο. Από εκεί και πέρα το να έρχονται επιχειρηματίες και να λένε "μπαίνουμε μπροστά" είναι επίσης παράδοξο. Καθένας έχει μια επαγγελματική δραστηριότητα -εργάτης, αγρότης, επιχειρηματίας-, αλλά δεν φτάνει αυτό ώστε να δηλώσει κανείς "είμαι παρών". Χρειάζεται να έχει δώσει δείγματα γραφής στο δημόσιο βίο».

Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω πώς να το εντάξω. Αν το τοποθετήσω σε ένα πιλοτικό σχέδιο εφεδρειών του πολιτικού συστήματος, πάμε πολύ μακριά. Εκεί πράγματι θα μιλήσουμε για μπερλουσκονισμό, αλλά δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχει αυτήν την συνέχεια».

* Για τη θητεία Μιχαλολιάκου:

«Αξιοποίησε επικοινωνιακά δύο πλεονεκτήματα , πολύ καλά. Το ένα ήταν η πολιτική του πείρα και η θέση του ως πολιτικού -η δυνατότητα του, δηλαδή, να επιδρά στα κομματικά και τα κυβερνητικά επιτελεία- και η δεύτερη ήταν ότι παρέλαβε τον Πειραιά κατεστραμμένο από την προηγούμενη θητεία Φασούλα, του οποίου οι δυνάμεις -παρεμπιπτόντως - συντάσσονται τώρα με τον κ. Μώραλη. Αξιοποίησε αυτήν την δυνατότητα, βελτίωσε τα πράγματα, βελτίωσε την εικόνα σε διάφορα επίπεδα, όμως η θητεία του κου Μιχαλολιάκου δεν αφήνει κάτι συγκεκριμένο. Αφήνει διάσπαρτα , πρωτοβουλίες κάποιων έργων, τα οποία δεν εντάσσονται σε κανένα σχεδιασμό για την επόμενη μέρα. Ήταν περισσότερο προσωποπαγής και προσωποκεντρική διαδικασία προβολής κάποιων έργων. Τίποτα περισσότερο».

* Για το λιμάνι του Πειραιά:

«Αυτό που έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ αφορά στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ. Δηλαδή, το λιμάνι γίνεται απολύτως ιδιωτικό σε όλες τις δραστηριότητες, στην ακτοπλοΐα, σε σχέση με την πόλη και στα πάντα. Και σε αυτό έχει εναντιωθεί το σύνολο της πειραϊκής κοινωνίας. Δεν μιλάω αορίστως. Μιλώ για την ένωση Ελλήνων εφοπλιστών, για το ναυτικό επιμελητήριο, την ένωση ακτοοπλόων, όλα τα επιμελητήρια και τους εμπορικούς συλλόγους και φυσικά τους εργαζόμενους, αλλά και τις δημοτικές αρχές, αν και εκεί η συνέπεια του καθενός κρίνεται. Γιατί πραγματικά μια τέτοια εξέλιξη είναι πρωτοφανής. Αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα μέρος του κόσμου, ούτε στην Ευρώπη, ούτε πουθενά αλλού. Τα λιμάνια διοικούνται από το δημόσιο και μάλιστα με την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης. Το λιμάνι του Πειραιά ιδρύθηκε και συγκροτήθηκε ως δημοτικό λιμάνι και στις πρώτες δεκαετίες το διοικούσε ο δήμος Πειραιά. Σιγά - σιγά άρχισε να έχει σχετική αυτοτέλεια ως παραγωγική μονάδα, πάντα όμως με σύνδεση -μεγαλύτερη ή μικρότερη- με τον δήμο και την πόλη. Τώρα η εξέλιξη αυτή αποκόπτει και αποξενώνει πλήρως το λιμάνι από την πόλη και δημιουργεί ένα λιμάνι σε βάρος της πόλης, επί της πόλης και ξεχωριστό τελείως από τις ανάγκες και τις διαδικασίες...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα