Ο Ι. Ληξουριώτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ιωάννης Ληξουριώτης, μίλησε στις 25/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Το πρόβλημα που έχει προκύψει στη συζήτηση με την Τρόικα είναι το εάν οι αποδοχές που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αποζημίωσης απόλυσης, θα είναι στο σύνολό του ο τελευταίος μισθός ή κάποια περικοπή.
Η Τρόικα προτείνει μια περικοπή η οποία είχε φτάσει
σε πολύ χαμηλό σημείο. Αυτή τη στιγμή έχει ανέβει πάλι στα 2.000 ευρώ. Χθες ήταν 1.800, τώρα έχει βελτιωθεί. Δεν αποκλείεται να πάει και παραπάνω. Εάν λάβουμε υπόψιν τις αντιδράσεις μέρους των κομμάτων της Αριστεράς ή και γενικότερα -γιατί όλοι ίδιοι έχουν γίνει τώρα-, η συζήτηση γίνεται για κάποιους οι οποίοι παίρνουν μισθό πάνω από τα 2.000 ευρώ . Και το ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί επιτέλους; Αφού ακούμε όλοι ότι οι μισθοί έχουν γίνει Βουλγαρίας, δεν νομίζω ότι στη Βουλγαρία παίρνουν 2.000 ευρώ μισθό οι εργαζόμενοι. Άντε να παίρνει 2.000 ευρώ  ο βουλευτής. Ποιοι είναι αυτοί που θα θιγούν από την αλλαγή, ώστε να τινάξουμε στον αέρα τις συζητήσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας και την εκταμίευση της δόσης; Δεδομένου ότι για όσους αμείβονται μέχρι 2.000 ευρώ, δεν υπάρχει καμία αλλαγή.
Όσοι αμείβονται δηλαδή και απολύονται, δεν υφίστανται καμία αλλαγή, έστω και αν δουλεύουν 28 χρόνια, που είναι και το ανώτατο όριο. Όσοι εργάζονται στον ίδιο εργοδότη μέχρι 16 χρόνια και απολύονται, πριν κλείσουν 16ετία, πάλι δεν θα έχουν καμία αλλαγή. Όλη, λοιπόν, η συζήτηση γίνεται για αυτούς οι οποίοι παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ μισθό. Ας αναζητήσουμε ποιοι είναι και πού βρίσκονται αυτοί οι εργαζόμενοι, αν δεν βρίσκονται στις ΔΕΚΟ -και μάλιστα οι ακριβοπληρωμένοι των ΔΕΚΟ-, οι οποίοι θα απολυθούν και αυτοί, όχι όλοι. Αυτοί οι οποίοι θα απολυθούν με πάνω από 16 χρόνια υπηρεσίας και πάλι σε αυτούς δεν γίνεται περιορισμός στο σύνολο της αποζημίωσης, γίνεται για τα έτη, μετά τον δέκατο έκτο χρόνο. Δηλαδή μέχρι 16 έτη παίρνουν πάλι πλήρη την αποζημίωση και μετά η διαφοροποίηση είναι, στην ουσία, ελάχιστη...
Αν τώρα αυτή η διαφοροποίηση είναι τόσο σημαντική, για να "στυλώνουμε τα πόδια" και να δημιουργούμε πάλι πολιτικά προβλήματα... Γιατί φανταστείτε τη συνέχεια αυτής της άρνησης της Δημοκρατικής Αριστεράς και ενδεχομένως του ΠαΣοΚ και να τινάξουμε την εκταμίευση στον αέρα... Αυτό το αφήνω στην κρίση των ακροατών... Πάλι κλαίμε για τους ακριβοπληρωμένους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα