Ο Σπ. Λιβανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Λιβανός, μίλησε στις 3/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του το πολιτικό κόστος της επιλογής του κ. Μπαλτάκου":

«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός σαφώς παίρνει πάνω του το πολιτικό κόστος της επιλογής του κ. Μπαλτάκου. Αυτό δεν μπορεί να το κρύψει κανείς και κακώς προσπαθούσε να το κρύψει κάποιος. Είναι σαφές ότι είχε επιλεγεί από τον πρωθυπουργό
ένας άνθρωπος, ο οποίος έκανε -μπορεί να έχει κάνει και άλλα-, αυτό το τεράστιο λάθος. Ορθώς εκπαραθυρώθηκε. Προχωράμε μπροστά ακόμα και από αυτά που είπε ο κ. Μπαλτάκος στον κ. Κασιδιάρη φαίνεται ποια είναι η πολιτική τοποθέτηση και η πολιτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία... Το κλίμα είναι βαρύ, νομίζω ότι η απερισκεψία και η συνολική τοποθέτηση του κ. Μπαλτάκου μας λυπεί όλους, τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στην ελληνική κοινωνία... Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να είναι σε μεγάλη σύγχυση και προσωπική απογοήτευση, διότι καταλαβαίνει ότι ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε -είμαι βέβαιος ότι δεν το ήθελε αυτό-, έχει "τραυματίσει" και την παράταξη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό... ».

* "Έχει υπερβεί το ρόλο του ο κ. Μπαλτάκος":

«Ο κ. Μπαλτάκος δεν θα έπρεπε να έχει προσωπική ατζέντα. Προφανώς είχε υπερβεί τον ρόλο του, προφανώς δεν ήταν αυτό το "job description" -να μου επιτραπεί η αγγλική έκφραση-, του γραμματέα της κυβέρνησης και γι' αυτό ακριβώς μόλις έμαθε ο κ. Σαμαράς τι συνέβη, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αντέδρασε σωστά και τον εκπαραθύρωσε».

* "Όλοι είχαμε ακούσει ότι ο κ. Μπαλτάκος εξέφραζε και πολιτική άποψη":

«Θέλω να είμαι πάντοτε ευθύς και τίμιος στις συζητήσεις μου. Όλοι είχαμε ακούσει ότι ο κ. Μπαλτάκος εξέφραζε και πολιτική άποψη, ατά τη γνώμη μου, λανθασμένα. Η θέση του δεν είναι να εκφράζει πολιτική θέση και επειδή έχουμε μια εμπειρία για το πώς λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα μας, οι προηγούμενοι που καταλάμβαναν αυτή τη θέση με επιλογή βεβαίως του αρχηγού της κυβέρνησης, του προέδρου της κυβέρνησης δεν είχαν ούτε πολιτικό λόγο στα media, ούτε εξέφραζαν πολιτικές απόψεις, οι οποίες αφορούσαν τους πολιτικούς. Άρα, εκ των πραγμάτων, νομίζω ότι ο κ. Μπαλτάκος είχε υπερβεί τα όρια του. Επιπλέον, από τη θεσμική ιδιότητα την οποία έχω τη χαρά και την τιμή να υπηρετώ στην παράταξη μου, θέλω να σας πω ότι εγώ δεν είχα ποτέ καμία συνεργασία μαζί του, διότι δεν έχει κομματική παρουσία. Τώρα, από εκεί και έπειτα, όπως και πολλοί άλλοι που ασχολούνται με την πολιτική, είχα ακούσει ότι ο κ. Μπαλτάκος είχε αυτή την άποψη. Σήμερα βγαίνει και δικαιολογείται γιατί την είχε. Εγώ καθώς και η πλατιά πλειοψηφία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας -εκτιμώ-, θεωρούμε ότι αφενός η πολιτική του τοποθέτηση ήταν απολύτως λάθος, αφετέρου -και εδώ είναι το ουσιαστικό πολιτικό υποκείμενο-, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση απολύτως με τη Χρυσή Αυγή και όλα αυτά τα ακραία στοιχεία, τα οποία στο παρελθόν ανέτρεψαν τη δημοκρατία μας, για την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει πασχίσει... Αντικειμενικά, ακόμα και μέσα από αυτή τη συνομιλία, φαίνεται ότι η θέση και οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού ήταν κάθετα αντίθετες σε οποιαδήποτε λογική διαλόγου με τη Χρυσή Αυγή. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας έναντι των ακραίων αυτών στοιχείων της εγκληματικής αυτής οργάνωσης, της ναζιστικής αυτής οργάνωσης, είναι σταθερή και πολύ συγκροτημένη. Αυτό νομίζω ότι κανείς δεν το αμφισβητεί. Τώρα, αυτό για το οποίο γίνεται όλος ο ντόρος είναι, αφενός πώς είναι δυνατόν ο γραμματέας της κυβέρνησης να μιλάει κατ' αυτόν τον τρόπο σ' ένα βουλευτή της Χρυσής Αυγής και στον οποιονδήποτε, θα προσέθετα εγώ. Δεν είναι η δουλειά του αυτή. Και αφετέρου να μιλάει κατ' αυτόν τον τρόπο για τις πολιτικές της κυβέρνησης και για τον πρωθυπουργό. Πολλώ δε μάλλον όταν μιλάει σε αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος νομίζω ότι έχει διασύρει την χώρα μας διεθνώς με τις πράξεις του. Τέλος, αυτό που έχει προκύψει, είναι αυτά τα οποία είπε περί παρέμβασης του πρωθυπουργού στη δικαιοσύνη. Αυτά νομίζω ότι είναι τα πολιτικά στοιχεία, τα οποία έρχονται σε μια στιγμή που νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν σε πόσο δύσκολη θέση έχει βρεθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο πρόεδρός του ο κ. Τσίπρας αφενός και αφετέρου η πολιτική επιτέλους της χώρας αυτής που ήταν δύσκολη για όλους φαίνεται ότι μας βγάζει σε ένα φως. Άρα η συγκυρία είναι πολύ κακή, αλλά αυτή καθ' αυτή η πράξη του κου Μπαλτάκου είναι καταδικαστέα».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει στην Νέα Δημοκρατία, άποψη, τάση στο εσωτερικό του κόμματος που να είναι κοντά στις απόψεις του κου Μπαλτάκου, που λέει δηλαδή ότι ενδεχομένως θα μπορούσαμε σε ένα πρόβλημα κυβερνητικής συνοχής με το ΠαΣοΚ να απευθυνθούμε στην Χρυσή Αυγή; Ο κ. Τσούκαλης το πρωί είπε ότι ο κ. Μπαλτάκος του είπε αυτή την φράση, ότι "ακόμα και να αποχωρήσετε εσείς, υπάρχει το μαξιλαράκι της Χρυσής Αυγής"...

Σπ. Λιβανός: «Σας απαντώ ευθέως, όχι. Στην Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια αυτή η άποψη. Τώρα, ο κ. Μπαλτάκος εξέφραζε προφανώς (σ.σ. προσωπικές απόψεις) και αυτό μετέφερε ο κ. Τσούκαλης, τον οποίο και σέβομαι. Το βέβαιο είναι ότι στο πλαίσιο της παράταξής μας δεν έχει εκφραστεί ποτέ αυτή η άποψη».

"Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακες στην Νέα Δημοκρατία. Αν ο κ. Πρωτόπαπας ξέρει κάτι, ας το κατονομάσει":

Δημοσιογράφος: Πριν από λίγο, ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε στο σταθμό μας, ότι ένα από τα ζητήματα που θέτει το ΠαΣοΚ είναι η απομάκρυνση οποιουδήποτε ακροδεξιού θύλακα...

Σπ. Λιβανός: «Δεν υπάρχουν θύλακες της ακροδεξιάς στην Νέα Δημοκρατία. Αν ο κ. Πρωτόπαπας γνωρίζει κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε εμείς, ας μας το κατονομάσει. Σας θυμίζω ότι αυτή η κουβέντα, η οποία ανασύρεται κατά καιρούς ιστορικά, θεωρώ ότι δείχνει αδυναμία επιχειρημάτων από διάφορες μεριές. Έκανα τα πρώτα μου βήματα στην ζωή στην εξορία, που είχε πάει ο πατέρας μου από την χούντα. Ο πατέρας μου ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Η παράταξη αυτή έχει σταθεί ιστορικά απέναντι σε όλες τις δικτατορίες, σε όλες τις ακροδεξιές εκφάνσεις της πολιτικής στην χώρα μας και δεν έχει ούτε μια σκιά, την οποία μπορούμε να φοβηθούμε...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα