Ο Σ. Παπαθανασίου στον ΑΘΗΝΑ984

O τομεάρχης οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σάκης Παπαθανασίου, μίλησε στις 19/9 στον «ΑΘΗΝΑ  9.84» και τη Δώρα Σαρρή. Μεταξύ άλλων, είπε:

 *Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα:  

«Αυτό που ενδιαφέρει και αποτελεί βασική στόχευση της τρόικας, είναι η αύξηση του ποσοστού  στο πακέτο των 11, 5 δις που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
 Αντιθέτως,

εμείς  εκτιμούμε ότι είναι αρκετά τα μέτρα που περιείχε το βασικό σενάριο το οποίο  κατέθεσε στους εκπροσώπους των δανειστών μας το υπουργείο Εργασίας και θα έπρεπε να υπάρχει στόχευση για περιστολή δαπανών, ιδίως στο κομμάτι που αφορά λειτουργικά έξοδα και δαπάνες διαχείρισης. Ειδικά για το θέμα αυτό, η ΔΗΜΑΡ το τελευταίο διάστημα, είχε καταθέσει προτάσεις για το πώς μπορεί να επεκταθεί η περιστολή δαπανών και στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Υγείας».   
     

 *Για την κατώτερη σύνταξη και τη ρήτρα αντικατάστασης:

«Το δώρο των συνταξιούχων αφορά και τη κατώτατη σύνταξη. Αν, για παράδειγμα, στη σύνταξη των 500 ευρώ κοπεί το δώρο αυτό συνεπάγεται μείωση της τάξης του 13%. Είναι ένα έμμεσο μέτρο που δημιουργεί μεγάλη ποσοστιαία μείωση. Η γνώμη μου είναι πώς πρόκειται για μια πολιτική στάση και η κυβέρνηση δεν πρέπει να παραδοθεί σε αυτή τη διαδικασία. Χρόνος δεν υπάρχει, αλλά οι διαπραγματεύσεις γίνονται μέχρι τη τελευταία στιγμή. Δύο πράγματα υπάρχουν...
Καταρχήν ότι το υπουργείο μπορεί να προσθέσει όλα τα ισοδύναμα από τα οποία να  βγει ένα ποσό των 13,5 δισ. ευρώ, χωρίς να παρέμβει περαιτέρω σε μισθούς , συντάξεις και επιδόματα.
Επίσης -και αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει- να περάσουμε ως χώρα σε αυτό που λέγεται, προϋπολογισμός απόδοσης κάτι που έχει συντελεστεί -με καταπληκτικά αποτελέσματα- σε εφτά χώρες όπως ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία και σημαίνει έλεγχο της σκοπιμότητας και κάθε δαπάνης, από μηδενική βάση.
Ακόμη, η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε πρόταση να εισαχθεί στο πακέτο μέτρων, ρήτρα αντικατάστασης, ήτοι ρήτρα ισοδύναμων που σημαίνει το εξής. Αν επιτευχθούν έσοδα επιπλέον των 2,5 δισ. ευρώ που μπαίνουν στο μνημόνιο από καταπολέμηση φοροδιαφυγής, διεύρυνση φορολογικής βάσης κ.λ.π., να ακυρώνονται μέτρα περικοπών συντάξεων, μισθών και επιδομάτων. Διότι τα μέτρα αυτά δεν μπαίνουν όλα στο προϋπολογισμό του του 2013 αλλά και σε εκείνον του 2015.

    *Για τη στάση της ΔΗΜΑΡ σε περίπτωση αύξησης των ορίων εξόδου από την εργασία και εφόσον εμμείνει η τρόικα και το αποδεχθεί ο Πρωθυπουργός: 


«Τώρα δίνουμε τη μάχη για τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις, όπως αυτό που είπαμε για τη ρήτρα ισοδύναμων. Μετά πρέπει να επανεκτιμήσουμε την στάση μας, κάτι που δεν αφορά μόνο τη Δημοκρατική Αριστερά. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίος ένας συμβιβασμός με τους εταίρους με τον οποίο αφενός θα ικανοποιηθεί η ρύθμιση που προβλέπεται από το μνημόνιο για τα 11,5 δισ. ευρώ, αλλά από την άλλη θα αφεθούν δίοδοι για αλλαγή πολιτικών μέσω καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με ένα αναπτυξιακό πακέτο που μπορεί να έρθει στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, επειδή συ

Keywords
Τυχαία Θέματα