Ο Σ. Παπαθανασίου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σάκης Παπαθανασίου, μίλησε στις 25/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το πακέτο των εργασιακών πρέπει να  τελειώσει, διότι εκφράσεις, διατυπώσεις και προωθούμενες  πολιτικές, συνιστούν  περαιτέρω υποβάθμιση. Εκείνο που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι ένα πακέτο ρυθμιστικό που δεν θα αποτελεί περαιτέρω υποβάθμιση σε ό,τι αφορά στα εργασιακά.
Αλλά για το συγκεκριμένο πακέτο,
έτσι όπως είναι σήμερα, δεν υπάρχει βάση  συζήτησης,αν ισχύουν όσα λέει η κυβέρνηση, ότι έχει αποσύρει το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ότι έχουν γίνει οι μεταβολές στις αποζημιώσεις, ωστόσο  παραμένει κεντρικό ζήτημα η συλλογική σύμβαση εργασίας, θέμα που αφορά όλους τους εργαζόμενους, ειδικά τους χαμηλοαμειβόμενους..».

Δημοσιογράφος: Είναι τελική η απόφαση ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει;

Σ. Παπαθανασίου: «Είναι τελική απόφαση...».

Δημοσιογράφος: ...θα καταψηφίσετε όλο το πολυνομοσχέδιο;

Σ. Παπαθανασίου: «Υπάρχει πολιτικό λάθος στον κυβερνητικό χειρισμό. Κατά την άποψή μας  πρέπει να αξιοποιηθεί η  δυναμική που δίνει ένας κυβερνητικός εταίρος, προκειμένου η κυβέρνηση  να εντάξει στην πολιτική αναδιαπραγμάτευση το ζήτημα των εργασιακών, όπως και πολλά άλλα που θα υπάρξουν,  στις 12 Νοεμβρίου...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το μήνυμά μου είναι σαφές. Διαπράττει σοβαρό πολιτικό λάθος η κυβέρνηση, αν δεν αξιοποιεί τη δυναμική της Δημοκρατικής Αριστεράς σε σχέση με τα εργασιακά... Ας αναλάβει την ευθύνη ο κ. Σαμαράς, ότι σταματάει -με δική του πρωτοβουλία-, η αναδιαπραγμάτευση και σε αυτό το ζήτημα. Θεωρεί ότι τα εργασιακά δεν μπορούν να συζητηθούν, ενώ αντιθέτως μπορούν τα θέματα της βιωσιμότητας του χρέους, το αν θα μας δώσουν 30 δις ή 15 δις ευρώ, αν θα μειώσουν το επιτόκιο, αν θα υπάρξει χρονική επιμήκυνση και αν θα αλλάξει η πρόβλεψη του μνημονίου ότι όλα τα χρήματα θα πάνε για την εξυπηρέτηση του χρέους. Δηλαδή, θα διαπραγματευτεί η χώρα όλα αυτά που προανέφερα και όχι τα εργασιακά; Είναι προφανές μέγα  πολιτικό λάθος».

Δημοσιογράφος: Επειδή το χαρακτηρίζετε "μεγάλο πολιτικό λάθος", υπάρχει αυτή τη στιγμή ρήξη στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Σ. Παπαθανασίου: «Στηρίζουμε την κυβέρνηση και την προσπάθειά της, έχουμε την ταυτότητά μας και στις διαφορές που έχουν προκύψει, διατυπώνουμε προτάσεις και πολλές έχουν ήδη  υιοθετηθεί και βάσει αυτών κινείται σήμερα η χώρα. Και για τη χρονική επιμήκυνση το θέσαμε πρώτοι και για τη ρήτρα αντικατάστασης ισοδυνάμων και για την αναπτυξιακή έγχυση. Τώρα, λοιπόν, σε αυτό το κρίσιμο σημείο, βάζουμε το θέμα των εργασιακών ζητημάτων, γιατί -όπως σας είπα πριν-, είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για τους εργαζόμενους...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα