Ο ρόλος των πόλεων στην Ευρώπη

Στην «5η Ευρωπαϊκή Σύνοδο των Περιφερειών και των Πόλεων», η οποία αποτελεί το σώμα των αιρετών αντιπροσώπων των δήμων και των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, συμμετείχε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Τις  εργασίες της Συνόδου άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς. «Το 75% των ευρωπαίων ζει σε πόλεις, καταναλώνουν το 80% της ενέργειας και παράγουν το  85% του ΑΕΠ
της» σημείωσε ο Μπαρόζο, ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε  ότι «τα αστικά κέντρα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πράσινη και  βιώσιμη αστική ανάπτυξη» και ότι για το λόγο αυτό η Ε.Ε. τα ενισχύει μέσω του  κοινοτικού προϋπολογισμού.
Σε  παρέμβασή του σε ειδική ομάδα εργασίας με θέμα «την ενεργοποίηση των πολιτών  στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων», ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης  τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι πολίτες πρέπει να γίνονται συμμέτοχοι στη λήψη  των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους, ακόμη και με τη διενέργεια τοπικών  δημοψηφισμάτων, αν χρειαστεί» επισημαίνοντας ότι ο ρόλος των πόλεων είναι «να  βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στις πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες  πίεσης και συμφερόντων».
Η  «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
Η  «5η Σύνοδος των Περιφερειών και των Πόλεων», υιοθέτησε την  Παρασκευή 23 Μαρτίου τη διακήρυξη της Κοπεγχάγης, η οποία μεταξύ άλλων  αναφέρει ότι:
«….Η  Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό των  τοπικών αποκλίσεων, κυρίως μέσω ενός ικανού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, μιας  ενισχυμένης πολιτικής συνοχής, καθώς και ενός πολιτικού και νομοθετικού  πλαισίου που θα ευνοεί την ανάπτυξη και την αυτονομία των πόλεων.
Η  δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, μόνο  εάν οι δήμοι και οι περιφέρειες αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή της  στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και αναδειχθούν σε ισότιμους παράγοντες μέσω της  πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
Οι  πόλεις μπορούν να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια της αειφόρου ανάπτυξης με  όχημα τις πολιτικές στέγασης, αστικής ανάπλασης, διαχείρισης πόρων (ιδίως των  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υδάτων και των απορριμμάτων) και αστικών  συγκοινωνιών, προκρίνοντας τη λύση των μαζικών μεταφορών και των ήπιων μορφών  κινητικότητας.
Οι  πόλεις είναι πρωτίστως τόπος συνύπαρξης, με σταθερή επιδίωξη το πνεύμα  αλληλεγγύης, Ζητούμενα είναι η καθολική πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, η  αποφυγή τόπων περιθωριοποίησης, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η κοινωνική  προσέγγιση των διαφόρων ομάδων του πληθυσμού, βασισμένη σε πολιτικές υπέρ της  ενεργού γήρανσης, της κοινωνικής καινοτομίας ή της διαγενεακής και  διαπολιτισμικής αλληλεγγύης.
Για  να καταστούν οι πόλεις μας πιο πράσινες και πιο όμορφες, δεδηλωμένη επιδίωξή  μας είναι να αποκτήσουμε πόλεις ενεργειακά ουδέτερες, οικονομικές όσον αφορά  την κατανάλωση και αποδοτικές, όσον αφορά την παραγωγή. Στηρίζουμε
Keywords
Τυχαία Θέματα