Σε απεργία κατέρχονται οι οδηγοί ταξί

14:31 3/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας προχωρούν τη Δευτέρα 7 Απριλίου, από τις 6 μέχρι τις 8 το πρωί, οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τα οποία παραμένουν άλυτα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος απασχόλησαν σήμερα τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών

και Έργων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε ότι «ένα από τα αιτήματα των οδηγών ταξί είναι η απόσυρση των αδειών οδικής χρήσης αστικών ταξί», προσθέτοντας ότι «το Υπουργείο Συγκοινωνιών επεξεργάζεται συγκεκριμένο σχέδιο απόσυρσης σε χρονικό ορίζοντα 5-7 χρόνων».

«Για το σκοπό αυτό», είπε, «θα γίνει συγκεκριμένη πρόταση για συμπερίληψη στους προϋπολογισμούς του 2015 ενός ποσού για να αρχίσει η εφαρμογή αυτού του σχεδίου απόσυρσης».

Όσον αφορά το αίτημα για λήψη μέτρων για πάταξη της παρανομίας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «έχουμε ενημερωθεί πως δημιουργούνται κάποια προβλήματα στη στοιχειοθέτησης της υπόθεσης στα δικαστήρια γιατί δεν υπάρχουν μαρτυρίες. Γι΄ αυτό το λόγο το Υπουργείο σκέφτεται να προχωρήσει με εξώδικη ρύθμιση με επιβολή προστίμου που θα επιβάλλεται στους παράνομους οδηγούς ταξί και σε όσους δεν χρησιμοποιούν το ταξίμετρο».

Είπε, επίσης, ότι «ένα άλλο αίτημα αφορά το χρωματισμένο πετρέλαιο. Ενημερωθήκαμε για τη μελέτη που ετοίμασε το Τμήμα Τελωνείων και σύμφωνα με αυτή το κόστος κατά έτος ανέρχεται περίπου σε 1,9 εκ. ευρώ για την εισαγωγή του θεσμού του χρωματισμένου πετρελαίου».

«Χρειάζεται όμως η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών που φαίνεται πως υπάρχει μια διστακτικότητα να υιοθετηθεί αυτή η πρόταση», είπε.

Ανέφερε ότι ένα άλλο αίτημα είναι η κατοχύρωση του επαγγέλματος, ανακοινώνοντας ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο γι΄ αυτό το σκοπό.

«Ένα άλλο θέμα είναι τα τέλη των αδειών κυκλοφορίας, που όπως είναι γνωστό, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση τα νέα οχήματα θα έχουν πολύ ψηλό τέλος και ήδη υπάρχει ενώπιον της Επιτροπής πρόταση νόμου για να μπει μια οροφή όπως γίνεται και στα λεωφορεία όσον αφορά τις άδειες κυκλοφορίες», είπε.

Όπως είπε, «δεν είναι εύκολο να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα όλων των ομάδων του πληθυσμού, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση πράγματι είναι μια ομάδα που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και πάρα πολλοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα και να οδηγηθούν στην ανεργία. Γι’ αυτό θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν με κάθε σοβαρότητα τα αιτήματα αυτά», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, διευκρινίζοντας ότι « αυτά τα προβλήματα δεν είναι σημερινά αλλά είναι πέραν της δεκαετίας και επιτέλους βρέθηκε μια Κυβέρνηση και ένα Υπουργείο που δρομολογεί εξελίξεις».

Είπε ότι «λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί ταξί δυσκολεύονται να πάρουν μεροκάματο στο σπίτι».

Πρόσθεσε ότι «έχει υιοθετηθεί εκ μέρους του Υπουργείου Συγκοινωνιών ότι στον προϋπολογισμό του 2015 θα υπάρξει πρόνοια για σταδιακή μείωση του αριθμού των ταξί».

Ανέφερε, επίσης, ότι «θεσπίζονται μέτρα για αντιμετώπιση της παρανομίας».

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση «τέθηκε το θέμα του χώρου στάθμευσης. Για πρώτη φορά θεσπίζονται κριτήρια κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης, μπαίνει ουσιαστικά τάξη σ’ αυτό τον τομέα», είπε.

Ανέφερε ότι «έχει τεθεί το θέμα της κατοχύρωσης των οδηγών ταξί» για να προσθέτει ότι «ήδη ετοιμάζονται δύο νομοσχέδια από την Κυβέρνηση για κατοχύρωση του επαγγέλματος».

Όσον αφορά το θέμα του χρωματισμένου πετρελαίου, είπε ότι το θέμα «δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής. Φαίνεται ότι υιοθετείται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών με ενστάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών».

«Όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, έχουν δεσμευτεί να συζητήσουν με την Τρόικα ώστε και αυτοί οι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερα όπως πληρώνουν αυτοί που έχουν minibus ή λεωφορεία», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία «η επαγγελματική αυτή ομάδα έχει εκφράσει για ακόμη μια φορά κραυγή αγωνίας επιβίωσης. Το επάγγελμα του οδηγού ταξί αργοπεθαίνει. Πολλοί επαγγελματίες δεν μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην. Γι’ αυτό και χρειάζονται άμεση στήριξη».

Όπως είπε, οι οδηγοί ταξί κατέθεσαν μια σειρά από αιτήματα τα οποία η Επιτροπή είδε εις βάθος, προσθέτοντας ότι «ενώ τα πλείστα από τα αιτήματα αντιμετωπίζονται θετικά από όλη την κοινοβουλευτική Επιτροπή -ακόμη και από μέρους του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων – εντούτοις δεν μπορούν να ικανοποιηθούν – τουλάχιστον στο παρόν στάδιο – λόγω της άρνησης του Υπουργείου Οικονομικών γιατί θα υπάρξει οικονομικό κόστος».

«Καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για να παραχωρηθεί στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί χρωματισμένο πετρέλαιο. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί γιατί θα υπάρξει ένα κόστος περίπου 1,9 εκ. ευρώ», είπε.

Είπε, επίσης, ότι «έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου για μείωση των τελών κυκλοφορίας στα 70 ευρώ», αναφέροντας ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει ξεχωριστή συνεδρία της Επιτροπής.

Είπε, επίσης, ότι σημειώθηκε μια θετική εξέλιξη αναφορικά με το θέμα της απόσυρσης των ταξί, που ήταν ένα πάγιο αίτημα αυτής της επαγγελματικής ομάδας.

«Το Υπουργείο Συγκοινωνιών έχει ενημερώσει την Επιτροπή ότι θα μπει συγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2015, όπου θα ξεκινήσει σταδιακά η απόσυρση αδειών ταξί σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός αδειών, γεγονός που δυσκολεύει τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί», είπε.

Είπε, επίσης, ότι τα ψηλά τέλη κυκλοφορίας και τα ασφάλιστρα δημιουργούν επιπλέον πρόβλημα στους οδηγούς ταξί και αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως μειωθούν τα κόστη λειτουργίας των οδηγών ταξί.

Ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Κυριάκος Μουστάκας είπε ότι οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί έχουν αποφασίσει όπως τη Δευτέρα, 7 Απριλίου, κατέλθουν σε μια δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 6 μέχρι τις 8 το πρωί για να εκφράσουν την αγανάκτηση τους για τη μη επίλυση των προβλημάτων τους.

Ο οδηγοί ταξί, είπε, δεν αποκλείεται να κλιμακώσουν τα μέτρα τους σε περίπτωση που ούτε και αυτή τη φορά εισακουστούν.

Είπε, επίσης, ότι η οικονομική κρίση αλλά και οι δημόσιες μεταφορές έχουν μειώσει το κύκλο εργασιών του κλάδου κατά το ήμισυ και «δυστυχώς εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους οι επαγγελματίες θα πρέπει να μπουν σε έναν άλλο διάλογο με το Υπουργείο για αλλαγή των κομίστρων».

«Διότι δεν μπορούν να ανεβαίνουν μόνο τα κόστη χωρίς να ανεβαίνουν τα κόμιστρα»”, είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι κάτι που δεν επιθυμούν οι επαγγελματίες.

Οι επαγγελματίες οδηγοί επέκριναν το Υπουργείο Οικονομικών για την άρνηση του να ικανοποιήσει το αίτημα τους για παραχώρηση του χρωματισμένου πετρελαίου.

Καταλήγοντας, ανέφεραν ότι τόσο η οικονομική κρίση όσο και τα χαμηλά κόμιστρα των δημόσιων μέσων μεταφοράς έχουν επηρεάσει σημαντικά το εισόδημα τους εκφράζοντας την ανάγκη για λήψη αντισταθμιστικών μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα