Ο Σ. Κεδίκογλου στον ΑΘΗΝΑ984

O υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου, μίλησε στις 25/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Κώστα Σπυρόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:


* Για το Κοινωνικό Φροντιστήριο:

«Το Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι μια ιδέα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Έχουμε σαν κίνητρο την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας, η οποία δοκιμάζεται στην περίοδο της κρίσης και σκεφτήκαμε στο υπουργείο, να βρούμε πώς μπορούμε να

βοηθήσουμε τα παιδιά -κυρίως αυτά των φτωχών οικογενειών-, που σε μια εποχή, που -κακά τα ψέματα-, το φροντιστήριο είναι πια θεσμός, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να πούμε ότι δεν υπάρχει. Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να πάνε σε ιδιωτικά φροντιστήρια, ώστε να δώσουν κι αυτά εξετάσεις, με όσο το δυνατόν, τους ίδιους όρους με τα υπόλοιπα παιδιά.
Είναι μία καινοτόμος δράση και γι' αυτό χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Όπως ξέρετε, για να πάρει χρηματοδότηση ένα πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να είναι πραγματικά καινοτόμο. Κι είναι καινοτόμο, γιατί απευθυνόμαστε αφ' ενός σε παιδιά οικογενειών χαμηλών οικονομικών εισοδημάτων κι αφ' ετέρου, απασχολούμε συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, πέρα από επετηρίδες και πίνακες αναπληρωτών. Απασχολούμε νέους άνεργους εκπαιδευτικούς, κάτω των 30 ετών. Το 50% θα είναι από αυτούς και το υπόλοιπο 50% θα είναι από τους καθηγητές που είναι μακροχρόνια άνεργοι. Αυτοί θα αποτελέσουν τη δεξαμενή από την οποία θα αντλήσουμε το διδακτικό προσωπικό. Υπολογίζουμε ότι, εάν τα πράγματα πάνε όπως τα περιμένουμε, φέτος θα πάρουμε περίπου 1.000 εκπαιδευτικούς. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά σε 4-5 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και κάποιες άλλες στην περιφέρεια κι εφόσον όλα πάνε καλά, θα σταθμίσουμε τα αποτελέσματα, για να διευρυνθεί την επόμενη χρονιά και να γίνει σε όλη την Ελλάδα».

Δημοσιογράφος: Το ΕΣΠΑ δεν είναι ένα οποιοδήποτε δημόσιο κονδύλι. Δεν είναι το κονδύλι που παίρνουμε μία χρονιά από κάποιο φόρο, από τον φόρο εισοδήματος ή από έναν ειδικό φόρο και λέμε "αυτή τη χρονιά, το διαθέτουμε εδώ". Το ΕΣΠΑ είναι το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είναι ο πυλώνας για την ανάπτυξη. Είπατε προηγουμένως, "καινοτόμος δράση". Μήπως με το να ξοδεύουμε χρήματα, προσφέροντας, βεβαίως, πρόσκαιρη εργασία σε απελπισμένους ανθρώπους, παραβλέπουμε έτσι το τί κάνουμε με το ίδιο το σχολείο;

Σ. Κεδίκογλου: «Είναι σωστός ο προβληματισμός σας, αλλά θέλω να πω ότι πάρα πολλά κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία έχουμε ξοδέψει στην Ελλάδα, κατασπαταλήθηκαν χωρίς να έχουν τον πραγματικό σκοπό για τον οποίο δαπανήθηκαν. Εδώ, πιάνει τόπο, γιατί δεν είναι μόνο ότι βρίσκουν εργασία -έχετε δίκιο-, παροδικά. Βρήκαν κάποιοι άνθρωποι εργασία και λοιπόν; Μας αρκεί αυτό; Είναι ότι φροντίζουμε και για τα ίδια τα παιδιά. Από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όταν τους είπαμε για το πρόγραμμα, ενθουσιάστηκαν, γιατί, πραγματικά, πέραν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ., υπάρχουν και τα προγράμματα που αφορούν τους ανθρώπους. Εδώ πρόκειται για μία επικεντρωμένη δράση, που νομίζω ότι είναι πραγματικά σωστή σε περιόδους κρίσης. Δεν νομίζω, δηλαδή, ότι μπορούμε σε καμία έννοια να πούμε ότι αυτά είναι χαμένα, πεταμένα λεφτά».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε αποδείξει ότι δεν βλέπουμε το Λύκειο σαν ένα χώρο φροντιστηρίου με το νομοσχέδιο που περάσαμε πρόσφατα, τον Σεπτέμβρη, όπου εισάγαμε -για πρώτη φορά-, την Τράπεζα Θεμάτων, όπως στις χώρες του εξωτερικού. Πλέον, οι καθηγητές όλοι θα αναγκάζονται -από τη στιγμή που τα παιδιά θα εξετάζονται από Τράπεζα Θεμάτων-, να εξαντλούν την ύλη κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε δύο ταχύτητες. Δηλαδή, κάποιος καλός εκπαιδευτικός να έχει τελειώσει την ύλη, ενώ κάποιος άλλος όχι. Συνεπώς, μειώνουμε την ανάγκη για φροντιστήριο. Επίσης, είπαμε ότι θα μετρούν κι οι τρεις βαθμοί, σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Έτσι, δεν θα γίνεται πια αυτή η φοβερή εντατικοποίηση στην τελευταία τάξη του Λυκείου, όπου τα παιδιά δεν παρακολουθούσαν καν τα υπόλοιπα μαθήματα, πήγαιναν μέχρι τα μέσα της χρονιάς και κρατούσαν τις απουσίες για το τέλος, για να διαβάσουν για τις πανελλήνιες. Αυτές είναι δράσεις που βοηθούν στο να δούμε συνολικά το χώρο του Λυκείου, σαν ένα προπαρασκευαστικό τμήμα, όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο, αλλά σαν ένα χώρο που πραγματικά δίνει ουσιαστική παιδεία».

Δημοσιογράφος: Για αυτή την δράση, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, τί πρόνοια έχετε να μη μονιμοποιηθεί κι "αφυδατωθεί"; Το ότι είναι στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, σημαίνει ότι βρήκατε 4 εκατ. ευρώ για το 2014... Η προοπτική για το 2015, πόσα χρήματα είναι;

Σ. Κεδίκογλου: «Θα είναι πολύ περισσότερα. Θα έχουμε, δηλαδή, την προοπτική, εφόσον όλα πάνε καλά, να το εφαρμόσουμε πανελλαδικά».

Δημοσιογράφος: Έχετε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα, ότι αυτό το κάνουμε για 2-3 χρόνια και μετά το αξιολογούμε κι ενδεχομένως να το αλλάξουμε;

Σ. Κεδίκογλου: «Πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται για όλα τα προγράμματα. Αλίμονο αν δε γίνεται. Μία τριετία είναι αρκετή και μετά, θα πρέπει να ξαναδούμε, αν μπορεί να εφαρμοστεί, να συνεχιστεί. Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται και στο ελληνικό σχολείο, που μακάρι να μη χρειάζεται αυτή η κατάσταση και να μην έχουμε και την κρίση μέχρι τότε».

Δημοσιογράφος: Πώς θα γίνει η διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο;

Σ. Κεδίκογλου: «Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο προετοιμάζεται για την πρόταση. Μέχρι την άλλη εβδομάδα, θα την έχουμε και θα έχουμε την πρόσκληση ενδιαφέροντος γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου. Άρα, θα βγει μία πρόσκληση, όποιος ενδιαφέρεται κι έχει τα περισσότερα μόρια, από αρχές Μαρτίου θα είναι στο Κοινωνικό Φροντιστήριο».

* Για το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών:

«Με το που ανέλαβα τη θέση ευθύνης, είχα πει ότι πραγματικά, αυτή τη στιγμή, η εκπαίδευση στηρίζεται, εν πολλοίς, στο ζήλο και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών και θα πρέπει με την πρώτη ευκαιρία, όταν τα πράγματα ομαλοποιηθούν, να είναι από τις πρώτες κοινωνικές ομάδες που η αδικία θα αρθεί και θα πρέπει να δούμε τα μισθολογικά τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα