Ο Π. Καρβούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στις 21/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για εκλογές:

«Η προκήρυξη εκλογών είναι εσωτερικό θέμα της Ελλάδας και η Ευρώπη δεν έχει να πει κάτι για αυτό. Από την άλλη, είναι απαραίτητο να σταθεροποιηθεί η οικονομία και
αυτό πρέπει να το έχουν όλα τα κόμματα στο μυαλό τους, έτσι ώστε να πάμε στην επόμενη ημέρα υλοποίησης των δεσμεύσεών μας...
Φαντάζομαι ότι στη νέα Βουλή θα αποτυπωθεί η διεύρυνση της στήριξης του νέου προγράμματος, που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση. Θα υπάρξει μεγαλύτερη συναίνεση στο πρακτέον. Το πρακτέον το ξέρουμε, είναι νωπή ακόμα η μελάνη της υπογραφής του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα, άρα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Συνεπώς, αυτό στη νέα Βουλή θα έχει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική απήχηση, όσον αφορά τη στήριξη του νέου προγράμματος».

Δημοσιογράφος: Επειδή τον Οκτώβριο υπάρχει το θέμα της πρώτης αξιολόγησης και για να είναι επιτυχής αυτή για την Ελλάδα, πρέπει να υλοποιηθούν κάποια πράγματα. Άλλωστε, το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα αυτά τα πεντέμισι χρόνια της κρίσης, είναι η υλοποίηση... Μήπως θα απαιτηθεί αυτή η αξιολόγηση να πάει πιο πίσω, λόγω εκλογών;

Π. Καρβούνης: «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσει η ελληνική πολιτεία με τους εταίρους της. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα, δεν λάμβανε υπόψη του, ότι θα υπάρχει ένας μήνας για τις εκλογές. Εν πάση περιπτώσει, η απόφαση είναι εσωτερική, έχει το δικαίωμα η Ελλάδα να κάνει εκλογές, αλίμονο. Θα πρέπει λοιπόν πλέον να δούμε τι προσαρμογές πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα παίρνει χρήματα και έχει ακόμα να λάβει 3 δισ. μέχρι τον Οκτώβριο, τα οποία θα πάνε στην πραγματική οικονομία, διότι είναι κυρίως για την αποκατάσταση και πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους. Θα πρέπει να δούμε πώς αυτό θα μπορέσει να προσαρμοστεί, λόγω εκλογών. Η ζωή συνεχίζεται και οι ανάγκες είναι εδώ. Έχουμε ένα μεγάλο θέμα, το μεταναστευτικό, το οποίο δεν μπορεί να περιμένει και από τις επόμενες ημέρες θα έχει να το διαχειριστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Δημοσιογράφος: Στο πακέτο αυτό, σε αυτή τη βοήθεια, πρέπει να συμμετάσχει και το ΔΝΤ, κατά τη γνώμη σας;

Π. Καρβούνης: «Κανονικά αυτό έχει ήδη προβλεφθεί. Ήταν ανάμεσα στους θεσμούς, με τους οποίους η Ελλάδα έκανε τη διαπραγμάτευση, όσον αφορά το νέο μνημόνιο. Αυτό το οποίο έχει πει είναι ότι εντός των επόμενων μηνών, προφανώς τον Οκτώβριο, θα αποφασίσει και για τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ανάλογα με το θέμα του χρέους, το οποίο έχει θέσει σαν βασικό παράγοντα, για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Πιθανότατα, σχεδόν βέβαια, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και αυτός είναι και όρος των εταίρων, λόγω της τεχνογνωσίας του ΔΝΤ σε θέματα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων».

Δημοσιογράφος: Το θέμα της συζήτησης για το χρέος θα το δούμε εντός του 2015;

Π. Καρβούνης: «Υπάρχει ρητή δέσμευση στην απόφαση της 13ης Ιουλίου να γίνει αυτό αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Η πρώτη αξιολόγηση ίσως πάει πιο πίσω λόγω εκλογών, αλλά υπάρχει ρητή δέσμευση, η οποία βέβαια υπήρχε και το 2012, αλλά τώρα έχει και έναν ορισμένο χρονικό ορίζοντα, που πρέπει να γίνει και οπωσδήποτε θα γίνει. Αυτό θα επιφέρει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και θα επηρεάσει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Έχει καταστεί σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, να είναι βιώσιμο, ώστε να μπορέσει και το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα».

* Για άνοιγμα αγοράς των φαρμακείων:

«Η Ελλάδα, σε αυτό το τρίτο πρόγραμμα, πρέπει να κάνει όχι μόνο περικοπές, αλλά κυρίως μεταρρυθμίσεις και να τις κάνει γρήγορα... Το θέμα των φαρμακείων είναι πολύ συμπτωματικό και έχει αναδειχτεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Για ποιο λόγο, για παράδειγμα, να πρέπει κάποιος να είναι φαρμακοποιός, για να ανοίξει φαρμακείο και να μην μπορεί ένας επιχειρηματίας να ανοίξει ένα φαρμακείο, όπως σε πολλές άλλες χώρες και φυσικά να προσλάβει τους απαραίτητους φαρμακοποιούς, ώστε αυτοί να συμβουλεύουν τον κόσμο; Αυτό είναι ένα μεγάλο κόλλημα, ούτως ώστε να ανοίξει η αγορά, να μπουν και άλλοι παίκτες, να γίνουν πιο πολλές οι επιχειρήσεις και αφορά και άλλα επαγγέλματα. Το φαρμακευτικό έχει γίνει λίγο "σημαιοφόρος" αυτής της ιστορίας, αλλά δεν βλέπουμε κανένα αρνητικό σε ένα τέτοιο άνοιγμα της αγοράς των φαρμακείων. Αυτό μπορεί να γίνει σε πολλούς τομείς της οικονομίας, ώστε να έχουμε και περισσότερες δουλειές και να πέσουν οι τιμές...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα