Ο Σ. Κεδίκογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μίλησε στις 17/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη συμφωνία όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, στον Φ.Π.Α και στα αμυντικά συστήματα:

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θέλουμε να πετύχουμε συμφωνία με τους δανειστές μας. Από εκεί και πέρα, είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε αυτά που έχουμε δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς και στον Φ.Π.Α. στην εστίαση. Πιστεύουμε όμως ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους δανειστές
μας και να συμφωνήσουμε εντός της προθεσμίας. Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία... Και για τα αμυντικά συστήματα, όπως ακούσατε και από τον υπουργό Οικονομικών. Πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή η λύση που προτείνουμε».

* Για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ:

Δημοσιογράφος: Είναι εφικτό να αποφασιστεί η εκταμίευση του επιπλέον 1 δις ευρώ της προηγούμενης δόσης απόψε;

Σ. Κεδίκογλου: «Είναι εφικτό».

* Για τα θετικά αποτελέσματα της μείωσης του Φ.Π.Α στην εστίαση στο 13%:

«Η αλήθεια είναι ότι έχει αποδώσει η μείωση του Φ.Π.Α από πλευράς αύξησης του τζίρου και από πλευράς δημοσίων εσόδων. Είμαστε σε καλό σημείο. Είναι όμως ένα νέο μέτρο, το οποίο λήφθηκε στα μισά της χρονιάς. Εμείς θεωρούμε ότι έχει καλή προοπτική, γιατί μην ξεχνάτε ότι η αύξηση του τζίρου είναι μία διαρκής διαδικασία και όσο ανεβαίνει, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουμε. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές παντού. Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να επιμείνουμε σ' αυτό το σημείο. Στη συνέχεια ελπίζουμε να επιμείνουμε και σε άλλους φορολογικούς συντελεστές. Είναι πάρα πολλά αυτά τα οποία θέλουμε. Μην ξεχνάτε ότι και το κόμμα στο οποίο ανήκω, η Νέα Δημοκρατία, πρεσβεύει τους χαμηλούς φόρους και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι στόχος του είναι να ισχύει ο ίδιος φόρος για όλες της δραστηριότητες. Η κατάσταση της οικονομίας μας σε αυτή την περίοδο δεν μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που θέλουμε».

Δημοσιογράφος: Για την κάλυψη αυτού του κενού, που δημιουργήθηκε από την μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση, αποκλείετε νέα εισπρακτικά μέτρα;

Σ. Κεδίκογλου: «Ναι... Τα διαρθρωτικά μέτρα έχουν και άμεσο αποτέλεσμα. Αφήστε να αποσαφηνισθεί το πλαίσιο της συμφωνίας. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό, ενώ η διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη, να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες».

* Για τους πλειστηριασμούς:

«Το ύψος των κριτηρίων για τους πλειστηριασμούς βρίσκεται σε διαβούλευση. Από εκεί και έπειτα, θέλω να υπογραμμίσω αυτό που είπε και στη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός, ότι η πρώτη κατοικία των ανέργων και των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών θα προστατευθεί».

Δημοσιογράφος: Η τρόικα θα επανέλθει τον Ιανουάριο. Εκεί θα πρέπει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό τις περιόδου 2014 - 2015. Πόσο κοντά είμαστε και τι προσδοκούμε από αυτή τη διαπραγμάτευση;

Σ. Κεδίκογλου: «Για το 2014, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, είναι της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ, αν δεν κάνω λάθος. Έχουμε προτάσεις για να καλυφθεί. Δεν ευσταθούν τα σενάρια για επιπλέον δανεισμό της χώρας. Άλλωστε, το είπε και ο πρωθυπουργός, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μία συμφωνία, η οποία υλοποιείται, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο και αυτή η συμφωνία προβλέπει επιπλέον βοήθεια για το διάστημα 2014 - 2016».

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά στο άλλο μεγάλο πρόβλημα της χώρας που έχει να κάνει με το χρέος της, θεωρείτε ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία με τους εταίρους, σε εύλογο χρονικό διάστημα; Ήταν στόχος αυτό να γίνει λίγο πιο γρήγορα;

Σ. Κεδίκογλου: «Όχι. Ο στόχος είναι τον Απρίλιο. Τότε θα αποδειχθεί, με επίσημα στοιχεία της Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, ο όρος που πρέπει να τηρηθεί από τη δική μας πλευρά, ώστε να μπορέσουμε να ζητήσουμε την υλοποίηση της δέσμευσης των δανειστών μας, δηλαδή τη βιωσιμότητα του χρέους μας. Δεν φοβάμαι ότι θα πάει μετά τις Ευρωεκλογές. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί την άνοιξη».

* Για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε άπορες οικογένειες:

«Υπολογίζοντας 15.000 επανασυνδέσεις σε άπορες οικογένειες, η επιβάρυνση στους υπόλοιπους λογαριασμούς, που είναι 7 εκατομμύρια περίπου, είναι της τάξης του μισό ευρώ κατά μέσο όρο. Το ποσοστό αυτό αλλάζει, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού. Δηλαδή, στους μικρούς λογαριασμούς θα είναι 20 λεπτά, ενώ στους μεγάλους θα φτάσει τα 70 - 80 λεπτά. Αν φτάσουμε στις 30.000 οικογένειες όπου πρέπει να επανασυνδεθεί το ρεύμα, τότε ο μέσος όρος επιβάρυνσης θα είναι 1 ευρώ».

Δημοσιογράφος: Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο όλο αυτό να χρηματοδοτηθεί όχι από τα υπόλοιπα νοικοκυριά, αλλά για παράδειγμα από την κατάργηση κάποιων σημαντικών εκπτώσεων; Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τις χαρακτηρίζει χαριστικές ρυθμίσεις στους πέντε μεγάλους παραγωγούς μέσω φωτιστικού αερίου ή ρεύματος.

Σ. Κεδίκογλου: «Απορώ με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., διότι τη μια στιγμή μας κατηγορεί ότι η ελληνική βιομηχανία "στραγγαλίζεται", λόγω της υψηλής τιμής ρεύματος και από την άλλη μας κατηγορεί ότι χαρίζουμε στην ελληνική βιομηχανία... Γενικώς, το ζήτημα του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα είναι μία από τις προτεραιότητες μας. Πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς παραμένει ένα πολύ σύνθετο θέμα. Έχουμε υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα. Αυτό επιβαρύνει τα νοικοκυριά πάρα πολύ, αλλά λειτουργεί και ως τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη. Είναι αποτέλεσμα και διακρατικών συμφωνιών και του τρόπου τροφοδοσίας. Όλες οι κινήσεις που κάνουμε στην "ενεργειακή σκακιέρα", αυτό έχουν ως απώτερο στόχο».

* Για τη διαφορά Νέας Δημοκρατίας - ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις τελευταίες δημοσκοπήσεις :

«Δεν υπάρχει πιο δύσκολη περίοδος στο διάστημα της κυβερνητικής μας θητείας και αυτό διότι, ενώ ήδη έχουμε πάρει όλες εκείνες τις απαραίτητες δύσκολες αποφάσεις, δεν έχουν αρχίσει να φαίνονται τα χειροπιαστά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Οπότε σ' αυτή τη συγκυρία το γεγονός ότι η διαφορά μας από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος υπόσχεται τα πάντα στους πάντες και όμως δεν καταφέρνει να ξεκολλήσει από αυτό το ποσοστό. Και να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Από το 22% που παίρνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην τελευταία δημοσκόπηση, τι ποσοστό παίρνει ο Σ.ΥΡΙΖ.Α. του ευρώ και τι ποσοστό ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. της δραχμής; Γιατί βάσει των αποτελεσμάτων στην κεντρική επιτροπή, θα έλεγα ότι παίρνει 12% ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του ευρώ και 10% ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. της δραχμής. Επιμένω σ' αυτό, γιατί είναι ένα καθοριστικό στοιχείο της ταυτότητας ενός κόμματος και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επιμένει να είναι διπρόσωπος. Είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες πολίτες, πριν ψηφίσουν... Εάν ποτέ αναλάβει την κυβέρνηση ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με πλειοψηφούσα άποψη, αρχικά, στην κεντρική του επιτροπή υπέρ του ευρώ -όπως είναι σήμερα-, χωρίς μεγάλη πλειοψηφία και μετά αφού αναλάβει την διακυβέρνηση και στην κεντρική του επιτροπή, αλλάξουν οι ισορροπίες και ταχθεί υπέρ της δραχμής, τότε αυτό τι συνέπειες θα έχει για την Ελλάδα;».

* Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

Δημοσιογράφος: Άρα, οι συνθήκες ευνοούν για εκλογές νωρίτερα από την τετραετία;

Σ. Κεδίκογλου: «Όχι. Είμαστε κάθετοι. Παρότι κάτι τέτοιο, στενά κομματικά, ίσως και να μας συνέφερε, προέχει το εθνικό συμφέρον και η εθνική ανάγκη αυτή η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της, να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και στο τέλος της τετραετίας να κριθεί κανονικά από τους Έλληνες πολίτες».

* Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων:

«Και ως βουλευτής και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, είμαι ευχαριστημένος. Διότι, υπήρξε μαι εργώδης διαβούλευση με τους βουλευτές. Υπήρξαν πολλές προτάσεις, εισηγήσεις που εντάχθηκαν μέσα στο τελικό σχέδιο και θέλω να επισημάνω ότι το 75% θα πληρώσει λιγότερα, το 20% θα πληρώσει τα ίδια και μόνο 5% θα πληρώσει περισσότερα. Από αυτούς που θα πληρώσουν περισσότερα, οι οποίοι ανήκουν σε ανώτερες εισοδηματικές τάξεις, κανένας δεν θα πληρώσει πάνω από 7,5% περισσότερο...».

Δημοσιογράφος: Οι συνεπείς θα πληρώσουν 75% λιγότερα, 20% τα ίδια και μόνο 5% περισσότερα;

Σ. Κεδίκογλου: «Οι μη συνεπείς μπορεί να μην έχουν πληρώσει, αλλά το χρέος παραμένει... Η συνολική επιβάρυνση για τους περισσότερους είναι λιγότερη. Αυτό που συνέβη το 2013 δεν θα ξανασυμβεί, διότι το 2013 μαζεύτηκαν οι φόροι από τρεις χρονιές».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
νεα δημοκρατια, τελευταίες δημοσκοπήσεις, αθηνα, λύση, δις, νέα, τροικα, στουρναρας, χρεος, eurostat, ελλαδα, βιωσιμότητα, εκπτωσεις, δημοσκοπηση, ρωτήσω, δραχμη, εκλογες, φοροι, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, μετρο, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, εκλογες 2015, τελευταίες δημοσκοπήσεις, τελευταια δημοσκοπηση, αποτελεσματα, βουλευτες, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, θητεια, περιοδος, πλαισιο, υψος, αυξηση, βιωσιμότητα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, διαστημα, δικη, δις, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, εστιαση, ιδια, ισχυει, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λύση, μειωση, παντα, ορια, ορος, ρευμα, ρυθμισεις, ρωτήσω, συνεχεια, σχεδιο, υλοποιηση, φαινονται, eurostat, εθνικο, σωστο, θελω να, θετικα
Τυχαία Θέματα