Ο Π. Καρβούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στις 23/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, έχουν προχωρήσει αρκετές, αλλά απομένουν ακόμα πάρα πολλές. Εκεί που έχουν γίνει τα λιγότερα πράγματα είναι στο θέμα της ανεργίας, η οποία εξακολουθεί να μαστίζει την ελληνική κοινωνία, διότι παρά την επανάκαμψη της ανάπτυξης, όπως προβλέπεται το 2014, πρώτα θα πάνε καλύτερα

οι επιχειρήσεις και μετά θα μειωθεί η ανεργία... Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας. Οι τράπεζες δίνουν λίγα λεφτά, διότι έχουν μόλις ανακεφαλαιοποιηθεί, καθώς φοβούνται μην χάσουν τα δάνεια που θα δώσουν... Όσον αφορά στα διαρθρωτικά ταμεία, έχουν έρθει στη χώρα μας πάρα πολλά λεφτά και χάρη σε αυτά μπορεί και γίνεται ό,τι γίνεται. Αυτό που αναμένουμε πριν το τέλος του χρόνου, είναι η πραγματική επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων. Έχουμε, δηλαδή, τέσσερις αυτοκινητόδρομους όπου αναμένουμε πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας. Και οι τέσσερις θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου, διότι επιτέλους λύθηκε το πρόβλημα της χρηματοδότησης, το οποίο καρκινοβατούσε λόγω της κρίσης. Επίσης υπάρχουν και μια σειρά από έργα προτεραιότητας στο ΕΣΠΑ -180 έργα-, τα οποία φέρνουν χρήμα στην πραγματική οικονομία. Επιπλέον, υπάρχουν χρήματα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΕΣΠΑ, τα οποία προορίζονται για επιχειρήσεις, υπό μορφή επιδοτούμενων δανείων. Αυτή είναι η ρευστότητα που έχουμε αυτή τη στιγμή, από την οποία πρέπει να επωφεληθούμε... Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι στην έκτη θέση απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τις 28 χώρες - μέλη... Στο θέμα είσπραξης φόρων, πάμε καλύτερα, όχι τέλεια βέβαια. Τον τελευταίο χρόνο έγινε ό,τι δεν έγινε τα τελευταία τρία χρόνια. Δηλαδή, καλύτερη οργάνωση κράτους και όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά και την είσπραξη των φόρων, αλλά επίσης και για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

* Για το χρηματοδοτικό κενό:

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα... Μας λένε "κοιτάξτε να κλείσετε το έλλειμμα και εμείς θα ασχοληθούμε πιο πολύ με το χρέος". Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και αναγνωρίζεται πλήρως αυτό. Όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται κατά πόσο θα υπάρξουν νέα μέτρα ή όχι, πόσα θα είναι αυτά, ποιο θα είναι το δημοσιονομικό κενό, εκτιμώ ότι γίνεται λίγο στα τυφλά. Διότι, δεν ξέρουμε ποιοι συζητούν, με ποιους και τι ακριβώς λένε. Θα περίμενα καλύτερα να βγουν αυτά στην επιφάνεια, να μάθουμε περί τίνος πρόκειται και για τι ποσά μιλάμε».

Δημοσιογράφος: Δεν έχει η Κομισιόν -συνολικά οι δανειστές-, εικόνα για το ποιο είναι το δημοσιονομικό κενό;

Π. Καραβούνης: «Σαφώς έχουν, αλλά αυτή τη στιγμή δεν το ξέρω, όπως και πολλοί άλλοι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να κλείσουμε τέσσερις υποχρεώσεις που έχουμε, για να πάρουμε το 1 δις ευρώ. Και αυτό ακόμα δεν είναι δεδομένο σήμερα. Ας ξεκινήσουμε από εκεί και μετά μιλάμε για πιο "χοντρά" θέματα, όπως ο προϋπολογισμός του 2014...».

Δημοσιογράφος: Πώς δικαιολογείτε την ένταση που επικρατεί και επικοινωνιακά;

Π. Καρβούνης: «Δεν το γνωρίζω. Νομίζω ότι μια τέτοια συζήτηση πρέπει να γίνει πρώτα και να λυθεί το θέμα και μετά να μας εξηγηθούν ορισμένα πράγματα... Εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μπορέσει αυτό να πληρωθεί. Δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν οπωσδήποτε οριζόντια μέτρα, φόροι κ.λπ.. Υπάρχουν άλλοι τρόποι, όπως μια καλύτερη ανάπτυξη. Για παράδειγμα, το ΑΕΠ μας μπορεί να ανέβει μισή μονάδα, διότι ο τουρισμός θα είναι καλύτερος του χρόνου. Υπάρχει ο τρόπος, επίσης, περιστολής των δαπανών σε μέρη που θα "πονέσουν" λιγότερο, παρά να κόψουμε μισθούς και συντάξεις... Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει καμία δήλωση, όσο η διαπραγμάτευση είναι σε πρόοδο. Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν έχει κλείσει. Ούτε το θέμα του 1 δις ευρώ...».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι αυτή η αξιολόγηση θα κλείσει το Νοέμβριο ή θα φτάσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο;

Π. Καρβούνης: «Πιστεύω ότι πάμε προς το τέλος του χρόνου».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα