Ο Π. Σκοτινιώτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, μίλησε στις 13/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Δύσκολα θα υπήρχε μεγαλύτερη δικαίωση της πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων από το κλίμα που διαμορφώνεται πανελλαδικά, με τις επιλογές των κομμάτων και ανεξάρτητα από τις τοπικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, είτε αφορούν την Αθήνα, είτε τη Θεσσαλονίκη, είτε το Βόλο, είτε άλλες πόλεις. Αυτό

το οποίο προκύπτει και γίνεται απολύτως φανερό είναι ότι η εποχή του στείρου κομματισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει φτάσει στο τέλος της. Και αυτό το βλέπει κανείς λίγο - πολύ σε όλους τους δήμους και αφορά και τα δύο μεγαλύτερα σήμερα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Νομίζω, λοιπόν, ότι η επιμονή της πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων και πολλών άλλων δημάρχων -δεν εξαντλείται αυτό το θέμα μόνο στην πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων-, να "επιβάλλουμε" μία αυτοδιοικητική ατζέντα στις εκλογές, να μιλήσουμε για τις πόλεις, για τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης και του κράτους, για τις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρουμε, για το νέο κοινωνικό ζήτημα της εποχής μας που είναι η νέα φτώχεια και η ανεργία και πώς μπορούν οι δήμοι να παίξουν ένα σημαντικό πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση, -δεδομένου ότι το κοινωνικό κράτος έχει προ πολλού καταρρεύσει-, αρχίζει και δείχνει τη δυναμική που έχει και πιστεύω ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο περισσότερο θα εκφράζεται η δυναμική υπέρ μίας τέτοιας ατζέντας. Δεν θα μπορέσουν να εκλεγούν, όσοι εμμένουν σε μία στείρα κομματική αντιπαράθεση και νομίζω ότι εν τέλει, σε μεγάλο βαθμό, θα υπάρξει αντιπαράθεση προγραμμάτων, ιδεών και σχεδίων για τις πόλεις και την αυτοδιοίκηση... Αν προσέξατε την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην τελευταία κεντρική πολιτική επιτροπή που αποφάσιζε τη στρατηγική του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, περιόρισε την κομματική αναμέτρηση και το δίλημμα στις περιφερειακές εκλογές. Δηλαδή, προφανώς, εισπράττοντας μηνύματα που έρχονται από τις τοπικές κοινωνίες, απέφυγε, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής - ηγεσίας, να θέσει το κομματικό δίλημμα στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Και αυτό ακόμα νομίζω ότι αποδίδει μία νίκη της αυτοδιοίκησης...».

* Για τις δυσκολίες μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας:

«Σας διαβεβαιώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Μου φαίνεται τιτάνιο θα μπορούσα να πω, όπως το ζω εγώ. Είμαι βέβαιος ότι έτσι θα το ζει και ο συνάδελφος και καλός μου φίλος, Γιώργος Καμίνης στην Αθήνα και άλλοι συνάδελφοι, που δεν έχουμε μία κομματική στήριξη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο οικονομικά και επικοινωνιακά. Ακόμα και στο θέμα της ανεύρεσης υποψηφίων, ειδικά εδώ στους καλλικρατικούς δήμους. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, στο δήμο Βόλου χρειαζόμαστε 180 υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων που κατεβαίνουν στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες. Έχουμε 23 τοπικές και δημοτικές κοινότητες στο δήμο Βόλου. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό κάποτε μπορεί να ήταν σχετικά εύκολο, διότι υπήρχε μία κομματική δεξαμενή και σου πρόσφερε κάποιους ανθρώπους από τις τοπικές οργανώσεις. Αυτό πλέον δεν υπάρχει. Άρα, πρέπει να βρεις αποφασισμένους ανθρώπους, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και το αρνητικό κλίμα που υπάρχει -να μην κρυβόμαστε-, για τη συμμετοχή στα δημόσια πράγματα. Η αυτοδιοίκηση πέρασε μια δοκιμασία αυτά τα χρόνια... Όλο αυτό γίνεται πιο δύσκολο, μέσα σε αυτό το κλίμα απαξίωσης για οτιδήποτε δημόσιο και για κάθε συμμετοχή στα κοινά και μίας γενικότερης απογοήτευσης, καθώς και των εξελίξεων στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Η διάθεση του κόσμου να στρατευθεί είναι μειωμένη. Αλλά βεβαίως, έχεις πλεονέκτημα, όταν δεν έχεις την κομματική δέσμευση, γιατί απευθύνεσαι σε κάθε δημιουργική και αναγεννητική δύναμη της τοπικής κοινωνίας και αναζητάς ανθρώπους, χωρίς να δεσμεύεσαι από κομματικές περιχαρακώσεις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα