Ο συριακός στρατός ετοιμάζει αντεπίθεση στο Χαλέπι

Ο συριακός στρατός συγκεντρώνει σήμερα σημαντικά στρατεύματα γύρω από το Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, για να εξαπολύσει, πιθανώς αύριο ή μεθαύριο, μια γενικευμένη αντεπίθεση.

Αυτό, προκειμένου για να ανακτήσει τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, δήλωσε πηγή της συριακής ασφάλειας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Οι ειδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν χθες και σήμερα στην ανατολική πλευρά της πόλης και άλλα στρατεύματα συρρέουν προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια γενικευμένη αντεπίθεση αύριο

ή το Σάββατο" στο Χαλέπι, όπου οι αντάρτες έχουν πάρει τον έλεγχο μερικών συνοικιών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Περίπου 1.500 ως 2.000 αντάρτες έχουν έρθει από άλλα μέρη για να ενισχύσουν τους περίπου 2.000 συμπολεμιστές τους που βρίσκονται ήδη στην πόλη. "Αυτοί βρίσκονται κυρίως στις περιφερειακές συνοικίες στα νότια και στα ανατολικά του Χαλεπιού, κυρίως στην Σαλαχεντίν και στις γύρω συνοικίες", διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Την πληροφορία ότι επίκειται αντεπίθεση επιβεβαίωσαν και οι αντάρτες.

"Στρατιωτικές ενισχύσεις έχουν φτάσει στο Χαλέπι και αναμένουμε ανά πάσα στιγμή μια μεγάλη επίθεση, ειδικά στις περιφερειακές περιοχές του νότιου, του ανατολικού και του δυτικού" Χαλεπιού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, συνταγματάρχης Άμπντελ Τζαμπάρ αλ Οκάιντι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 100 άρματα μάχης και μεγάλος αριθμός οχημάτων έφτασε στο Χαλέπι, όπου μαίνονται συγκρούσεις εδώ και περίπου μία εβδομάδα.

Παράλληλα σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σρεμπρένιτσα, όπου η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ δεν είχε καταφέρει να αποτρέψει τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών το 1995 κατά τον πόλεμο της Βοσνίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να μην επαναλάβουν στη Συρία τα σφάλματα που έκαναν στη Βοσνία.

"Δεν θέλω να δω κάποιον από τους διαδόχους μου έπειτα από 20 χρόνια να επισκέπτεται τη Συρία και να απολογείται γι' αυτό που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει τώρα για να προστατεύσουμε τους πολίτες στη Συρία", δήλωσε ο Μπαν αφού εναπόθεσε λουλούδια στο μνημείο για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα.

"Ποτέ ξανά Σρεμπρένιτσα", πρόσθεσε, "πουθενά και για κανέναν".

Χθες σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου της Βοσνίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε και πάλι καλέσει τη διεθνή κοινότητα να δράσει για να σταματήσει "η σφαγή" στη Συρία.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο από την καρδιά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (...) απευθύνω έκκληση σε ολόκληρο τον κόσμο: Μην αργείτε άλλο! Ενωθείτε! Δράστε! Δράστε τώρα για να σταματήσει η σφαγή στη Συρία", σημείωσε κατά τη χθεσινή του ομιλία.

Υπογραμμίζοντας ότι "τα Ηνωμένα Έθνη δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων" για να αναλάβουν τις ευθύνες τους κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95) -κατά τον οποίο έγινε η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, μία από τις χειρότερες ωμότητες στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο-, ο ΓΓ του οργανισμού σημείωσε ότι "η διεθνής κοινότητα δίνει εξετάσεις στ

Keywords
Τυχαία Θέματα