Ο Π. Τουρνικιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, μίλησε στις 10/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την κατάληψη στη Βίλα Αμαλία:

«Είναι πολύ μπερδεμένη αυτή η ιστορία. Μπορεί να έχει καταστραφεί εντελώς, αλλά δεν είναι μονάχα από την μία μεριά. Δεν είναι μόνο η πολιτεία, είναι και όλη η ιδιωτική πρωτοβουλία που μοιάζει να μην ενδιαφέρθηκε αρκετά, χρόνια τώρα, για το κέντρο της πόλης στο οποίο βρίσκονται τα περισσότερα σημαντικά κτίρια. Μην ξεχνάμε ότι οι κάτοικοι του κέντρου, εδώ και
20 - 30 χρόνια, φτιάχνουν σπίτια όσο πιο μακρυά γίνεται από το κέντρο, κάπου σε ένα βουνό, σε ένα παράδεισο, σε ένα δασάκι, στα Μεσόγεια, έχουν και γρήγορα αυτοκίνητα για να κυκλοφορούν στις λεωφόρους και για να αφήνουν ,άδεια πίσω,τα παλιά τους σπίτια. Η πολιτεία έκανε το ίδιο. Πήρε τα υπουργεία της και έφυγε. Όχι όλα βέβαια... Πώς θέλετε ξαφνικά όλα αυτά να μας απασχολήσουν, αφού δεν μας ενδιέφεραν τόσο καιρό;».

Και πρόσθεσε: «Ως κοινωνία μας ενδιαφέρουν το σπίτι, το διαμέρισμά μας, αλλά το πεζοδρόμιο και ο δρόμος μας όχι, ή τουλάχιστον όχι αρκετά. Ο δημόσιος χώρος, το κοινωνικό, δεν είναι το φόρτε μας σε αυτή την πόλη. Και αυτό έχει να κάνει με πολλές γειτονιές. Με πολλούς δρόμους, πολλές πλατείες... Αν υπάρχουν κενά κτίρια και κανείς δεν ενδιαφέρεται γι αυτά, δεν μπορεί να γκρινιάζει επειδή τα υφάρπαξαν κάποιοι. Εάν τα χρησιμοποιούσε, δεν νομίζω ότι θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, εάν ενδιαφέρονταν γι' αυτά και τα συντηρούσαν. Το κύριο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι το ενδιαφέρον των πολιτών και της πολιτείας για τη χρήση πολύτιμων "κελυφών" τα οποία υφίστανται κενά αυτή την στιγμή και ασυντήρητα -μερικά καταρρέουν-, στο ευρύτερο κέντρο της πόλης. Εάν υπάρξει αυτό το ενδιαφέρον, τότε δεν θα υπάρξει κανένα άλλο πρόβλημα...
Χρειάζεται να ξανασκεφτούμε τι θέλουμε, τι γυρεύουμε από αυτή την πόλη. Μόνο εάν αρχίσουμε να στρεφόμαστε προς το κέντρο , προς την καρδιά της Αθήνας, αν αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε και ως πολίτες, ως ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και ως πολιτεία για το τι θα συμβεί στην πλατεία της Ομόνοιας .... Η πλατεία της Ομόνοιας πάσχει, αλλά έχει 3 - 4 κτίρια του μεγάλου αρχιτέκτονα Τσίλερ τριγύρω, που είναι κενά και πολύ σημαντικότερα από αυτό της Βίλα Αμαλία... Τι θα γίνει με αυτά τα κτίρια; Εάν δεν έχουν δραστηριότητα, τι φαντάζεστε ότι θα συμβεί στην πλατεία Ομόνοιας; Πιστεύω ότι το θέμα είναι στην ατζέντα, συζητιέται και οι πρωτοβουλίες εξελίσσονται. Συμβαίνουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν μας αρέσουν στην πόλη,αλλά αν αυτό γίνει ένα από τα σημαντικότερα μελήματα πολιτείας και πολιτών, τότε πολύ γρήγορα θα δούμε μια διαφορετική Αθήνα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα