Ο Π. Λιαργκόβας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής και συντονιστής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, μίλησε στις 30/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Αν δεν κλείσει γρήγορα η συμφωνία και δεν ανατραπεί το κλίμα, δεν θα πετύχουμε τον στόχο για αύξηση 1,5% του ΑΕΠ":

«Ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2015, τα πράγματα είναι ανησυχητικά, με την έννοια ότι παρατηρούμε ύφεση, αρνητικούς ρυθμούς στο ΑΕΠ.
Εάν αυτό συνεχιστεί μέχρι και τον Ιούνιο, θα έχει περάσει ο μισός χρόνος με αρνητικό πρόσημο. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες, για το αν θα πετύχουμε τον στόχο που έχει τεθεί. Καλά, το 2,9% που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό, δεν πρόκειται να το πετύχουμε, αλλά ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση τώρα είναι 1,5% αύξηση του ΑΕΠ. Αν δεν κλείσει η συμφωνία γρήγορα και δεν ανατραπεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το όλο κλίμα, τότε η κατάσταση θα είναι πιο δραματική και δεν θα πετύχουμε ούτε και το 1,5%».

* "Με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, ανησυχούμε για το αν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού":

«Εάν δεν υλοποιηθούν τα έσοδα κυρίως και αν οι δαπάνες δεν είναι κοστολογημένες ακριβώς, για να ξέρουμε από πού θα προέλθει η κάλυψή τους, τότε πράγματι δημιουργείται ένα ερωτηματικό, όσον αφορά την επίτευξη του στόχου. Αλλά, ούτως ή άλλως, ο στόχος είναι πιο μετριασμένος σε σχέση με το παρελθόν. Η αύξηση του ΑΕΠ είναι στο 1,5% από 2,9% και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ πιο κάτω».

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά, όμως, τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή δεν σας οδηγούν σε συμπέρασμα για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, όπως είναι η πολιτική πρόθεση;

Π. Λιαργκόβας: «Επειδή ακριβώς εμείς λειτουργούμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή, αυτά τα δεδομένα μας δημιουργούν αυτή την ανησυχία. Επαναλαμβάνω, ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, αν υπάρξει συμφωνία και προχωρήσει η λήψη κάποιων μέτρων».

Δημοσιογράφος: Με βάση αυτά τα στοιχεία, μπορεί να γίνει συμφωνία; Μπορεί το Εurogroup της 11ης Μαΐου, δηλαδή, να συμφωνήσει σε εκταμίευση;

Π. Λιαργκόβας: «Αν υπάρξουν κάποιες προσαρμογές στο δημοσιονομικό σκέλος και εφόσον υπάρξουν ή αρχίσουν να υλοποιούνται και κάποιες μεταρρυθμίσεις, που εκεί νομίζω (σ.σ. στις μεταρρυθμίσεις) είναι το βασικό σημείο διαφοράς της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους. Για παράδειγμα, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι τρεις κατηγορίες μεταρρυθμίσεων που υπάρχει και μια διαφορετική προσέγγιση, οικονομική φιλοσοφία, ανάμεσα στις δύο πλευρές. Για τη μεν ελληνική πλευρά, κάποια ζητήματα είναι "κόκκινες γραμμές", για τη δε πλευρά των εταίρων, αυτά τα ζητήματα ήταν σε αυτά που πρέπει να γίνουν, για να εκταμιεύσουν τη δόση. Εκτιμώ, όμως, ότι ναι μεν μπορεί να έχουμε -και είναι λογικό-, να μπορούμε να υποστηρίξουμε κάποια επιχειρήματα για προσαρμογές, για αλλαγές. Για παράδειγμα, στις ιδιωτικοποιήσεις, μπορούμε να βάλουμε και ρήτρες επένδυσης και αν γίνει μια ιδιωτικοποίηση, να υποχρεούται ο ιδιώτης - επενδυτής να επενδύσει τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, μπορεί να υπάρξουν λογικές προσαρμογές...
Θεωρώ ότι εφόσον διαπιστώσουν ότι υπάρχει πράγματι η πολιτική βούληση, ότι είναι δεδομένη, τότε θα δοθεί η δυνατότητα και σε αυτούς να κάνουν μια προσαρμογή από την πλευρά τους, να γίνουν πιο ελαστικοί σε ορισμένα ζητήματα και να τα ξαναδούν».

* "Ιστορικό λάθος ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ":

«Ο κίνδυνος του να βγει η χώρα από το ευρώ είναι διάχυτος. Συζητείται κιόλας και από τα κυβερνητικά στελέχη -κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορες απόψεις- και εφόσον δεν έχει υπάρξει συμφωνία, με αυτό το δεδομένο το λέμε».

Δημοσιογράφος: Το λέτε με το δεδομένο δηλαδή ότι υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος φωνές, οι οποίες δείχνουν και προς άλλη κατεύθυνση ή το λέτε γιατί η ελληνική οικονομία, με βάση τους δημοσιονομικούς της δείκτες, κινείται ήδη εκτός των δεδομένων της ευρωζώνης;

Π. Λιαργκόβας: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και τα δύο. Υπάρχουν και στελέχη τα οποία πιστεύουν ότι μπορούμε να πάμε εκτός ευρώ και έχω συζητήσει με πολλούς από αυτούς και δημόσια το έχουν πει. Από την άλλη πλευρά, τα δημοσιονομικά δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι ανησυχητικά. Άρα μπορεί και από ατύχημα -αν θέλετε-, να βγούμε. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Αλλά μπορεί και κάποιοι να θέλουν να βγούμε, να το πιστεύουν δηλαδή. Γι' αυτό το είπαμε και το τονίσαμε και χρησιμοποιήσαμε τον όρο ιστορικό λάθος, γιατί θεωρούμε ότι ήταν μια επιλογή η οποία υπήρχε και προεκλογικά και είχε την ευρύτατη αποδοχή από όλο το φάσμα, από το συνταγματικό τόξο του κοινοβουλίου -τουλάχιστον στην μεγάλη του πλειοψηφία-, αλλά και από τους πολίτες, με βάση τις δημοσκοπήσεις. Άρα η χώρα μας έχει κάνει μια επιλογή. Αυτή η επιλογή τίθεται σε κίνδυνο, είτε ηθελημένα, είτε αθέλητα. Και αυτό θα ήταν ιστορικό λάθος, την ώρα που η Ευρώπη -αυτό που και η κυβέρνηση υποστήριζε ως αντιπολίτευση-, αλλάζει. Με το πακέτο Γιούνκερ, με την ποσοτική χαλάρωση... Αλλάζει και ίσως διαπίστωσαν ότι και οι πολιτικές λιτότητας δεν πρέπει να ξαναεφαρμοστούν -σε αυτή την έκταση και σε αυτή την ένταση-, όπως εφαρμόστηκαν στη χώρα μας... Τα δισ. που θα έρθουν στην χώρα μας και από την μια πρωτοβουλία και από την άλλη, είναι σημαντικά. Άρα φανταστείτε να βγούμε... Την ώρα που αλλάζει η Ευρώπη, δηλαδή, εμείς να βγούμε από την ευρωζώνη. Γι' αυτό θα ήταν ιστορικό λάθος».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα