Ο Π. Ρήγας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε στις 17/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα προβλήματα σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ: "Είναι προφανές ότι φταίει το οικονομικό επιτελείο":

«Είναι προφανές ότι φταίει το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μια επεξεργασμένη -μέχρι εκείνη την στιγμή- και σαφώς προσδιορισμένη ρύθμιση την αλλοίωσε, όσον αφορά
τον χρόνο ισχύος της. Υπήρχε, ευθύς εξαρχής, συμφωνία ότι μιλάμε για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν μπορούν να είναι οι απλώς βεβαιωθείσες ή και οι αγέννητες ακόμα οφειλές. Ήταν σαφές ότι κάποιοι -δεν ξέρω για ποιους λόγους-, προσπάθησαν να ρυθμίσουν, κατά τρόπο μη επιβαλλόμενο, κάποιες οφειλές, οι οποίες δεν είχαν δημιουργηθεί και αυτοί δεν μπορεί να είναι άλλοι παρά το υπουργείο Οικονομικών με το επιτελείο που έχει ή τους υπηρεσιακούς παράγοντες...».

* "Στο ΠαΣοΚ, μας ξένισε όταν ήρθε η διάταξη με την συγκεκριμένη μορφή":

«Ευθύς εξαρχής, είχαμε την άποψη ότι μιλάμε για την ρύθμιση των οφειλών που έχουν προκύψει μέχρι 1η Οκτωβρίου του 2014. Αυτό ξέραμε, αυτό συζητούσαμε, αυτό περιμέναμε ως ρύθμιση. Στην συνέχεια, που ήρθε η διάταξη με την συγκεκριμένη μορφή, μας ξένισε το γεγονός ότι πηγαίναμε να ρυθμίσουμε και οφειλές, οι οποίες δεν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Η ανησυχία ήταν έντονη, όταν διαπιστώθηκε ότι αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και κυρίως στα δημόσια έσοδα. Ήταν προφανές ότι με αυτή την διάταξη δεν εξυπηρετούσαμε σημαντικά προβλήματα οφειλετών και "κλείναμε το μάτι" σε κάποιους ή ωθούσαμε κάποιους -που μέχρι τώρα πλήρωναν κανονικά-, ότι θα μπορούσαν να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο, να καταστούν ληξιπρόθεσμες και οι οφειλές που είναι βεβαιωθείσες τώρα. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Αυτό έχει γενικότερες επιπτώσεις και στις διαπραγματεύσεις που κάνουμε με την τρόικα».

* "Γκάφα και αυτογκόλ με τη ρύθμιση".

«Υποθέσαμε ότι προφανώς έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών, σωστά, τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια διάταξη και ότι δεν θα ήταν σημαντικές οι επιπτώσεις επί της είσπραξης των δημοσίων εσόδων. Όμως, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει και ομολογώ ότι ήταν ουσιαστικά μια γκάφα, ένα αυτογκόλ, που ενώ η ρύθμιση είναι πολύ σημαντική, δεν άλλαξε όσον αφορά την ουσία της, την επεκτείναμε όσον αφορά στο χρόνο της και δημιουργήσαμε ένα σοβαρό πρόβλημα».

"Έπρεπε ν' αναληφθούν οι ευθύνες":

Δημοσιογράφος: Έχουν δημιουργηθεί αρκετές αντιδράσεις και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Κάποιοι έχουν φτάσει ακόμα και σε ζητήματα αλλαγής του οικονομικού επιτελείου. Είχαμε αυτό το θέμα με τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ, με αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του κ. Χαρδούβελη. Υπάρχει ζήτημα στο οικονομικό επιτελείο;

Π. Ρήγας: «Για εμάς, κάθε φορά που διαπιστώνεται τέτοιο πρόβλημα, πρέπει να υπάρχει ανάληψη ευθυνών. Δεν είμαι της άποψης ότι αυτή τη στιγμή -που η χώρα διαπραγματεύεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και σε πολύ κρίσιμα ζητήματα για την έξοδό της από το μνημόνιο-, μπορούμε, έτσι, ν' αλλάζουμε το οικονομικό επιτελείο ή να βρίσκουμε κάθε φορά την εξαιρετική λύση της παραίτησης του υπουργού. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή, υπευθυνότητα και σοβαρότητα απ' όλους και κυρίως να υπάρχει ανάληψη ευθυνών, όχι με τη λογική κάποιος να κάνει χαρακίρι και να παραιτηθεί -και μάλιστα στο επίπεδο του υπουργού Οικονομικών-, αλλά για να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια προβλήματα, τα οποία επικοινωνιακά και πολιτικά είναι δύσκολα διαχειρίσιμα, αλλά και επί της ουσίας έχουν αρνητικά αποτελέσματα».

* Για εναλλακτικά σενάρια, στην περίπτωση που δεν επιστρέψει η τρόικα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου:

«Υπάρχει πάντα η δυνατότητα σύγκλησης ενός έκτακτου Eurogroup, έχει συμβεί και στο παρελθόν. Εάν στις 8 Δεκεμβρίου δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα και δεν είμαστε εγκαίρως έτοιμοι, υπάρχει η δυνατότητα -εάν τα πράγματα στριμωχτούν από πλευράς χρόνου-, να γίνει τις επόμενες μέρες. Δεν θα το ευχόμουν, ούτε θεωρώ ότι είναι καλή εξέλιξη. Εάν ούτε αυτό συμβεί, σημαίνει ότι υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης. Από εκεί και έπειτα, προφανώς, η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να επεξεργαστεί το plan b. Δεν είναι τόσο απλό, ούτε τόσο εύκολο. Ο οδικός χάρτης είναι πολύ συγκεκριμένος. Άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να γίνει κάθε είδους προετοιμασία, να υπάρξει πίεση και παρέμβαση και σε πολιτικό επίπεδο, ώστε αυτή η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί και να βεβαιωθεί εγκαίρως».

Δημοσιογράφος: Το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί και να πάει η συζήτηση μετά τον Δεκέμβριο του 2014 και, ταυτόχρονα σχεδόν, με την έναρξη της συζήτησης για την προληπτική πιστωτική γραμμή...

Π. Ρήγας: «Αν πάει μετά τον Δεκέμβριο, σημαίνει ότι από 31 Δεκεμβρίου και έπειτα η χώρα δεν έχει συμφωνία και δεν έχει και δανειακή, όσον αφορά τους Ευρωπαίους εταίρους. Μετά τις 31 Δεκεμβρίου λήγει η συμφωνία. Βεβαίως, δεν μπορούν να υπάρξουν τόσο τραγικά αδιέξοδα... Παρόλα αυτά, όμως, συμβατικά, μετά την 31η Δεκεμβρίου δεν υπάρχει συμφωνία...
Θα είναι μια τραγική εξέλιξη, όχι μόνο για την χώρα, αλλά και για την ευρωζώνη γενικότερα, αν προκύψει στο τέλος αυτής της διαδρομής ένα τέτοιο αδιέξοδο. Τίποτα δεν αποκλείεται. Όλα τα σενάρια πιθανόν -στην εποχή που ζούμε-, να είναι ανοιχτά. Παρόλα αυτά, η λογική λέει ότι η διαπραγμάτευση οφείλει και πρέπει να ολοκληρωθεί πάση θυσία, έτσι ώστε αυτό το κενό να μην είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει κάτι τέτοιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα