Ο Π. Καρβούνης στον ΑΘΗΝΑ984

O επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στις 17/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Η Ελληνική Προεδρία είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για την Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης και έξι χρόνια στην ύφεση, να σηκώσει το κεφάλι και να μπορέσει να προβάλει μια θετική εικόνα όσον αφορά
στην σχέση της με την Ευρώπη και με τον υπόλοιπο κόσμο. Έχουμε ανάγκη από τους άλλους, από τις ξένες επενδύσεις, από τον τουρισμό -είναι το ψωμί και το τυρί μας αυτό-, συνεπώς είναι η καλύτερη ευκαιρία τώρα που οι προβολείς είναι στραμμένοι στην Ελλάδα, η Ελλάδα να εμφανιστεί με το καλύτερο της πρόσωπο. Θέλω να θυμίσω ότι και η Ιρλανδία πριν ένα χρόνο που είχε την προεδρία, ήταν και αυτή σε μνημόνιο και παρόλα αυτά κατάφερε να κάνει μια πολύ αξιοπρεπή προεδρία και να προάγει την εικόνα της χώρας της. Συνεπώς, πρέπει να δούμε την προεδρία σαν την ευκαιρία για να προαχθεί η εικόνα της χώρας μας, η οποία προσπαθεί και πετυχαίνει -με δυσκολία-, τον στόχο της να βγει προοδευτικά από την κρίση».

* Για το ενδεχόμενο νέου μνημονίου:

«Κατά την διάρκεια του ελέγχου που γίνεται τώρα και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θα προσδιοριστούν οι ενδεχόμενες ανάγκες της Ελλάδας για χρηματοδότηση, μετά την λήξη του μνημονίου. Συνεπώς,πρέπει να δούμε τι θα χρειαστεί μετά το καλοκαίρι του 2014, όταν τα χρήματα που μας δανείζουν τώρα οι εταίροι μας, θα τελειώσουν. Αυτό θα καθοριστεί τώρα. Χρειαζόμαστε και αν ναι, πόσα; Αυτή την στιγμή θα προσδιοριστεί το ύψος του ποσού και μέχρι την άνοιξη του 2014 ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί ένα ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό. Αυτό είναι το κύριο αντικείμενο της αποστολής της τρόικα... Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αν χρειαστούν και άλλα λεφτά θα μας τα δώσουν, διότι είμαστε πιστοί στις υποσχέσεις μας».

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς μνημόνιο, χωρίς μια στοιχειώδη συμφωνία εταίρων...

Π. Καρβούνης: «Οπωσδήποτε...».

Δημοσιογράφος: Άρα αν μας δώσουν χρήματα, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και ένα νέο μνημόνιο.

Π. Καρβούνης: «Θα υπάρχουν όροι σίγουρα, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι, μετά την κρίση που ενέσκηψε στην ζώνη του ευρώ με την Ελλάδα και μετά με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία κ.λπ., υπάρχει μια γενικότερη αυστηροποίηση όλου του καθεστώτος εποπτείας. Υπάρχει μια στενή εποπτεία και έλεγχος των δημοσιονομικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας και της Γερμανίας. Συνεπώς με ή χωρίς μνημόνιο, ποτέ δεν θα είμαστε σε καθεστώς, όπως αυτό που ίσχυε πριν την κρίση στην Ελλάδα. Αυτό δεν θα συμβεί ούτε για την Ελλάδα, ούτε για καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης...».

* Για το ΤΑΙΠΕΔ:

«Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τον παρόντα έλεγχο της τρόικα. Οπότε, φαντάζομαι, ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί και το θέμα της διακυβέρνησης του ΤΑΙΠΕΔ. Βέβαια αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ποιος θα είναι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Αλλά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα βρίσκεται οπωσδήποτε στην ατζέντα των συζητήσεων».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα