Ο ΟΑΕΔ εκσυγχρονίζεται

Πλήρεις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για έναν μεγάλο αριθμό συναλλαγών και διαδικασιών έχει τη δυνατότητα να παρέχει ο ΟΑΕΔ.

Τα εφαρμοσμένα πληροφοριακά συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και οικονομικής διαχείρισης του Οργανισμού και την μετάβασή του σε νέα εποχή πλήρως αυτοματοποιημένων υπηρεσιών, παρουσίασε σήμερα ο Διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού Ηλίας Κικίλιας στους προέδρους των Κοινωνικών Εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ,

ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ).

Στόχος της νέας πληροφορικής δομής του ΟΑΕΔ είναι, η ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η ελαχιστοποίηση του χρόνου διεκπεραίωσης των διοικητικών λειτουργιών, η ασφάλεια των δεδομένων και των συναλλαγών, η αντιμετώπιση καταχρηστικών πρακτικών και η μείωση και τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών.

Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων τα τελευταία 2,5 χρόνια ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας που βοήθησε τον Οργανισμό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σε μια περίοδο κατά την οποία ο φόρτος εργασίας πενταπλασιάστηκε (με τον διπλασιασμό των ανέργων και την υλοποίηση 62 επιμέρους προγραμμάτων με 1.300.000 ωφελούμενους) ενώ το στελεχιακό του δυναμικό μειώθηκε κατά 25% - σε ορισμένες περιοχές ακόμη και κατά το ήμισυ - και παράλληλα παρουσιάζει μια σταθερή μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 15% - 20% σε ετήσια βάση.  

Το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα περιλαμβάνει σε ενιαία μορφή, το συνολικό μητρώο συναλλασσομένων με τον Οργανισμό, ενώ παρέχει τη δυνατότητα υποβολής όλων των αιτήσεων (εγγραφής ανέργου, υπαγωγής σε προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ) με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι υπαγωγές στα προγράμματα, οι πληρωμές επιδομάτων και παροχών, η έκδοση δελτίων ανεργίας, το επαγγελματικό προφίλ των συναλλασσομένων (βιογραφικό) με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξατομικευμένη προσέγγιση, οι υποδείξεις των ανέργων σε θέσεις εργασίας και σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση καθώς και η  έκδοση στατιστικών στοιχείων, όλα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Με βάση αυτό το σύστημα όλες οι συναλλαγές γίνονται  υποχρεωτικά μέσω IBAN, καταργούνται οι επιταγές, ο Ο.Α.Ε.Δ. ελέγχει ηλεκτρονικά το 80% των προϋποθέσεων επιδότησης μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης με το ΙΚΑ (ένσημα) και το Υπ. Εσωτερικών (άδειες διαμονής αλλοδαπών) και από τις αρχές του επόμενου χρόνου το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 95% με την ενεργοποίηση του συστήματος ΣΕΠΕ - Ο.Α.Ε.Δ.  (αναγγελίες πρόσληψης, καταγγελίες συμβάσεων, κλπ.).

Ακόμη, με αυτό το σύστημα ο χρόνος διεκπεραίωσης των διοικητικών πράξεων μειώθηκε από 60 και πλέον, σε 3-5 ημέρες. Παράλληλα, μειώθηκε ο αριθμός των ζητουμένων δικαιολογητικών από τους πολίτες, αφού πλέον παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής άντλησης των περισσότερων από αυτά.

Τέλος, μειώθηκε δραστικά η ανάγκη προσέλευσης πολιτών στις υπηρεσίες, από τη στιγμή που καταργήθηκε η υποχρέωση για μηνιαία αυτοπρόσωπη παρουσία και περιορίστηκε σε μια φορά το τρίμηνο.

Το σύστημα αποκλείει τις συνήθεις καταχρηστικές πρακ

Keywords
Τυχαία Θέματα