Ο Π. Καρβούνης στον ΑΘΗΝΑ984


Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στις 10/7στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη. Μεταξύ άλλων, είπε:  

«Η Ελλάδα δεν ήταν το βασικό αντικείμενο του χθεσινού Eurogroup. Οι βασικές αποφάσεις αφορούσαν την καλύτερη προάσπιση της Ευρωζώνης, ούτως ώστε να μπορεί να δίνει χρήματα κατευθείαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
και να χρησιμοποιεί το μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να έχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την αγορά ομολόγων. Αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο του Eurogroup και σε δεύτερο επίπεδο η Ισπανία.
Η Ελλάδα δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο να λάβει χθες, διότι δεν υπάρχει και κάτι το οποίο ζητείται αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε σε μία εξέλιξη ελέγχου και εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει  η έκθεσή της».

Και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο είναι να δουν σε ποιο σημείο  βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή μία αποτύπωση της πραγματικότητας.
Επίσης, ποιες είναι οι ακριβείς δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στο υπάρχον Μνημόνιο. Εκεί καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία γενικότερη δέσμευση. Από τη στιγμή που  αυτά τα πράγματα είναι πάνω στο τραπέζι και το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε μία  θετική -θα έλεγα- εξέλιξη, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε. Τότε οι εταίροι μας θα συζητήσουν ενδεχόμενα αιτήματα που έχουμε, όπως, για παράδειγμα, η επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε άλλο σημείο είπε: «Αυτό που έχει σημασία είναι η δέσμευση της Ελλάδας, ούτως ώστε  οι εταίροι να εξακολουθήσουν να μας βοηθούν. Ακόμη, αυτό το οποίο μπορούμε να εξάγουμε ως  δίδαγμα μετά από αυτό που συνέβη με την Ισπανία και την Ιταλία, είναι ότι όταν μία χώρα προσπαθεί π.χ. να βάλει μέτρα, να νοικοκυρέψει, να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές και δεν το καταφέρνει, λόγω εξωγενών παραγόντων καθώς υπάρχει και  μεγάλη ύφεση,  τότε η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της χώρας και ενώ υπάρχουν ορισμένα όρια στη βοήθεια, γίνεται μία υπέρβαση και πάμε πιο μακριά... Συνεπώς, όταν είμαστε μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και προσπαθούμε, είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούμε στη τύχη μας».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα